Alles verandert

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels rond Veranderen en Vrede

 

Veranderen

kijktafel m.b.v. alle maanden door het jaar, september + groeimeter

De september-bladzijden van het boek 'Alle maanden van het jaar' waar Bas en Boris samen in het bos bramen plukken en paddenstoelen ontdekken, vormt de achtergrond van dit kijktafeltje. In een enkele nacht kunnen ze plotseling verschijnen, en verandert het bos in een herfst-bos. Op de voorgrond ligt de groeimeter uit het koffertje 'Ga je mee?' Nu de tijd van de warme truien aanbreekt, blijkt ineens hoeveel je het afgelopen half jaar gegroeid bent. Je bent zomaar veranderd, zonder dat je het merkte!
De ondergrond is een place-mat in bruin/oranje herfsttint, een takje klimop-bladeren (beeld van Gods trouw) met een herfstbloemetje als levend accent, en natuurlijk mag een lichtpuntje niet ontbreken!

uitbottende wijnstok, druiven en wijn en lichtje

Groei heeft te maken met veranderen. De natuur biedt talloze voorbeelden. In september/oktober zijn er weer volop druiven verkrijgbaar. In het boekje 'de Geest krijgen', rond de 'vruchten' van de Geest (uitgave PKN), spelen druiven een grote rol. Op deze kijktafel een foto van de eerste blaadjes die aan de wijnstok verschijnen, druiven geschikt op een blad van keramiek en een glas wijn. Samen met een lichtje en een groene placemat een eerste voorbeeld van een kijktafeltje rond het thema 'veranderen'.



Op andere pagina van het boekje 'De Geest krijgen' zie je druiven klaar om geplukt te worden. Halverwege de maand zou je dus van afbeelding kunnen veranderen!

tekst: gebeden.....

Een kaart met de volgende tekst van Albert Schweitzer vormt het hart van dit kijktafeltje:

Gebeden veranderen de wereld niet,
maar ze veranderen mensen
en mensen veranderen de wereld
'

Kijktafel thema veranderen : gebed + rozenkrans

Een klein lapje groen-grijzige tule vormt een 'bedje' op een houten schaal (Xenos). Een mooie stronk hout uit het bos haalt samen met de klimop de natuur van de herfst in huis. Op de tule ligt een rozenkrans, er brandt een lichtje en de kaart die oproept om met ons gebed mensen te veranderen, vormt het middelpunt van dit kijktafeltje.

Vrede

steentje peace op blad en vredesduifje

In september valt de Vredesweek (18-26 september). Een mooie reden om thuis het thema 'vrede' centraal te stellen. Een bescheiden kijktafeltje past daarbij. De wereldwinkel verkoopt een steentje in een mooi zakje, met daarop het woord 'peace' gegraveerd. Het steentje ligt op een keramiek blad gemaakt door de verstandelijk beperkten die voor Stichting de Doelen werken. Een klein vredesduifje kondigt het aan: "Blijf trouw aan je verlangen! Vrede: het is mogelijk! Klein beginnen, thuis in je eigen buurt." Het motto van de Vredesweek 2010 is dan ook: "Buurten voor vrede".

kijktafel rond vrede, vreugde en duifje met vredeswens

Het beeldje draagt als titel : "Free Spirit". Gevonden in de abdijwinkel van de Benedictijnen in Egmond. In dit kijktafeltje zie je een houten duifje (gekocht in de Wereldwinkel) met een wens opgeschreven op een klein briefje dat hij in zijn snavel meedraagt en zo overal bekend maakt. Vrede en vreugde: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat je kind een vredeswens doen en schrijf hem op het briefje!

kijktafel veranderen van dag naar nacht + vredesteen + schildpadjes

De kaart waarop het van nacht dag wordt, zou je ook kunnen gebruiken voor een kijktafeltje over 'veranderen'. Maar nu staat het symbool voor de verandering van oorlog in vrede. Het steentje met de tekst 'peace' ligt ook op deze kijktafel en de drie schildpadjes staan voor 'geduld'. Wat duurt het lang voor het overal vrede zal zijn!

peace, vredesduifje, lichtje op voile

Zet enkele 'herfstbloemetjes' bijv. chrysanten of deze bruine distelbloemen met een paar blaadjes hedera in een (borrel)glaasje. Op een kijktafel mag iets uit de natuur uit het seizoen van deze tijd, nooit ontbreken. Met dezelfde elementen, het duifje, de steen en tule, maak je een fragiele opstelling. Zo broos is vrede!

veranderen + vrede

Ook de 'gebedskaart' over verandering is bruikbaar voor een kijktafeltje rond het thema 'vrede'. De kaart maakt onderdeel uit van een serie van zes kaarten "hoop en geloof" en is verkrijgbaar in de webwinkel van de PKN. (zie onze rubriek 'links')

EK

Artikelen in dit thema Alles verandert

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook