Papa Mamma God

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Vieren van Moeder-en Vaderdag: vieren van relatie!

Vaderdag, Moederdag: de bloemenwinkel en de drogist varen er wel bij. Ontbijt op bed, vandaag word je in het zonnetje gezet.
Oma's weten zich het versje met de een mooi ingekleurde tekening zich nog goed te herinneren. Ieder jaar werd er klassikaal gekleurd voor Moederdag. Tegenwoordig wordt er volop geknutseld in de eerste groepen. En wat het is geworden? Dat is een geheimpje!

cadeau moederdag

Eigenlijk een beetje vreemd, deze twee speciale zondagen, want voor kinderen is het hebben van een vader en moeder volslagen vanzelfsprekend. Je bent er gewoon. Voor kleine kinderen ben je vooral 'mama' of 'papa' en veel minder een individu met een persoonlijke geschiedenis. Dat besef komt meestal pas veel later, als je kinderen de pubertijd voorbij zijn. Pas als je ouder bent geworden realiseer je dat kinderen opvoeden, ook gepaard gaat met zorgen. Dat je dankbaar kan zijn voor het leven dat je door je ouders is gegeven.

papa is lief

Voor jou is het niet vanzelfsprekend dat je een kind hebt. Of je nu onverwacht zwanger werd of gepland. Een kind hebt gekregen met behulp van het medische circuit of een adoptiekind hebt. Het moment dat je voor het eerst je kind in je armen houdt, verandert er iets wezenlijks in je leven: je bent vader of moeder geworden van dit kindje. Dat geldt bij iedere geboorte opnieuw. Met ieder kind heb je een andere, unieke relatie.

cadeau voor vaderdag uitpakken

Op Moeder-of Vaderdag zou je hieraan aandacht kunnen schenken. Waarom je dankbaar bent en blij, dat je juist van dit kind vader of moeder mocht worden.
Kinderen zijn een geschenk. Veel van ons hebben het zelf of van nabij meegemaakt, hoe het is om ongewild kinderloos te zijn en beseffen dit daarom maar al te goed. Een kind 'neem' je niet, een kind 'krijg' je.

met mama in de rodelbaan

Soms worden er kinderen op een hele andere manier aan je toevertrouwd. Er zijn kinderen uit een vorige relatie die (deels) bij je wonen. Of je bent co-ouder en je kinderen wonen afwisselend bij jouw en je ex-partner.
Samengestelde gezinnen zijn er in vele vormen, die net als de klassieke gezinnen toch allemaal een andere sfeer en kleur kunnen hebben. En met ieder kind in je (samengestelde) gezin heb je een unieke band.

muts voor vaderdag

Misschien kan het feest van Moeder-of Vaderdag aanleiding zijn voor een klein vier-momentje. Een moment (bijvoorbeeld bij het ontbijt of avondeten) waarop je expliciet vertelt, waarom je blij bent dat je vader of moeder bent van juist dit kind.
En vertel bij elk kind wat dat is.
"Ik ben blij met jou.......... (naam), dat je mijn zoon/dochter bent, omdat jij ............
Ik steek een kaarsje aan, omdat God jou aan mij/ons heeft toevertrouwd. Je bent een prachtig geschenk."

Zo vier je je relatie met je kind.

EK & MV

Artikelen in dit thema Papa Mamma God

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook