Na regen komt zonneschijn

Kijken en spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Regen of zonneschijn, een kijktafel laat je genieten

Bij de kijktafels bij het thema 'na regen komt zonneschijn' verandert de symboliek van heel eenvoudig (geschikt voor jonge kinderen, naar wat complexer (voor 10+). Kijk wat geschikt is voor jouw huiskamer. Wees creatief, kijk wat je in huis hebt en maak er jouw eigen verhaal op schaal van!

Zon na regen?

Kijktafel-weer-of-geen-weer-2-geheel-IMG 9359

Alle voorbeelden van de kijktafels die je in deze bijdrage ziet hebben dezelfde basis-ondergrond: een lichtgroene placemat met daarop een lage, bronskleurige schaal waarin een op maat geknipt grasmatje ligt. Zulke matjes zijn in verschillende winkels te koop, o.a. bij Xenos.

Kijktafel-weer-of-geen-weer-2-detail-poppetje-met-paraplu-en-parasol-IMG 9356Op de kijktafel staat iemand die niet weet wat hij moet meenemen als hij/zij naar buiten gaat. Een paraplu of een parasol?

Zou het gaan regenen of gaat de zon schijnen? Of moeten ze allebei mee? eerst een bui en dan de zon weer? Want je weet tenslotte nooit. En moeten er ook nog zonnebrand, een regenjas, sandalen, en kaplaarzen mee voordat we naar buiten durven gaan?

Op de kijktafel staat een zomers bloemetje in een paars borrelglaasje en het lichtje brandt op de roze tekst-onderzetter met de tekst 'Dank u wel voor deze dag'. Deze onderzetter past goed bij deze tijd van het jaar, waarin het zomer is! Dat we ons er samen van bewust worden, dat niet de omstandigheden bepalen of je je fijn voelt of niet. Er is altijd ook een reden om dankbaar te zijn. 'Dank u wel voor deze dag, waar we samen waren, ook al gebeurde er wel iets onverwachts.'

Weer of geen weer

Kijktafel-weer-of-geen-weer-1-IMG 9351

 

Op dezelfde basis als de kijktafel  'zon na regen' staat een afbeelding een plaatje met alle soorten weer: bewolkt, zonneschijn, regen, onweer, harde wind... maar ook een regenboog: teken van Gods aanwezigheid.

Voor de 'alle-soorten-weer-afbeelding' staat op de roze tekstonderzetter met de tekst 'dank u wel voor deze dag' een toren van kleine doosjes in de kleuren van de regenboog. In deze doosjes zitten kleine papiertjes. Op deze papiertjes staan activiteiten beschreven met een binnen-en een buitenvariant! Voor tips zie de eerdere bijdrage 'laat je plannen niet in het water vallen'.

Een lieveheersbeestje heiligt als het ware de dag en alles wat er die dag is voorgevallen, met zijn vreugde en verdriet.

Natuurlijk mag een zomers bloemetje en een lichtje niet ontbreken en...als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

Problemen of kansen?

Kijktafel-weer-of-geen-weer-met-boek-beer-egel-geheel-2-IMG 9376Het prentenboek Het kleine boek van Beer en Egel van Ingrid & Dieter Schubert past goed bij ons thema. Het boek staat open op de kijktafel bij een afbeelding uit het eerste verhaal 'Een gat in mijn emmer'. 

Tja, hoe moet je de bloemen die er wat verlept bijstaan water geven als er een gat in de emmer van Beer zit?

Beer en Egel laten zich niet ontmoedigen en proberen op -humoristische wijze- het gat te dichten. Maar dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt en het begint ook nog eens keihard te regenen....

detail-emmer-kijktafel-beer-egel-IMG 9373Met een klein echt emmertje op de voorgrond haal je het verhaal 'een gat in mijn emmer' naar het hier-en-nu.

Kijktafel-weer-of-geen-weer-1-detail-bloemetjes-IMG 9352Vraag aan je kinderen hoe zij het gat zouden dichtmaken en lees daarna het verhaal voor.

In het verhaal moeten de bloemen water krijgen, dus ook het bloemetje (in dezelfde kleur paars als het boek) legt de relatie met het verhaal.

In veel prentenboeken zitten meerdere lagen in het verhaal. Zulke prentenboeken zijn goud waard, omdat ze de religieuze laag en het symbolisch bewustzijn van je kinderen vullen met dingen die er echt toe doen en hen ontvankelijk maakt voor 'het verhaal van God en de mensen'.

Je gezicht is je eigen weerbericht

Kijktafel-weer-of-geen-weer-met-tekst-1-IMG 9389

Deze tekst van Jan 't Lam wijst ons op ons humeur. Zoals je je van binnen voelt is vaak van buiten zichtbaar. Maar moet je je ook door je humeur laten bepalen? Zo van 'ik ben met mijn verkeerde been uit bed gestapt en dat zal iedereen weten ook...'

Je kunt de tekst vinden via het afbeeldingenbestand van Google.

Kijkjtafel-weer-of-geen-weer-tekst-detail-tekst-met-spiegelIMG 9383Print hem uit en zet hem in of op een standaard. Zet op de voorgrond een poppetje dat in een spiegel kijkt.

Deze kijktafel wil benadrukken dat niemand samenvalt met zijn gedachten, gevoel of emoties.

Want wij zijn allemaal 'made in heaven' en het besef dat God ons gemaakt heeft, juist zoals we zijn - met of zonder slecht humeur- maakt ons tot vrije mensen, tot kinderen van God. Dat we als we in de spiegel kijken dat zien: een mensenkind waarvan God van houdt! Dan breekt na die donkere bui de zon vast weer door!

Bijzondere ervaringen en het weer  

Kijktafel-weer-of-geen-weer-met-steentjes-ervaringen-geheel-IMG 9366

Ook op deze kijktafel een afbeelding van verschillende soorten weer. Van een stralend zonnetje aan een strak blauwe hemel tot mist waardoor je niets meer kunt zien.

Veel mensen denken dat er meer leuke en fijne dingen gebeuren als het mooi weer is, dan als het weer 'niet is om over naar huis te schrijven'.

detail-lieveheersbeetsje-op-ervaringssteentje-IMG 9364Maar fijne, bijzondere, ontroerende, mooie, leuke, indrukwekkende dingen maak je mee als je goed kijkt! Als je oog hebt voor de dingen om je heen. Als je als het ware door de omstandigheden (en het weer!) heen kunt kijken.

Daarom liggen er op deze kijktafel mooie glanzende 'ervaringssteentjes'. Iedere keer als een van jullie iets meemaakt wat hij/zij bijzonder vond, dan leg je 's avonds een steentje op de kijktafel. Vertel aan de anderen waarom je deze ervaring/gebeurtenis bijzonder vond. Het lieveheersbeestje markeert deze ervaring op zijn eigen manier. "Lieve God, dank u wel voor deze dag en voor wat ik meemaakte."

Binnen versus buiten

Kijktafel-weer-of-geen-weer-binnenkantdoosje-geheel-2-IMG 9393

Zoek of maak een klein doosje. Plak er aan de buitenkant m.b.v. plakband (zodat het doosje niet beschadigt als je ze er weer afhaalt) plaatjes op van verschillende soorten weer.

Zet dit doosje op de kijktafel.

Kijktafel-weer-of-geen-weer-detail-binnenkantdoosje-IMG 9394Dit doosje symboliseert onze ziel, in ieder mens verborgen als een grote schat.

Laat je niet bepalen door het weer of door wat je denkt of voelt, maar door je ziel, waar God in ons woont. Door te bidden kom je met God in contact.(Zie ook de bijdrage van Tim over geloofsopvoeding). Er kunnen voorbeden in het doosje worden gedaan. In de loop van de week kunnen deze geschreven op kleine briefjes in het doosje worden gedaan. Je zou bijvoorbeeld op zondag tijdens het avondeten -als jullie er allemaal zijn-  het lichtje van de kijktafel kunnen aansteken, ze er een voor een uit kunnen halen en voorlezen. Zo bid je samen voor alle intenties.

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Na regen komt zonneschijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook