Vrede leren van Franciscus

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over Franciscus

Franciscus is een populaire heilige. Daarom zijn er ook zoveel prachtige boeken over hem verschenen. We maakten een keuze.

Sint Franciscus, Brian Wildsmith cover franciscus wildsmith

In dit kleurige prentenboek vertelt Franciscus zelf zijn levensverhaal. Hij vertelt over het vrolijke begin van zijn leven als zoon van een rijke koopman. Hij hield van veel dansen, muziek en mooie kleren. Maar aan dat vrolijke leven kwam een einde toen zijn droom om een dappere ridder te worden strandde in een akelige cel. Hij zat een aantal maanden gevangen en kwam depressief uit de gevangenis. Nieuwe levenslust ontstond er toen hij zich geroepen voelde door Jezus zelf in een verlaten kerkje in de omgeving. Hij brak met zijn ouders en ging leven als een arm mens, bedelend en rondtrekkend naar het voorbeeld van Jezus. Steeds meer mensen sloten zich bij hem aan.
franciscus wildsmith Op elke bladzijde vertelt Franciscus zo weer een nieuwe gebeurtenis uit de loop van zijn korte, onstuimige leven.

De afbeeldingen zijn prachtig getekend. En er is heel veel te kijken.

 

 

 

 

 

 

 

cover franciscus een hart van goud Een hart van goud, Het leven van Clara en Franciscus, Guido Visconti met illustraties van Bimba Landmann

In Een hart van goud wordt het levensverhaal van de heilige Clara en de heilige Franciscus verteld. Beiden groeien zij in Assisi op als kinderen van welvarende ouders, beiden kiezen zij voor de armoede. Wederzijds beïnvloeden zij elkaar. Het is Franciscus die uiteindelijk het lange haar van Clara afknipt en haar helpt aan een onderkomen, waar ze kan bidden en leven met steeds meer vrouwen die hetzelfde willen als zij.
franciscus een hart van goud Dit stralende boek, waarin veel met goudkleur is gewerkt is bedoeld voor wat oudere kinderen die al wat kennis hebben van geschiedenis en bijvoorbeeld weten wie de kruisridders waren en wat ze deden.

 

 

 

 

 

 

cover_franciscus_van_assisiFranciscus van Assisi, Joyce Denham met illustraties van Elena Temporin

Ook Franciscus van Assisi vertelt het hele levensverhaal van Franciscus. Veel aandacht is er voor geleidelijke ontwikkeling die Franciscus doormaakt, waardoor zijn roeping minder plotseling uit de lucht komt vallen en je een beetje begrijpt wat hem bezielde om voor de radicale armoede te kiezen.
franciscus van assisiHet boek is zeer geschikt als voorleesboek voor oudere kinderen, er staan afgeronde verhalen in die beeldend zijn verteld. Bij ieder verhaal is er een illustratie. Franciscus komt er niet alleen in naar voren als een man van armoede en liefde voor de schepping, maar ook als een man die zijn nek uitstak voor de vrede in de tijd van de kruistochten. Zijn bijzondere bezoek aan de sultan van Egypte wordt uitgebreid beschreven.

 

 

 

 

 

cover broeder frans Broeder Frans, Hein Stufkens met tekeningen van Jep Groenhagen

Voor kleine kinderen is er het lieve boekje Broeder Frans. Met korte rijmpjes die aansluiten bij de wereld van jonge kinderen maak je kennis met Frans die van dieren houdt, die geniet van de schepping en in eenvoudige kleding rondloopt. Hij heeft een vriendinnetje dat Clara heet en broeders die hem helpen om een kerkje op te bouwen. Deze broeder Frans is nooit alleen, want alle dieren, maar ook de wind en de zon en het vuur ziet hij als zijn broertjes en zusjes.
franciscus broeder frans Het is een eerste kennismaking met Franciscus.

 

 

 

 

 

 

 


cover franciscus broeder zon zuster maanBroeder zon, zuster maan, Het leven van Franciscus van Assisi, Margaret Mayo met illustraties van Peter Malone


De titel verklapt het al een beetje, dit boek, dat zich presenteert als lees-en kijkboek concentreert zich op de liefde van Franciscus voor de natuur. In het eerste deel van het boek wordt het levensverhaal van Franciscus verteld, in het tweede deel staan een aantal mooie dierenverhalen, zoals het verhaal over de wolf van Gubbio, de speelse vis en het lied van de krekel. Het boek wordt afgesloten met het Zonnelied.
franciscus broeder zon zuster maanVoor volwassenen volgt dan nog een korte toelichting over de bronnen die we hebben over het leven van Franciscus en zijn heiligverklaring en de ontwikkeling van zijn orde. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar.

 

 

 

cover franciscus de kerstnacht van franciscus De Kerstnacht van Franciscus, Joanna Cole met illustraties van Michèle Lemieux, opnieuw verteld door Harriet Laurey

Zijn leven lang probeerde Franciscus zo dicht mogelijk bij Jezus te komen; te leven zoals Hij geleefd had. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat hij dit ook wilde wanneer het ging om de geboorte van Jezus. Daarom organiseerde hij de Kerstnacht van 1223 op zeer unieke wijze voor zijn tijd. Buiten het dorp Greccio bouwde hij met zijn medebroeders een kerststal op met levende dieren en een verklede Maria en Jozef. Een kleine baby lag in een voerbak op wat stro. Daar bij die stal verkondigde Franciscus het Kerstevangelie. Zijn voorbeeld werd gevolgd door mensen overal ter wereld. En nu vinden wij het al bijna gewoon.
franciscus de kerstnacht van franciscus Dit prentenboek is natuurlijk heel geschikt voor Kerstmis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Franciscus en de rovers, Fran van den Munkhof en Hélène Jcover franciscus en de roversorna

Er waren eens drie rovers. Iedereen was bang voor ze. Ze overvielen reizigers en maakten opzettelijk mensen bang. Op een dag kloppen ze aan bij het klooster. De broeders willen hen de deur wijzen, maar Franciscus laat hen juist gastvrij binnen. Hierdoor worden de rovers bekeerd en werken ze met de broeders mee in het klooster. Dit vrolijke prentenboek vertelt één verhaal over Franciscus. Ook zonder dat je weet wie hij is, is het verhaal en de boodschap van het verhaal heel duidelijk. Het is gemaakt voor kinderen tussen de vier en de acht jaar oud.

 

Tot slot nog twee verhalen die je op Youtube kunt bekijken.

Franciscus en de sultan op YouTube door Museum De Mindere

 

Franciscus en de wolf op YouTube door Museum De Mindere

 Wies Sarot

 

Artikelen in dit thema Vrede leren van Franciscus

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook