Mensen van de kerk

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafeltjes voor Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 nov 2009)

Het eerste voorbeeld is bedoeld voor de allerkleinsten.
Een pagina van het boekje "lieve oma pluis" van Dick Bruna vormt de basis. Als je bloemen gaat brengen bij het graf (het tuintje) van een dierbare, dan kunnen je kinderen gerust mee. De onderzetter met de tekst "bewaar in uw hand" is tegelijkertijd wens en gebed! Een lichtje mag natuurlijk niet ontbreken.

allerzielen: graf oma pluis+lichtje+onderzetter

Nog niet zo heel lang geleden is er een oom van mij overleden. Voor Oom Rony maakte ik dit gedachtenis-plekje. Een zinken kaarsen-onderbord, enkele kiezelsteentjes, kleine bloemetjes van een bijna uitgebloeide hortensia en enkele klimop bladeren symboliseren iets van vergankelijkheid en trouw.In de webwinkel www.berneboek.com vond ik een GedachteNIS. In de rubriek Tips lees je hier meer bijzonderheden over. Met behulp van deze drie-luik condoleancekaart, waar ik een tekening van een oma en een opa inplakte, maakte ik dit kijktafeltje op hetzelfde rechthoekig zinken onderbord, kleine glassteentjes en een kaars zoals op de afbeelding, maar dan in het "echt".Nog eenvoudiger maak je een "algemeen" kijktafeltje voor Allerheiligen/Allerzielen. Het zinken onderbord, de onderzetter "bewaar in uw hand" in een glazen houdertje (IKEA), enkele kiezelsteentjes en de laatste bloemetjes uit de bakken op het balkon. Eenvoudig en mooi!Heb je een mooie kaart die iets verbeeldt van hoop op leven na de dood? Voeg hem aan je kijktafeltje toe.Deze opstelling gaat over "verdrietig zijn". Een pagina uit het gebedenboekje "zo kun je bidden als je verdrietig bent", vormt het hart van dit kijktafeltje: dat je je verdrietig voelt, komt omdat je niet hard bent als een steen, maar warm en vol leven. Juist daardoor komen er tranen. "Heer, God van het leven, kijk, hier ben ik. Levender dan steen, maar ook veel gevoeliger." Echte kiezelsteentjes passen hier goed bij.

allerzielen: waarom?(bidden als je verdrietig bent)

In deze opstelling zie je enkele symbolen die iets verbeelden van ons geloof in een voortbestaan na de dood. De steen doet denken aan het graf van Jezus op Paasmorgen: hij is niet hier, hij is opgestaan!
Het griekse woord "psyche" betekent niet alleen vlinder, maar ook ziel. Een mooier beeld van metamorfose is er niet. Een rups die tot een vlinder wordt. Zo verschillend en toch dezelfde. Ons lichaam en onze ziel, zo verschillend en toch allebei "ik".
Het schaaltje met graan koos ik met het oog op de bijbelse uitspraak dat "als het graan niet in de aarde valt en sterft, het géén vrucht kan voortbrengen". Eén gezaaid graankorreltje, laat een halm ontstaan met daarin vele nieuwe graankorreltjes: dertig-, zestig-, hondervoudig!
De achtergrond-doek is zo bevestigd dat hij "de hoogte in gaat" en zo verwijst naar de hemel. Zet er nog een mooi lichtje bij.

Allerzielen met steen, vlinders en graan

Deze opstelling is in al zijn eenvoud ook indringend.
De steen staat symbool voor een grafsteen, vergelijk de steen die voor het graf van Jezus werd gerold. Het kruisje staat symbool voor het geloof in Jezus Christus, de onderzetter is tegelijk een bede: Bewaar in uw hand..... alle mensen die gestorven, laat hen wonen in Uw licht. De ondergrond en de chrysanten passen bij de herfst.

allerzielen

In het derde koffertje "Het geheim van het vuur" zit het "lichtje van...", zet op een eenvoudig rechthoekig zinken onderbord de foto van degene die je wil gedenken, samen met een knuffelbeestje en de gebedskaart. Een opstelling die een tienerzoon of -dochter zelf op zijn/haar kamer kan maken!

lichtje van troost met gebedskaart

EK

Artikelen in dit thema Mensen van de kerk

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook