Vrede leren van Franciscus

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbellezen met Franciscus

Franciscus las de Bijbel, de psalmen en probeerde zich helemaal in te leven in Jezus, zijn leven en zijn leer. In de verhalen vond hij richtlijnen voor zijn eigen leven, bijvoorbeeld over omgaan met geld, leven bij de dag en hoe om te gaan met mensen met een besmettelijke ziekte. Die verhalen kunnen ook ons op de goede weg zetten.

De Bergrede voor nu

franciscus eykmanRadicale armoede, geen bezit, geen bezorgdheid, waar haalde Franciscus al die idealen vandaan? Franciscus las de Bijbel, de psalmen en probeerde zich helemaal in te leven in Jezus, zijn leven en zijn leer. Vooral de Bergrede was voor hem heel belangrijk. In de Bergrede is Jezus heel radicaal. Wij zijn daarom geneigd om de Bergrede een beetje af te zwakken en het allemaal niet zo letterlijk te nemen. Franciscus deed dat anders. Om dat een beetje te begrijpen kan je de hulp van Karel Eykman goed gebruiken. Eykman heeft namelijk bij de uitspraken van Jezus in de Bergrede een heel aantal verhalen geschreven. Verhalen die spelen in onze tijd. Zo brengt hij de idealen van Jezus dichter bij ons.

cover karel eykmanHet boek is bedoeld voor oudere kinderen en volwassenen. Er staan grappige illustraties in van de Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer. Stevige kost met een glimlach gebracht. Precies zoals Franciscus dat zou doen.

Vrij als de vogels, De Bergrede voor nu, Karel Eykman met illustraties van Margreet de Heer

 

 

 

Wijze woorden van Jezus

franciscus prentenbijbelOnder de titel ‘Wijze woorden van Jezus’ wordt in de Prentenbijbel verteld hoe Jezus de mensen leert over zijn ideaal van een nieuwe wereld waarin er geen honger meer zal zijn en alle mensen voor elkaar zorgen. Maar ook God zal voor alle mensen zorgen, niemand hoeft zich meer zorgen te maken over geld. Zo leefde Jezus zelf, van dag tot dag, vertrouwend op God, in de overtuiging dat God van mensen houdt.

cover prentenbijbel kleinDe Prentenbijbel is bedoeld voor jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar. Voor de ouders wordt er achterin een historische schets gegeven die je helpt om de verhalen beter te plaatsen.

Prentenbijbel, Marijke ten Cate

 

 

 

De rijke koopman 

franciscus het hoogste woord Franciscus wilde ten koste van alles voorkomen dat hij en zijn broeders vast kwamen te zitten aan hun bezit. Want rijkdom is aantrekkelijk, dat wist hij uit eigen ervaring. Hij zal zich dan ook helemaal herkend hebben in ‘De rijke koopman’ die Jezus ontmoet en die in de verleiding komt om Jezus te volgen. Maar de rijke doet het uiteindelijk niet. Want hij kijkt naar zijn prachtig opgetuigde kameel. Daar kan hij geen afstand van nemen. In de kinderbijbel Het hoogste woord wordt deze ontmoeting tussen een rijke en Jezus beschreven vanuit de visie van de rijke koopman. Waardoor je heel goed snapt hoe moeilijk het is om al je bezit op te geven.
Het hoogste woord is een kinderbijbel voor kinderen vanaf 9 jaar. Verschillende auteurs vertellen de verhalen, zoals dat in de ‘echte’ Bijbel ook gebeurt.

cover het hoogste woord Het hoogste woord, Imme Dros, Remco Ekkers, Karel Eykman, Ton Honig, Gerrie Huiberts, Sjoerd Kuyper, Bette Westera, met illustraties van Guida Joseph

 

 

 

Leven bij de dag

franciscus mijn eigen kinderbijbelLeven bij de dag is een ideaal wat je ook terug kunt lezen in het Oude Testament. Denk aan het manna dat maar voor één dag tegelijk verzameld mocht worden. In het boek Koningen valt te lezen hoe de profeet Elia tijdens een hongersnood aan een weduwe vraagt om haar laatste beetje brood. Ze aarzelt, maar Elia verzekert haar dat God haar niet zal vergeten. En dat gebeurt dan ook niet, het meel en de olie van de vrouw raakten nooit op zolang de hongersnood duurde.
cover mijn eigen kinderbijbel kleinDit verhaal kan je lezen in Mijn eigen kinderbijbel, een dikke kinderbijbel met vrolijke plaatjes voor kinderen vanaf drie jaar om voor lezen en voor kinderen die net kunnen lezen om zelf te lezen.

Mijn eigen kinderbijbel, Catherine de Vries en Kristen Tuinstra met illustraties van Kelly Pully

 

 

 

 

Omgaan met zieken 

franciscus een bijbel voor jouNet als alle andere mensen uit zijn tijd had Franciscus een grote afkeer van mensen met lepra. Hij wist dat de ziekte besmettelijk was en hield lange tijd grote afstand van de bedelende melaatsen die ook in zijn omgeving rondtrokken. Tot op zekere dag zijn geweten ging knagen. Mensen met lepra waren toch ook kinderen van God, broeders en zusters van hem. Hij keert zijn paard en stijgt af om een melaatse medemens te omarmen. Deze ommekeer werd geïnspireerd door Jezus' omgang met melaatsen en andere uitgestotenen. Jezus geneest verschillende malen zieken waaronder mensen met lepra.
cover een bijbel voor jouHet verhaal over de tien melaatsen, waarvan er maar eentje terugkwam om Jezus te bedanken staat in de kinderbijbel Een Bijbel voor jou. Het is een Bijbel met lieve illustraties en veel verhalen uit Oude en Nieuwe Testament.

Een Bijbel voor jou, Sally Ann Wright en Honor Ayres

 

Wies Sarot

Artikelen in dit thema Vrede leren van Franciscus

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook