Vol verwachting

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Voorlezen rond Sinterklaas, Advent en Kerstmis

December-boeken

Ga eens naar de bibliotheek. Meestal wordt er vanaf half november een "Sinterklaastafel" neergezet met alle boeken die de bibliotheek heeft rond Sinterklaas. Leen er één of twee.

Na Sinterklaas komt er dan een Kerstfeest-tafel, ruil de Sinterklaasboeken in voor een mooi Advents-of Kerstboek!

Ook in de boekwinkels zie je dat er aandacht is voor de feesten in de Decembermaand. De nieuwste boeken vind je daar. Een algemeen "december-boek" zou er in elk gezin moeten zijn.
Een mooi voorbeeld voor zo"n boek is het Grote Sint-en Kerstboek van Marianne Busser& Ron Schröder/Dagmar Stam. Vol met mooie verhalen! isbn 978904432133 3Het Grote Decemberboek van Ellen Tijsinger &Dagmar Stam is ook een aanrader! isbn 9789021617190Voor Sinterklaas

Dit boek van Charlotte Dematons kreeg met recht de gouden Griffel 2008.

Sinterklaas Dematon kaft

Dit boek bevat geen tekst en is met veel liefde, aandacht én humor getekend.
In het Spaanse landschap wordt met windmolens gevochten, tussen het publiek staat Harry Potter verstopt.
Ja, er zijn veertig Pieten-pakjes, veertig bedden en op tafel staan precies veertig borden! Ook een klein schmink-kamertje ontbreekt niet.

binnenkant sinterklaasboek

Op de speelplaats een wipkip in de vorm van het paard van Sinterklaas en de kleine Pietjes kunnen op de schoorsteenglijbaan en de hoge-en lage daken oefenen met klimmen en glijden.

binnenkant sinterklaasboek II

Kortom een prachtig kijk-en zoekboek, want ook de allerkleinsten zullen bijvoorbeeld op elke bladzijde het paard van Sinterklaas kunnen vinden
Charlotte Dematons, Sinterklaas. isbn 9 789056 379858.Anouk weet het zeker: Sinterklaas komt bij haar logeren. Ze heeft het zelf gezien: in de logeerkamer stond een koffer met daarin de kleren van Sinterklaas. Op school gelooft niemand haar. Maar in de nacht van 4 op 5 december hoort Anouk gestommel in de logeerkamer, en dan ziet ze hem echt! Nog steeds gelooft niemand haar. Anouks vriendinnetje Laura doet een voorstel: ze komen Anouk de volgende dag ophalen op weg naar school. Dan hoeft Sinterklaas niet te werken en zit hij gewoon aan het ontbijt. Anouk kan niet slapen van de zenuwen. De volgende dag blijkt Sinterklaas inderdaad aan het ontbijt te zitten. Het is echt waar: waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook!
Paul Biegel & Sanne te Loo, De kleren van Sinterklaas

Voor de Advent

In dit boek staan 24 adventsverhalen. Ze zijn verzameld door Brigitte Weninger.
De rode draad wordt gevormd door een engeltje op zoek naar een geschenk...
.
24 adventsverhalen kaft

De verschillende verhalen ademen een fijne sfeer. Natuurlijk ontbreekt ook het Kerstverhaal niet! Het mooiste geschenk, 24 adventsverhalen verzameld door Brigitte Weninger, isbn 90 5579 692 1.

Voor rond Kerstmis

Kerstverhaal foto kaft

Een aardige vertelling van de geboorte van Jezus die zeer trouw is aan de teksten van Matteüs en Lucas. Grappige elementen duiken op in het verhaal (een motor, een fiets, een aap, een pauw, herders die echte bergklimmers zijn), maar niks leidt af van de kern van het verhaal, de geboorte van "Christus, de Heer, in Bethlehem." "Ga hem zoeken!" zegt de engel. Een mooie uitvoering!
Kerstverhaal, Geert van Istendael en Judith Vanistendael, Amsterdam/Antwerpen, 2008, ISBN: 9789045014104

binnenkant boek kerstmis

Het is al bijna Kerstmis,maar meer dan wat bonen en aardappelen heeft het gezin van Simon niet voor het kerstdiner. Als hij in de bergen toevallig een geitje vindt, denkt hij een heerlijk stukje vlees te hebben. Maar daar willen de kinderen niets van weten.

pashima kaft

Het geitje is veel te lief en te mooi om op te eten. Ze besluiten het te houden en noemen het Pashmina. Een kerstverhaal over een geitje dat de braadpan op een haartje na miste, en het begin blijkt te zijn van een beter leven...

pashima binnenkant


Angela Kehlenbeck-Géralde Elschner, Pashmina, isbn 905579811 8Het verhaal van Kerstmis
In dertien hoofdstukken om voor te lezen volgt dit boek de geboorte van Jezus: vanaf de aankondiging aan Maria tot na de kindermoord in Betlehem.
De verhalen zijn eenvoudig en sfeervol naverteld voor jonge kinderen die zich kunnen verliezen in de betoverende tekeningen van Elena Temporin.
Dit boek helpt ouders de basisverhalen rond Kerstmis dicht bij hun kind te brengen. isbn 97-8906-173889-3

Ide ezel en de os voorkant

Loek Koopmans & Günter Spang, De ezel en de os
In de stal van de herberg in Bethlehem wonen een ezel en een os. Ze kunnen niet goed met elkaar overweg. De os is erg onaardig. Het is geen prettig leventje voor de ezel. De geboorte van het kindje Jezus verandert alles. De os houdt opeens rekening met zijn omgeving en deelt zelfs het hooi met de ezel. Als de ezel Maria en Jezus naar Egypte mag dragen, mist de os zijn nieuwe vriend heel erg. isbn 90-5579-560-7

een kerstvertelling voorkant

Brian Wildsmith, Een kerstvertelling
Rebekka en haar kleine ezeltje reizen Maria en Jozef achterna. Het kleine ezeltje mist zijn moeder namelijk zo erg dat ze helemaal niet meer wilde eten.
Een boek met prachtige platen met gouden accenten! isbn 90-6173-583-1

EK en TS

terug naar nieuwspagina
lees verder in in de rubriek Tips

Artikelen in dit thema Vol verwachting

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook