Vol verwachting

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Advent 2008, viaraties op één thema

De vaste symbolen die bij de Adventstijd horen zijn
- de kleur paars, de kleur van inkeer en bezinning
- vier kaarsen, de advent telt vier zondagen
- groene takken, als symbool van het leven

maria en jozef advent III

Ik vond een prachtig beeld van een hoogzwangere Maria op een ezeltje samen met Jozef onderweg naar Bethlehem; dit beeld mag bij het thema "vol verwachting" niet ontbreken.

Klassiek

adventskrans

Op een rond tafeltje legde ik een paarse doek. Daarop zette ik een vier-armige ronde kandelaar. Ik gebruikte witte kaarsen, maar paarse kaarsen kunnen natuurlijk ook. Eenvoudige kersttakken en paars lint maken deze klassieke adventsopstelling af.

een variatie hierop:

advent 2008 II

Op hetzelfde tafeltje als basis maakte ik deze opstelling, ik gebruikte vier paarse bolkaarsen,,vier glittersterren en bijpassende eikeltjes.

Vol verwachting

Maria en Jozef adventskijktafel II

Op een eenvoudig paars kleedje (een servet) zette ik dit beeld van een hoogzwangere Maria die samen met Jozef op weg is naar Bethlehem om zich te laten inschrijven in het bevolkingsregister. Dit beeld kocht ik in de winkel bij de abdij van Egmond. Ik schikte wat adventsgroen op de achtergrond en zette er een kaars bij die genoeg branduren heeft om tijdens de hele Advent te kunnen branden.

Variaties op het Adventsthema

advent met sterretje op zilveren schaal II

Op een zilverkleurige ovale schaal maakte ik een eenvoudige opstelling. De witte houten onderzetter in de vorm van een ster/sneeuwkristal kan verplaatst worden en geeft zo aan welke zondag van de Advent het is.

advent op kerstboomschaal III

In ons kerstpakket zat verleden jaar een zilveren rieten schaal in de vorm van een kerstboom. Hierin zaten bonbons. Ik bewaarde deze schaal en gebruikte hem dit jaar om er een Advents-sfeerplekje mee te maken. Vier paarse kaarsjes en vier paarse sterretjes (die zou je ook iedere zondag van de Advent, één voor één, bij de opstelling kunnen leggen) en je hebt op een simpele manier een Adventskijktafeltje op de eettafel!

Bijbelse advents-symbolen

In de zondags-lezingen van de adventsperiode ligt het accent op verschillende thema"s: verwachten, waakzaamheid, tekenen van het komende messiaanse rijk, voorbereiding op de komst van de Messias, aankondiging van de geboorte van Jezus.
In mijn kaartenverzameling (bewaar de oude kerstkaarten!) zocht ik die kaarten op, die hier iets zichtbaar van maken. Ik zette ze in de gebedskaarthouder uit het koffertje. Op een zilverkleurig, rechthoekig onderbord, maakte ik de volgende voorbeelden:

waakzaam zijn, verwachting:

adventsopstelling met wachtende herders en schaapjes

De herders waken over hun schapen op het veld. Zingen we niet in het liedje "de herdertjes lagen bij nachte": "zij hielden vol trouwe de wachte"? Ook zonder kerstkaart, met alleen de schaapjes van je kerstgroep, roep je dit beeld ook op.

adventsopstelling met ster

De ster is een teken dat er iets heel bijzonders staat te gebeuren. In het Adventslied "de nacht loopt ten einde, de dag komt naderbij" zingen we "tekens aan zon en ster en maan, hoe zal de aarde dat bestaan, zo spreekt de heer: verheft u vrij, want uw verlossing is nabij".Een leeg stalletje, wachtend op de komst van Maria en Jozef, is ook een mooi beeld van verwachting: "Nu zijt wellekome, Jesu lieve Heer...".

wachten op kerstmis adv 4 jesaja

In de adventstijd lezen we ieder jaar ook uit het boek Jesaja. Jesaja schetst in beelden het toekomstig messiaanse rijk: de leeuw speelt samen met het lam en de jongen steekt, zonder schade op te lopen, zijn hand in het hol van de slang. In het liedje "Midden in de winternacht", zingen we hier ook over: "vrede was het overal, wilde dieren kwamen, bij de schapen in de stal en zij speelden samen".

er is een roos II

Ook horen we in de lezingen de profetie van de jonge vrouw die zwanger zal worden en een kind zal baren en hij zal Emmanuël heten: God met ons.
Je ziet een stronk hout liggen op de kijktafeltjes, deze stronk verwijst ook naar het bijbelboek Jesaja: Aan de stam van Jesse zal een nieuwe loot verschijnen...... denk ook aan begin van het liedje "er is een roos ontsprongen" : "uit ene wortelstam; die, lijk ons d" ouden zongen uit Jesse "t leven nam"

adventskaars

Als laatste een hele eenvoudige manier om dag voor dag dichter bij Kerstmis te komen. Koop een adventskaars, zet hem in een kandelaar en laat hem iedere dag een stukje verder opbranden. Je kan adventskaarsen bestellen bij www.deverguldekaars.nl. Ik zette de kandelaar op een klein bordje, legde er een stukje paarse decoratiestof op en schikte er wat kerstgroen omheen.

EK

terug naar nieuwspagina
naar advent voor kleuters met vloerpuzzel

Artikelen in dit thema Vol verwachting

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook