Vol verwachting

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Advent, klassiek en simpel

Het meest klassieke voorbeeld van een adventsopstelling is natuurlijk een hangende adventskrans.
Je maakt hem met behulp van een ronde kandelaar waarin plaats is voor vier kaarsen. Wikkel rondom sparregroen, neem zilverspar, dat valt niet uit. Witte of paarse kaarsen en paars lint waaraan je de krans ophangt, maken de adventskrans af.

Natuurlijk kan je een adventskrans ook op een (rond) tafeltje zetten. Gebruik paarse voeringsstof of decoratiestof als ondergrond, zet een witte kerstster in het midden, zet de ronde kaarsenhouder erop en schik het sparregroep rondom.
De paarse linten maken het mooi af.

adventskrans

Je kan ook kiezen voor opstelling waarin de kaarsen een rechte lijn vormen. Het onder-kleedje is een paars linnen servet (Hema) Voor deze adventsschaal is een zilveren ovalen schaal gebruikt (IKEA) waarop een blok grijze oasis is gelegd. Hierin zijn vier paarse kaarsen gestoken (Hema) en samen met sparregroen, klimop en paarse/roze hei maak je de adventssfeer compleet.

vier paarse kaarsen recht

Heb je niet veel plaats of zijn er grijpgrage handjes in de buurt, die brandende kaarsen omgooien? Maak dan een opstelling op een schaal en zet deze veilig in een boekenkast (let op de afstand tussen de planken i.v.m. brandende waxinelichtjes!) Zet hem tijdens de avondmaaltijd op de eettafel. Voor de volgende opstelling heb ik een rond zilveren kaarsenbord genomen. Als je het koffertje "Beginnen maar" hebt, haal daar dan de groene onderzetter uit, met de tekst "wachten op kerstmis".
Bij de eerste zondag, steek je het eerste kaarsje aan en ligt de onderzetter onder het eerste lichtje, bij de tweede zondag verschuif je de onderzetter naar het tweede lichtje enz. Haal ook de gebedskaart-houder te voorschijn. Er zit er ook één in het koffertje "Ga je mee?" Een oude kerstkaart waarop je Maria en Jozef onderweg ziet naar Bethlehem heb ik in die houder gezet. Met deze opstelling zijn we echt "onderweg naar Kerstmis"

adventsopstelling op schaal, maria en jozef onderweg

Een variant hierop vormt een opstelling met een klein, leeg stalletje. Je kan elke week één wit waxine-lichtje vervangen door een rode, zo komt Kerstmis ook visueel steeds dichterbij.

rode en witte lichtjes leeg stalletje

Bij de Hema zijn paarse en roze waxinelichtjes te koop. Traditioneel, is de kleur in de kerk de derde zondag van de Advent, roze. Het witte licht van kerstmis, vermengt zich al met het sombere paars. Verheugt U, we zijn al over de helft!
Samen met eikeltjes, een toefje sparregroen en klimop roept deze opstelling ook een Adventssfeer op.
De boomstronk refereert aan het oud-testamentische beeld waarin gezegd wordt dat er aan de oude stronk, de stamboom van David, een nieuwe loot zal verschijnen.

derde zondag roze

Tot slot een moderne variant, voor deze opstelling kocht ik dit jaar alles in het tuincentrum en deze schaal staat bij ons op de eettafel. De paars/roze waxinelichtjeshouders hebben een paars lintje omgestrikt gekregen en staan op een vierkant zilveren onderbord.
In het midden is op een klein plat schaaltje m.b.v. oasis het adventsgroen geschikt.

modern advent paars/roze houders

Ik hoop dat het je lukt om met bovenstaande ideeën zelf in deze Advent aan de slag te gaan. Foto"s van sfeertafels uit andere gezinnen zijn van harte welkom bij de redactie.

EK

Artikelen in dit thema Vol verwachting

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook