Winterwarmte delen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Gods licht en warmte

Het is een opvallend, terugkerend beeld in de Bijbel: het vuur dat niet verteert.

We zien het voor het eerst in het boek Exodus (3,1-8). God openbaart zich aan Mozes in een vuur dat opvlamt uit een doornstruik. De doornstruik staat in lichterlaaie maar verbrandt niet. Later, in Hooglied (8,6) wordt vuur geassocieerd met Gods liefde. Vervolgens wordt het beeld van vuur verder uitgewerkt in het Nieuwe Testament. Daar lezen we over het vuur dat oplaait in het hart van de leerlingen na de verrijzenis van Jezus (Lucas 24,32) en over de tongen van vuur die verschijnen op de apostelen met Pinksteren (Handelingen 2,3).

God is liefde. God straalt licht en warmte uit, maar deze liefde vernietigt niet. Waar we God binnenlaten, stralen we ook licht en warmte uit. Dit is goed om te weten in de winter!

last chance gulchDeze waarheid is bij mij heel vaak doorgedrongen in mijn leven. Bijvoorbeeld enkele jaren geleden in Montana in de Verenigde Staten. Ik was op reis en had er een hard hoofd in omdat ik me zorgen maakte over mensen die mij dierbaar zijn. Waarom moest het leven zo moeilijk zijn, vroeg ik me af. Waarom moesten zoveel mensen lijden, en waarom kon ik niet meer voor hen betekenen? Toen zag ik het bord van de straat waarop ik stond: Last Chance Gulch (Laatste-Kans Vallei). Een bevestiging van de bitterheid.

Kort daarna echter zag ik een heel ander teken: het bord van een inloophuis voor dakloze mensen. Daarop stond dat ze er eten en medische zorg konden krijgen. Het raakte mij. Ik wou meer weten. Ik ging naar binnen.

De directrice heette Ann Miller. Ze ontving me op haar kantoor. Na mijn verzoek, vertelde ze over haar werk. Toen vroeg ze aan mij: “Heb jij hulp nodig?”

Ik zag het niet aankomen. Ik wilde alleen informatie, en misschien een gift doen, maar de tranen stroomden uit mijn ogen. Voor de eerste keer in een hele tijd liet ik me gaan. Dat kwam door de warmte en het licht dat deze vrouw uitstraalde.

Het leven kan koud en donker zijn, zelfs in de zomer. Het kan je neerhalen. Maar God wil ons verwarmen en verlichten. Laat je je aansteken door zijn vuur van liefde. Ieder die je tegenkomt, zal je daarvoor dankbaar zijn!

Tim Schilling

 

Artikelen in dit thema Winterwarmte delen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook