Vrij als een vogel

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over vogels

Over vogels zijn veel mooie prentenboeken te vinden. Wij kozen er een aantal uit, die passen bij het thema ‘vrij als een vogel’. De rode draad in deze boeken is dat je pas echt vrij kunt zijn, als er ook een veilige plek is waar je thuis hoort. Zomaar wat rondvliegen, dat is geen vrijheid. Om vrij te kunnen zijn, moet je je verbonden voelen met mensen van wie je houdt en met de plek waar je woont. Zoals het vogeltje, dat zich thuis voelt bij Leeuw, of Coco, die na een lange dag terugvliegt naar haar nest. En als je net als Spreeuw goed om je heen kijkt, zie je dat de wereld een prachtige plek is, gemaakt door een liefdevolle Schepper.

Coco kan het
coco kan het cover

 

Het kleine vogeltje Coco durft niet te vliegen. Het is zo hoog! Mama geeft haar het zetje dat ze nodig heeft: ‘Hup Coco, je kan het!’ Een prachtig boek over moed verzamelen en je vleugels uit durven slaan. illustratie coco

Loes Riphagen, Coco kan het

 

 

 

 

 

 

De schilder en de vogel
cover schilder vogel

 

 

Een arme schilder houdt van al zijn schilderijen, maar het schilderij met de vogel is hem het dierbaarst. Met pijn in het hart verkoopt hij het schilderij aan een rijke man. De vogel voelt zich helemaal niet thuis in dit deftige huis en besluit weg te vliegen. Vindt hij de schilder terug?

Max Velthuijs, De schilder en de vogel

Heb je het boek niet in huis, dan kun je ook kijken naar een Youtubefilmpje waarin het voorgelezen wordt. Je vindt het via deze link

 

 

 

 

De leeuw en het vogeltje
illustratie leeuw vogel

 

Samen met de herfstbladeren valt er een vogeltje in de tuin van Leeuw. Hij heeft zijn vleugel gebroken. Leeuw neemt het vogeltje mee naar binnen en zorgt heel goed voor hem. Maar als het voorjaar wordt, begrijpt Leeuw dat het vogeltje niet langer bij hem kan blijven. Ze nemen afscheid, maar als de herfst komt, kijkt Leeuw verlangend naar de lucht… Een warm verhaal over een echte vriendschap, met schitterende illustraties.illustratie leeuw vogel
Marianne Dubuc, De leeuw en het vogeltje

 

 

 

 

 

Ik wou dat ik een vogel was
cover ik wou dat ik een vogel was

 

In deze prachtig dichtbundel staan maar liefst 366 natuurgedichten, voor elke dag van het jaar. De gedichten zijn soms geschikt voor kinderen, soms voor volwassenen. De prachtige illustraties maken dit boek een feest om te bekijken. Het gedicht Vogelmelodie van Lizette de Koning laat zien dat je niet ver hoeft te reizen om je zo vrij te voelen als een vogel en om te kunnen genieten Gods schepping:

elke dag een gedicht ik wou dat ik een vogel was

 

 

 

 

 

 

Vogelmelodie

Ga je mee naar een concert?
Je hoeft niet ver te lopen.
Je zet gewoon het keukenraam,
en óók je oren open.
Dan hoor je turelu proewie!
De mooiste vogelmelodie.

Diverse auteurs, Ik wou dat ik een vogel was

 

Het lied van de spreeuw
cover lied spreeuw

 

De spreeuw wil een lied zingen over al het moois om hem heen. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van zijn vrienden. Zij vertellen hem wat hij vooral niet moet vergeten: de bomen, de nacht, de bloemen, het water. Tot slot zingt de spreeuw zijn lied en alles komt erin voor. Een bijzonder boek met prachtige linosneden in zwart, wit en goud.

In dit korte filmpje zie je hoe de prenten zijn gemaakt:

Octavie Wolters, Het lied van de spreeuw

 

Ruth Hartog-Hoogendam

 

 

Artikelen in dit thema Vrij als een vogel

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook