Papa Mamma God

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels : Mama-Papa-God

basis kijktafel God

De basis van de kijktafels voor de mei/juni maand wordt dit keer wordt gevormd door een hemelsblauwe place-mat waarop een lichtgroene, rechthoekige schaal van aardewerk is gezet. Verder waxinelichtje(s) in een glazen houdertje en de gebedskaarthouder uit het eerste of tweede koffertje. Zet enkele bloemetjes in een klein vaasje erbij, eventueel samen met hedera.

kijktafel God=bescherming 2

Hoe symboliseer je iets van een eigenschap van God en liefst dan nog met een relatie naar een 'ouder-rol'? Een (ansicht) kaartenverzameling en/of het afbeeldingenbestand van Google biedt uitkomst. Zoek bijvoorbeeld op "beelden ouder met kind". Deze afbeelding zou je met 'bescherming' kunnen associëren. God is als de grond onder onze voeten, een steuntje in je rug, een arm om je schouder, een hand boven je hoofd, als.........

kijktafel; God=verbondheid, drie-eenheid

Dit beeldje komt uit de wereldwinkel, drie personen die samen een cirkel vormen. Ze laten elkaar nooit los. De drie waxinelichtjes zouden kunnen verwijzen daar de Drie-eenheid. God de Vader, God de Zoon, God de H. Geest: drie personen en toch een God. Maar ze kunnen ook verwijzen naar een papa, mama en een kind. In ieder geval zit in dit kijktafeltje 'verbondheid'.

kijktafel: God = barmhartig, zorgzaam, nabij, troostend

De kaart is afkomstig van Docete*. Het is een foto van een gebrandschilderd raam ontworpen door Kees de Kort, degene die ook de Kijkbijbel maakte. Het is een afbeelding van de barmhartige Samaritaan. De man die zich buigt over een gewond/ziek iemand en zich niet afwendt: Heb je naaste lief, hij is zoals jij! In deze afbeelding zit o.a. troost, barmhartigheid, nabijheid, zorg...... allemaal zaken die niet alleen bij papa of mama horen, maar die ook op God van toepassing kunnen zijn.

kijktafel: God is groei/kiemkracht/in de natuur

Zie je God meer als een kracht dan als een persoon? Van deze afbeelding* spat de kiem/groeikracht af. God is aanwezig in heel zijn schepping: in de aarde en de zee, de planten en bloemen, de vogels, vissen en dieren en natuurlijk ook in de mensen! Als dat geen Liefde is?

kijktafel: God = licht, hoop in mensen

Als mensen over God denken, dan associëren velen God met licht. Op deze kaart* valt het licht prachtig door een kerkraam. De tekst op de kaart verwijst naar de mensen die in zijn naam samen komen in de kerk. Als je God vergelijkt met de zon en zijn stralen, dan zou je kunnen zeggen dat ieder mens zijn eigen straal heeft. Hoe dichter de stralen bij elkaar komen, hoe dichter we bij God komen.

kijktafel; God=? (leeg fotolijsje)

Je kan ook een leeg foto-lijstje neerzetten. Alle beelden die we van God maken, schieten ook tekort. Het is elke keer een facet van een grote diamant. Als je kinderen wat groter zijn, zou je samen het lege lijstje kunnen vullen. Schrijf er de volgende zin op: Als ik 'God' hoor, dan denk ik aan........ gebruik verschillende kleuren voor de woorden en maak er iets moois van!

EK

* Kijk op de site van Docete en/of de PKN via onze rubriek 'links'. Daar vind je mooie kaarten en afbeeldingen. ( ga naar......)

Artikelen in dit thema Papa Mamma God

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook