Geven is fijn

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels november: geven is fijn!

De gulle natuur

De natuur deelt in de herfst met gulle hand haar gaven uit. Vruchten, zaden en noten in de vorm van kastanjes, eikels, beukennootjes, dennenappels, rozenbottels, elzenpropjes, rode en blauwe besjes, appels, peren, walnoten.....
Een keertje met je kinderen naar het park of bos en je hebt zo een emmertje vol!

herfsttafel geven is fijn 2

Je kan natuurlijk aan de slag met cocktailprikkers en kastanjes om beestjes te maken, maar ook een mooie kijktafel van al deze schatten is zo gemaakt.
Zorg voor een grote platte schaal of een apart tafeltje met daarop een kleedje/lap in een herfsttint of iets dergelijks.
Zet midden op deze schaal of tafeltje een kleine schaal van hout of een ander natuurlijk materiaal. Leg op deze schaal een mooie stronk hout en de blauwe onderzetter 'bewaar in uw hand' uit het koffertje 'Beginnen maar!' samen met een lichtje. Rond deze kleine schaal schik je herfstbladeren in alle kleuren, rood, geel, bruin en dan erop en rondom, soort bij soort, de mooiste herfstschatten.

kastanjes, rozebottels, besjes, zaden

Poets enkele kleine appeltjes en/of peren op, knip een bijna uitgebloeide bloem van een hortensia en pluk verschillende soorten besjes in de tuin. Schik ze tussen alle gaven van de herfst.

herfstkijktafel geven is fijn vooraanzicht

Ook zonder onderzetter maak je een kijktafel rond het thema 'geven is fijn ' of 'uitdelen van je overvloed'. Zet een waxinelichtje in een herfstachtige houder in een vorm van een blaadje of gebruik een stompkaarsje in een mooie herfstkleur!

herfstkijktafel geven is fijn + lichtje 2

Geven aan een “Goed doel"

In de meeste gezinnen worden 'goede doelen' gesteund. Organisaties die zich richten op milieu, mensenrechten, gezondheid, betere leefomstandigheden in de derde wereld, een adoptiekind op afstand, (nood)hulp bij natuurrampen, de geloofsgemeenschap waartoe je behoort... Je kan hier een keer een kijktafel over/voor maken. Zo raken je kinderen er meer bij betrokken!

kijktafel goed doel 1

Een kijktafel voor een “goed doel” maken is meestal niet zo moeilijk. Hoofdingrediënten zijn: de onderzetter “Bewaar in uw hand” (uit een van de geloofskoffertjes) en plaatjes van promotiemateriaal. Die plaatjes kan je op een stuk karton of briefkaart plakken en dan neerzetten in de kaarthouder (uit een van de koffertjes). Ook kan je promotiemateriaal neerleggen.

kijktafel edukans

De website van het Schoenmaatjesproject (Edukans) bevat heel veel (promotie)materiaal, onder andere kleurplaten.
http://www.edukans.nl/scholenacties/schoenmaatjes/schoenmaatjes-thuis/materialen/

kijktafel goed doel + snuffie

Ook kun je een liedtekst opplakken of (een stukje) (laten) overschrijven. Een spaarpotje erbij zetten wanneer er gespaard moet worden. Zo'n spaarpotje kan iets bestaands zijn, maar ook zelf gemaakt. Een (prenten)boek erbij maakt het nog iets uitgebreider, dan valt er nog meer te beleven. Bij Kerk in Actie kun je zelfs een gratis (kleuter / peuter) prentenboekje bestellen voor weer een ander goed doel. www.hetwondervan15cent.nl

kijktafel edukans

Een wereldkaart of wereldbol erbij vinden kinderen ook erg interessant. Mijn zoontje kreeg een kleine wereldbol voor zijn verjaardag (Hema). Wanneer je de kijktafelspulletjes klaar hebt staan, dan kan je kind het zelf inrichten / aanpassen.

marien bij kijktafel goede doel

EK & MV

Artikelen in dit thema Geven is fijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook