Papa Mamma God

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Vertellen over God: Papa-Mama-God

met mama in de zon, tegenlichtopame

“ Zoals een moeder zorgt,
voor kinderen haar toevertrouwd
en waarborgt dat zij leven,
zo werkt een God van liefde....”

“Hij is voor ons een barmhartige Vader
en tot in eeuwigheid duurt zijn trouw”
*

Twee fragmenten uit liedteksten die over God gaan.
God is als een vader, als een moeder......

papa snijdt groenten met kind

Jezus noemt zijn vader in de hemel: "Abba", Het Hebreeuwse woord voor "papa". Het illustreert zijn intieme relatie met God. Het gebed wat hij zijn leerlingen leert, als zij vragen om hen te leren bidden begint met : "Onze Vader, die in de hemel zijt..."

Met je kinderen praten over God kan dus heel goed starten met een gesprekje over papa"s en mama"s. Wij zijn niet alleen kinderen van onze vader en moeder, maar bovenal God"s kinderen. Dus alle dingen/woorden/eigenschappen die je met goede vaders of moeders c.q. ouders associeert, zouden ook van toepassing kunnen zijn op God. Ze maken het beeld van God concreet en invoelbaar.

stoeien met mama in het gras

Praat eens met je kinderen over wat een goede vader en moeder voor en met hun kinderen doen. Kortom wat is/doet een goede ouder? Welke eigenschappen moet hij of zij hebben?
Natuurlijk komen er dan ook dingen naar boven als samen voetballen, stoeien of winkelen, maar ook woorden als: troosten, helpen, voordoen, aanmoedigen, grenzen stellen, trots zijn op, houden van, knuffelen, beschermen, er zijn als je ze nodig hebt, zorgen voor......

papa houdt je vast altijd

Het zijn geen specifieke vrouwen-of mannendingen en absoluut ook op God van toepassing. Dan komt er wel nog een soort overtreffende trap bij: oneindig liefhebben, altijd, eeuwig, voortdurend.....

licht door kerkraam (detail: Kijktafel God=licht)

Mijn man en ik groeiden allebei op de jaren vijftig/zestig. Bij mij thuis werd er eigenlijk nooit over God gepraat. Het ging over 'Onze Lieve Heer'. Of dat de bijnaam van Jezus of van God was, dat wist ik als kind eigenlijk niet. Wel dat 'Onze Lieve Heer' altijd heel goed oplette en iedereen in het oog hield, zeker als je iets deed wat niet mocht. Ook hoorde ik dingen als: “Het is Gods wil” en dan dacht ik: “Als God wil dat er een kindje doodgaat, dan ga ik daar niet in geloven!Ik kan me eigenlijk niet anders herinneren, dat ik over God dacht in termen van “wat God NIET was”. Het prachtige licht dat door de gebrandschilderde ramen in de kerk viel, het kruis dat mijn moeder op de onderkant van elk brood maakte voordat ze het aansneed, het gezongen Credo met het "vivificantem", een magisch woord waar ik elke zondag op wachtte om het te horen, dat waren ervaringen die mij wel fascineerden, maar wat hadden zij met God te maken? Pas veel later in mijn leven kwamen gevoel en rationaliteit- in dit verband- bij elkaar en werd mijn denken over God positief gevuld en kwam er een relatie met God tot stand.

gezin van nazareth

Mijn man groeide op in een een-ouder gezin. Zijn moeder vertelde hem keer op keer dat hij nog een speciale vader in de hemel had: Jozef. Het gezin van Nazareth, het gezin van Maria, Jozef en Jezus, was een plek vol respect, geborgenheid en veiligheid. Daar kon hij zichzelf makkelijk mee identificeren. Maria en Jozef die vanuit de hemel vol liefde naar hem keken en behoedden voor alle kwaad, net zoals zij met Jezus hadden gedaan. God hoorde daar vanzelfsprekend bij, met zijn onmetelijke liefde voor ieder mensenkind. Licht en Liefde. God kon de zon en de sterren maken en was overal in aanwezig, ook in ieder mens. Ja, dat kon je zelf van binnen ook voelen.....

kind zoent God

Twee verschillende kinderen. Twee verschillende gezinnen. Twee verschillende wegen. Een gezin waar niet echt duidelijk over God gepraat werd en een gezin waar wel over God werd gepraat.
Anno 2011 zou ik het wel weten. Als ik ooit kleinkinderen krijg, dan zal ik ze voorlezen over papa"s en mama"s ** en met ze praten over hun Vader in de hemel, die als een Moeder is en waarborgt dat wij leven.....

* uit Psalm 103 en lied 659 in de bundel Gezangen voor Liturgie
** Prentenboeken die je kunnen helpen met dit gesprek vind je in de rubriek Tips. Ga naar.....

kijktafel: God= liefde, licht, trouw met lieveheersbeestje en klimop

EK

Artikelen in dit thema Papa Mamma God

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook