Door de woestijn

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Pasen: hét hoogtepunt in het kerkelijk jaar

Met Pasen vieren we de verrijzenis van Christus, Gods machtige daad waardoor al Zijn kinderen Zijn eeuwig leven mogen delen. Het belang van Pasen wordt onderschreven door de lange voorbereiding daarop. Na Aswoensdag en de Vastentijd breekt eindelijk het Paastriduüm aan. Dit is echt iets om te vieren, zowel thuis als in de kerk.

In de kerk vieren
Wanneer je Pasen in de kerk viert, krijg je heel het verhaal te horen, kun je bidden met medegelovigen en de Eucharistie ontvangen. Soms kunnen de liturgieën rond Pasen hoog gegrepen zijn voor (jonge) kinderen, maar dat is niet erg. De liederen en symboliek maken veel goed, en we voeden ze toch "op", niet?

palmpasenstokken maken

* Palmpasen: Op de zondag vóór Pasen vieren we Jezus" intocht in Jeruzalem. Deze viering begint vrolijk (met palmtakjes en Palmpaasstokken), maar wordt zwaarder, want in het Evangelie horen over de dood van Jezus.

detail voetwassing

* Witte Donderdag: "s avonds op donderdag wordt het Laatste Avondmaal herdacht. Hierbij hoort het ritueel van de voetenwassing waardoor Jezus het voorbeeld van dienstbaarheid geeft aan zijn discipelen.

kruis met passiebloem goede vrijdag

* Goede Vrijdag: Jezus" sterven op het kruis wordt herdacht met "s middags de kruisweg en "s avonds de kruisverering.

aansteken kaars aan paaskaars

* Paaswake: Voor katholieken is deze liturgie in de nacht van Stille Zaterdag de belangrijkste liturgie van heel het jaar. Het begint met een intocht met kaarsen in een donkere kerk. Aan de hand van veel lezingen wordt heel de heilsgeschiedenis naverteld. Bij de aankondiging van de verrijzenis luiden de klokken en zingen we voor het eerst in 40+ dagen, “Alleluja!” Christus is verrezen! Ook bijzonder van deze Mis: geloofsleerlingen ontvangen de initiatiesacramenten van doopsel, vormsel en Eucharistie.

* Pasen: De liturgie op Eerste Paasdag (op zondagochtend) is minder uitgebreid dan de viering van de nacht daarvoor, maar net zo feestelijk.

paaseitjes zoeken met mandje

Thuis vieren
Ons gezinsleven kent ook zijn Paastradities. Denk aan het Paasontbijt (of brunch) en Paaseitjes zoeken in de tuin. Zulke tradities zijn natuurlijke uitingen van levensvreugde, en dat hoort helemaal bij Pasen. We verheugen ons op ons gezinsleven, de vruchten van de aarde, de lente die aanbreekt. Bij zulke gelegenheden is het zeker gepast om aan God te denken, want Hij is de Schepper, Redder en Helper die alles mogelijk maakt en al onze redenen voor vreugde onderbouwt. Geloof krijgt gestalte bij de gezinstradities door middel van gebed, lezingen uit de Bijbel, christelijke symbolen, een gesprek over de betekenis van Pasen, of het samen kijken naar een christelijke film. Bijvoorbeeld. Zalig Pasen!

TS

Artikelen in dit thema Door de woestijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook