Alles verandert

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Als kinderen vragen over God. Wat vertel je dan?



Als kinderen vragen over God
Kinderen kunnen op de vreemdste tijden en plaatsen ineens vragen stellen waar je niet meteen antwoord op hebt. Vragen over God horen hier soms ook bij.

- Wat doet God eigenlijk in de hemel?
- Slaapt God ook wel eens?
- Hoe heeft God onze hamster gemaakt?
- God, als ik zondag in de kerk ben, let U dan goed op, want ik heb dan mijn nieuwe schoenen aan.
- Heeft God ook voeten?
- Is God lucht?
- God, wat was U eigenlijk voordat U God was?

Zoals uit deze uitspraken al blijkt, stelt een kind zich God meestal voor als een mens. Daarom stelt het vragen als: Hoe ziet God eruit? Heeft God benen enz.
Deze vragen zijn natuurlijk geen onzin. Het is logisch dat God voor een kind een mens is, want een kind kent alleen maar mensen. Misschien een mens die veel meer kan of is dan pappa of mamma, maar een mens. Maar een kind kan wel aanvoelen dat God anders is dan een mens. Een godsvoorstelling moet met het kind mee kunnen groeien. God heeft geen benen, trouwens wie zal dat zeker weten?



ruimte om te groeien
Godsbeelden, godsvoorstellingen veranderen in de loop van je leven. Ze groeien als het ware mee. Als vader of moeder kan je helpen bij die groei. Door als je over God vertelt aan de ene kant aan te sluiten bij het beeld van je kind en aan de andere kant er "ruimte" in te brengen. Een volwassene ziet God bij wijze van spreken niet meer als een soort super-sinterklaas zittend op een wolkje. Dat klopt niet meer met jouw ervaring. Dus "ruimte" maken in spreken over God met je kinderen. Want ruimte is een voorwaarde voor groei.



contact
Als een kind vraagt: "Waar is God? Hoe ziet God eruit?" Dan vraagt het eigenlijk: "Hoe kan ik in contact met God komen? Hoe kan ik hem ervaren, merken dat God bestaat?"
Probeer bij het geven van antwoorden op dat laatste aan te sluiten bijv. door iets te zeggen in de geest van: God is bij iedere mens. Bij jou als je speelt, bij de zieke mevrouw die verdriet heeft, bij die meneer die daar de straat maakt...
Maar God houdt heel veel van de mensen. God zorgt voor ons. God vindt het fijn als we gelukkig zijn.

de oude schildpad 'de mensen'

god is als een diamant
Wij als volwassenen weten ook niet precies wie, wat of hoe God is.
God is als het licht in een diamant. Meestal beschrijven we een of meerdere facetten ervan. Woorden of associaties die voor jou zeker met God van doen hebben. Misschien komen die aspecten tijdens het lezen van dit stukje meteen bij je naar boven. Maar misschien kunnen de onderstaande woorden je helpen. Kies er een of meerdere uit. Hou deze woorden in je achterhoofd als je met je kind over God praat.

liefde - gerechtigheid -in mensen - bron - onnoembaar - trouw - iets- barmhartig - vader - zorgzaam - schepper - thuiskomen - rechter - begin en einde - adem - onkenbaar - in je hart- licht - geborgenheid - moeder - in de hemel - helper - bevrijder - hoop - streng - leven - vriend - warmte - ergens - verlangen - iemand - sterkte - koesteren - oordeel - ziel in mensen - ontferming - ..........

geheim
'Niemand heeft U ooit gezien', dicht Huub Oosterhuis. Ook voor ons blijft God een geheim. We weten het ook niet precies. Een kind voelt aan wat een geheim is. Het is geen getuigenis van innerlijke armoede om tegen een kind te zeggen: "Ik weet het ook niet precies, dat is voor de mensen nog een geheim. Later als we zelf bij God zijn, dan zullen we het geheim pas helemaal kennen. Maar ik denk dat God vooral ........... is.”

zonder angst
Maak kinderen nooit bang voor God. Zeg nooit: "God ziet alles, ook als je iets stouts doet" of iets dergelijks.
God is in de eerste plaats een zorgzame God, op wie je kunt vertrouwen, voor wie je goed bent, zoals je bent. Niemand hoeft van God volmaakt te zijn, je bent de moeite waard. God is geen boeman, of noodoplossing als je het zelf als opvoeder niet meer aankan.

Tuinierend kind

eenvoudig
Soms vragen kinderen helemaal niet naar God. Luister goed naar je kind en vraag je af wat het eigenlijk vraagt. Als het bijvoorbeeld vraagt waarom zijn er hier bloemen? Of waarom schijnt de zon, of hoe komen de sterren er? Dan wil het vaak gewoon weten hoe het komt dat precies hier bloemen groeien. Vertel dan ook gewoon dat de wind precies daar de zaadjes naar toe heeft gewaaid, of dat de zon schijnt omdat we het dan allemaal lekker warm hebben en dat de sterren er zijn omdat we dan "s nachts ook iets kunnen zien.
Je hoeft niet meteen het interplanetaire stelsel uit te leggen, het hele scheppingsverhaal te vertellen of God er te pas en te onpas bij te halen. Hou het eenvoudig!

van dag naar nacht, kaart

zonder beelden sprak hij niet tot hen
Toen de mensen aan Jezus vroegen wie God was, ging Jezus ook geen uitgebreide beschrijving geven wat God wel en niet is. Hij vertelde verhalen.
Praten in beelden, in verhalen, in gelijkenissen is klaarblijkelijk de aangewezen manier om iets duidelijk te kunnen maken over God.
God is als een vader die twee zoons had.....
God is als de herder die zijn schaapje kwijt was...
God is als....
God is als een mens.
Je kunt God met je ogen niet zien, toch is God er. Het is zoiets als jij beneden op straat speelt en ik boven de kamers opruim. Jij ziet me niet, maar toch denk ik telkens aan je en ben in gedachten bij je.
God is zoals de wind, je voelt 't wel, maar je ziet het niet.

zon, wolken, tegenlichtopname

eerlijk de tijd nemen
Als kinderen vragen over God, heb dan niet het idee, dat je een volmaakt antwoord moet geven. Vertrouw op je intuïtie. Meestal is datgene wat spontaan in je opkomt het beste. Wees eerlijk. Vertel je kinderen geen dingen die je zelf niet gelooft.

Wees niet bang om te zeggen: ik weet het niet/ik ben nu aan het koken, mijn band plakken/ de was aan het ophangen / een stukje aan het schrijven.
Weet je, ik moet er even rustig over denken, morgen/ vanavond als ik je naar bed breng komen we er op terug. En doe dat dan natuurlijk wel. Want afspraak is afspraak!

Bewerkte inleiding van " Als kinderen over God vragen"
uit vijf gespreksavonden over geloven met kinderen, E.T.M. Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Alles verandert

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook