Na regen komt zonneschijn

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Regen en zon in de Bijbel

Regen en droogte, bandende zon en overstromingen, ze komen allemaal voor in de Bijbel. De natuur is niet altijd de vriend van de mens. We hebben er maar weinig invloed op. Daarom is het aan de mens om goed samen te werken met Gods schepping.

Noach en de grote vloed
240628 regenboogHet is onder kleine kinderen een populair verhaal, het verhaal over Noach en de grote vloed. In de regenboog, die God aan het slot van het verhaal neerzet als teken van een nieuw begin komen zon en regen samen. De kleuren van de boog ontstaan door de weerkaatsing van het zonlicht in de regendruppels in de lucht. cover herzien prentenbijbel kleinVrijwel iedere kinderbijbel voor jongere kinderen vertelt dit verhaal en je kan ook vele losse boekjes kopen over Noach en de zondvloed. In de Prentenbijbel hebben ze maar liefst twee verhalen gereserveerd voor dit populaire verhaal.

Prentenbijbel door Sylvia Vanden Heede met illustraties van Marijke ten Cate.

 

 

Na de tsunami
Het verhaal over de zondvloed met de ark van Noach, is populair bij kleintjes. Maar als ze ouder worden en gaan doordenken, komen de vragen. Zijn de maatregelen die God neemt om zijn aarde schoon te spoelen van het kwaad niet al te drastisch? Is de prijs van zoveel mensen- en dierenlevens niet veel te hoog? Zou Noach er nu echt gelukkig van worden dat hij met zijn gezin overblijft op een verder lege aarde? Dat zijn allemaal goede vragen. Vragen die laten zien dat er nagedacht wordt. Karel Eykman sluit aan bij deze vragen in een gebed dat hij Noach in de mond legt. cover samenleesbijbelOm het gebed goed te begrijpen is het wellicht zinvol om eerst samen in de Samenleesbijbel het verhaal over Noach van a-z door te lezen. Je kan het vinden in Genesis 6-9.

Samenleesbijbel, NBG

 

Met open ogen, 100 bijbelse gedichten van Karel Eykman met illustraties van Ceseli Josephus Jitta 

Het spijt me, God, cover met open ogen
maar het is soms maar moeilijk te snappen
waarom de dingen gebeuren die er gebeuren.
Waarom is het in het ene deel van de wereld veel te droog
en verdrinken in een ander land meer dan 100 mensen?
Waar komen de orkanen, de tsunami’s,
de aardbevingen vandaan?
Wij mensen hebben daar soms mede schuld aan,
maar de slachtoffers meestal niet
en er was ook al een ijstijd
voor wij mensen de aarde beschadigden.
Mag ik daar boos over zijn, God?
En vooral ook heel verdrietig?
Amen

 

Straf voor een ongehoorzame koning
240628 elia In de Bijbel worden ongunstige weersomstandigheden soms gepresenteerd als een straf van God. Zoals goed weer omgekeerd een gunst van God is. In het boek Koningen lezen we hoe de profeet Elia tegen koning Achab komt zeggen dat het drie jaar lang niet zal regenen. Achab is ongehoorzaam geweest door afgoden te aanbidden. Er volgt inderdaad een lange periode van droogte en hongersnood. De profeet zelf vlucht voor de droogte en wordt door vogels gevoed. cover mijn eigen kinderbijbel klein
Het verhaal over Elia en de raven is te vinden in Mijn eigen kinderbijbel.

Mijn eigen kinderbijbel, Catherine de Vries en Kristen Tuinstra met illustraties van Kelly Pully.

 

 

 

Het huis op de rots
240628 huis op de rots De parabel van Jezus over het huis op de rots draait om het gegeven dat het in Israël niet vaak regent. Onder het warme zonnetje zou je maar zo kunnen vergeten dat er soms ineens een wolkbreuk kan komen. De bouwer van het huis op de zandgrond was zo onnadenkend. De illustraties van Mick Inkpen, die deze bouwer met een soort van Ikea bouwpakket aan de slag laat gaan, verhelderen het verhaal op meesterlijke wijze. Je moet wel glimlachen om zoveel domheid. Dankzij deze illustraties hoeft Nick Butterworth niets meer uit te leggen. Hij blijft dicht bij het verhaal zoals het in Mattheus 7 wordt verteld.

cover acht verhalenAcht bijbelverhalen van Jezus door Nick Butterworth en Mick Inkpen.

 

Goede God,
We zijn blij als het mooi weer is
en het zonnetje schijnt.
Maar we zijn ook vergeetachtig.
Na drie dagen warm weer,
verlangen we alweer naar een fris buitje.
En na twee dagen regen beweren we
dat we snakken naar de zon.
Help ons het gemopper af te leren
en het beste te maken van zon en regen.
Amen

 

De zaaier
240628 zaaierDe grond in Israël is bezaaid met stenen. Je kan ze er niet uithalen, het zijn er teveel. Dat maakt het werk van een boer zwaar. Zaaien in nette regels naast elkaar, zoals wij dat doen gaat niet. De zaaier weet daardoor al zeker dat niet al zijn zaad zal uitgroeien tot volwassen plantjes. Het zaad kan namelijk opgegeten worden door de vogels, verstikt worden door de distels of op stenen belanden en verbranden in de hete zon. Toch moet er gezaaid worden. In zijn parabel beschrijft Jezus eigenlijk wat iedere toehoorder uit zijn tijd al weet. Is het daarom dat de parabel van de zaaier één van de weinige parabels is die Hij uitvoerig uitlegt? Werken aan Gods koninkrijk, aan een rechtvaardige wereld betekent dat je veel zal zien mislukken. Toch moet je aan het werk. Want dat wat lukt, zal veel vruchtbaarder zijn dan je je ooit kunt voorstellen.

cover vertelbijbelLees de parabel in de Vertelbijbel, 27 gelijkenissen van Jezus door Bob Hartman en Krisztina Kállai Nagy.

Goede God,
Het weer biedt ons soms een excuus
om niet te doen wat we eigenlijk zouden moeten doen.
We gaan niet sporten omdat het regent,
we willen niet naar opa en oma omdat de zon schijnt,
we stappen niet op de fiets omdat het waait.
We gedragen ons als watjes.
Geef ons wat meer ruggengraat
en help ons om onze eigen smoesjes te doorzien.
Amen


Schepper God,
om goed voor de aarde te zorgen
moeten wij aan de slag,
maar we hebben uw hulp nodig.
Want we hebben geen controle over de zon en de regen.
De groei van de plantjes,
de geboorte van de dieren
we hebben het niet in de hand.
Leer ons samenwerken met U
in liefde en respect voor de schepping
waar wij deel van zijn. 
Amen

Wies Sarot 

Artikelen in dit thema Na regen komt zonneschijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook