Na regen komt zonneschijn

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Tim Schilling redactielid-af

Het is even wennen. Dr. Tim Schilling, redactielid van Geloven thuis, heeft afscheid genomen van de redactie! We zullen Tims inspirerende beschouwingen in de rubriek ‘Verdieping’ echt missen. Zijn columns behoren tot de meest gelezen onderdelen, waaruit we opmaken dat ook jullie, lezers, erdoor geboeid worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Tim was vanuit het Centrum voor Parochiespiritualiteit in Nijmegen al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van de drie geloofskoffers die in heel veel gezinnen terecht zijn gekomen, en bij de GT website. (De foto is van de presentatie van de derde geloofskoffer in 2008. Tim staat achter Ellie Keller en Gerrie Huiberts, naast Marjet de Jong, Marianne Baijens houdt het koffertje vast.) Zijn 'stekkie' was de rubriek Verdieping, waarin hij geconcentreerd nadacht over de theologische en bijbelse bodem onder elke nieuw thema. Hij verbond het met ervaringen uit zijn eigen leven.

Een bijzonder leven, want als Amerikaan bracht Tim zijn dubbele ‘thuis’ regelmatig ter sprake: de USA en Nederland. Hij schreef over de majestueuze natuur in Noord-West Amerika, zijn trektochten in de bergen. Ook specialiseerde hij zich in de theologische en bijbelse glinstering in Disneyfilms en andere films. Hij gaf lezingen en voerde geloofsgesprekken in parochies. Hij schreef wetenschappelijke artikelen en had collegiale contacten aan beide zijden van de Stille Oceaan. Vertelde ons over zijn opgroeiende gezin. redactievergadering 2 nelleke tim ellie 2015Was ook fanatiek sporter en voetbalfan en een goede gastheer als we bij hem thuis vergaderden. (Op de foto: Tim tijdens de GT-vergadering met Ellie Keller links en Nelleke Spiljard rechts.)

Wij zijn Tim heel dankbaar voor het meewerken aan het geloofsleven van mensen met kinderen. Zijn eigen geloof ontkiemde door zijn oma Helen, die hem bleef inspireren. Op 5 september 2008 schreef Tim: "Ik heb een idee voor een nieuw 'product' van Geloven thuis. Zouden we niet samen een 'comprehensive prayer card' kunnen ontwikkelen? Mijn Grandma Helen begon altijd haar gebed in de kerk met een stapeltje gebedsprentjes. Voor mezelf zou ik graag één kaart willen hebben als leidraad voor gebed waardoor ik op efficiënte wijze aan 'alles' kan denken." Weer wat later was hij bezig met het idee van een groot levensproject. Zo schreef hij in 2010: “Heb jij zoiets in gedachten als een ‘life project’, werk je aan iets? Weet je wat ik bedoel, iets dat de volheid van je talenten laat zien? Iets dat meer is dan korte termijn opdrachten die 'moeten'. Een boek, een schilderij, een verzameling van verschillende werken, iets dat je over wil dragen aan je kinderen en kleinkinderen... Nu is de tijd, hoor. Zelf werk ik al jaren aan een memoir. Nu is de tijd. We're in the prime of life!” Dat tekent Tim: altijd strevend naar de opgaande lijn, het groeien als mens en in geloof.

Die ‘Memoir’ van hem is er gekomen, en vers van de pers in Nederland verkrijgbaar: Lonesome Road: A Memoir of Faith. Daarin vertelt Tim zijn levensverhaal. Het boek gaat vooral over hoe zijn eigen geloof tot stand is gekomen en over de levenslange poging om volwassen te worden als leerling van Christus.
tulp transpDie levenslange poging resulteerde in een BA Engelse en Amerikaanse taal- en letterkunde en een theologiestudie in Leuven, gevolgd door een promotie in Utrecht (KTU). In een huwelijk met een Nederlandse en een leven van studie en gebed, vaderschap, denken, schrijven en reizen. Namens alle lezers en ‘geloventhuisfans’, dankjewel, Tim, voor je bescheiden excellence.

Marjet de Jong

tim met lonesome road

 

De afgelopen jaren heeft Tim gewerkt aan zijn memoires: Lonesome Road: A Memoir of Faith

lonesome road
Wanneer ben je echt volwassen? Hoe word je uiteindelijk de persoon die God je heeft gemaakt om te zijn?

In een zachtaardig, beschouwend verslag waarin hij zichzelf niet spaart, onderzoekt Timothy P. Schilling deze vragen terwijl hij vertelt over zijn volwassenwording als zoon van een getraumatiseerde oorlogsveteraan. Zijn memoires Lonesome Road nemen ons eerst mee naar het westen van de USA, van Indiana naar Washington State, en dan naar het oosten, naar Princeton University en naar een katholiek seminarie in Europa. Het boek benadrukt de complexiteit van bekering, een proces dat alles uit iemands verleden in zich opneemt, net als elk verlangen dat in hem leeft.

 

 

 

Wil je meer weten over de inhoud van het boek en waarom Tim het geschreven heeft, lees dan het interview in de pdf hieronder.

Wil je een voorproefje van het boek? De proloog verscheen online in Commonweal.

Wil je het boek bestellen? 
Het is alleen in het Engels verkrijgbaar en kan besteld worden bij Amazon maar ook online in Nederland bij Bol.

Artikelen in dit thema Na regen komt zonneschijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook