Geven is fijn

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels november 2010, christelijke feesten

Allerzielen, 2 november

bewaar in uw hand

Een eenvoudig kijktafeltje voor Allerzielen. De basis wordt gevormd door een rechthoekig zinken bord. Hierop legde ik gewone kiezelsteentjes - voor iedereen waar je aan wilt denken die al in de hemel is, eentje-. Het lichtje staat op de blauwe onderzetter ' Bewaar in uw hand' uit het koffertje 'Beginnen maar!'. De klimop staat symbool voor Gods trouw en de bloemetjes zijn afkomstig van de zomerbloeiers in de tuin.

kijktafel met gedachtenis-kaart

In de webwinkel van de abdij van Berne-Heeswijk vond ik een GedachteNIS, een kaart die je als een drieluik open kunt zetten en zo een 'nisje' vormt. Deze kaart kunnen kinderen zelf beplakken, kleuren, versieren en/of beschrijven. Heel geschikt ook om als condoleance-kaart te gebruiken als je je kinderen wilt betrekken bij een overlijden. (zie links)
Vul de schaal met kleine glassteentjes en zet er een kaars bij.
Een vlinder (denk aan de metamorfose van rups in een vlinder, zoals de cocon - het lichaam- achterblijft en de vlinder -de ziel- naar de hemel gaat) past ook heel goed op deze Allerzielen-kijktafel. Je kunt ook denken aan een wierookbrandertje: zoals de wierook opstijgt naar de hemel, zo gaan onze gebeden, gedachten, wensen met haar mee.

Dankdag voor het gewas, 3 november 2010

kijktafel September van Ria van Wier

Deze kijktafel stuurde een mede-gelover-thuis in. Groen en bloemen van deze maand in een mandje, de schaal gevuld met 'vruchten' waaronder zelf gekweekte tomaten, een lichtje en de gebedskaart uit het koffertje 'Beginnen maar!" Een prachtige kijktafel die ook geschikt is voor de Dankdag voor het gewas.

kijktafel dankdag oogst

Vul een lage glazen schaal met herfstbladeren, vruchten en zaden: mais, appeltjes, pompoen, kastanjes, beukennootjes, eikeltjes..... Zo gul geeft de natuur! Wat een overvloed! Een opengeslagen herfst-boekje aan de rand. Staat prachtig op de eettafel en de kostbare herfstvondsten -gevonden door je kinderen in bos of park- komen zo goed tot hun recht! Zet een kaarsje in het midden en steek deze aan als jullie gaan eten.

St. Maarten, 11 november

St. Maarten 2 kijktafel voor 2008

Het prentenboek 'St. Maarten en het beertje' staat opengeslagen op deze kijktafel.
Grote kiezelstenen zorgen ervoor dat het boek goed open blijft. Een pompoen waar je een lampion van kunt maken op de voorgrond, samen met enkele kaarsjes en je kijktafel voor St.Maarten is klaar. Zet er een schaal bij met mandarijntjes, nootjes, doosjes rozijntjes o.i.d., deze kan je uitdelen aan de kinderen die bij jullie aanbellen om een St.Maartensliedje te zingen.

St. Nicolaas, komt 13 november aan

stoomboot

Een goud-gele lap voeringstof vormt de basis van dit kijktafeltje. De pakjesboot met Sint en Piet vormt het hart ervan. Vul aan met wat strooigoed en een lichtje. Vol verwachting klopt ons hart....

kijktafel sinterklaas

Plak de tekst van een Sinterklaasliedje op een rood, stevig vel papier. Maak van rood en geel papier een klein mijtertje. Schijfjes gedroogde sinaasappel verwijzen naar de 'appeltjes van oranje', kaneelstokjes, pepernoten, kruidnootjes: zo ruikt het ook naar het sinterklaasfeest in je huiskamer.

kijktafel sinterklaas in glazen ronde schaal

Doe in een lage glazen schaal strooigoed samen met mandarijnen, Sint en Piet erbij, een mooi ingepakt cadeautje, kleine chocoladeletters, een boekje met Sinterklaasliedjes, een roe......maar ook een lichtje mag niet ontbreken!

kijktafel met zelfgeknutselde stoomboot Marieke

"Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan!"
Vul een lage (glazen) schaal met steentjes, door de witte en blauwe steentjes lijkt het wel een echte zee! Een zelfgemaakte stoomboot - ja, er komt echte rook uit de schoorsteen- met Sint, Piet en de schimmel (play-mobile) op het dek!

EK en MV

terug naar nieuwspagina
kijk verder,
naar: kijktafels rond 'geven is fijn'

Artikelen in dit thema Geven is fijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook