Kijken in het donker

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijken in het donker, Advent 2013

Advent, tijd van hoop, van verwachting. Tijd van tekens in het donker zien: een ster, lichtpuntjes, mensen vol hoop... Bij enkele kijktafels voor deze Advent zie je een uiltje. Uilen kunnen kijken in het donker en staan zo symbool voor 'kijken met andere ogen'. Als we dat in deze Advent leren, pas dan kunnen we in in de kerstnacht God ontdekken in een kind, gewikkeld in doeken en liggend in een kribbe.

Kies uit de suggesties jouw favoriet: Adventskaars, Adventsbord, Adventshuisje, Verhalen-stralenkrans, Adventskrans, Verhalen-lijn of Verhalen-ster.

__________

Adventskaars
Een eenvoudige manier om met je kinderen toe te leven naar Kerstmis, is om elke dag een stukje voor te lezen van het adventsverhaal, 'Kleine Uil wordt wijs' , dat je vindt in onze voorleeshoek. Print het verhaal uit en rol het verhaal op, doe er een lintje om en leg het verhaal bij de kijktafel.

KinD-Adventskaars-+-uiltje-geheel-I

voorbereiding
Een klein houten bord is de ondergrond van deze Adventskijktafel. Op het bord is wat kerstgroen geschikt. Je kunt hiervoor takjes van een conifeer gebruiken, klimop, sparrengroen of iets anders wat je in de tuin of het tuincentrum kunt vinden. Tussen het groen staat in een kleine glazen kandelaar een Adventskaars. Dergelijke kaarsen kan je bijvoorbeeld vinden in de webshop van Amnesty (dinerkaars merry christmas) of bij Papot. (tik 'Advent' in het zoekscherm). Zet een klein uiltje tussen het groen neer als je het verhaal gaat gebruiken. In de rubriek 'tips' zie je hoe je zelf een uiltje kunt knutselen.

samen doen
Het is de bedoeling om elke dag de Adventskaars een klein stukje verder op te branden. Steek de kaars bijvoorbeeld voor het eten aan en lees het stukje van het Adventsverhaal 'Klein Uiltje wordt wijs'.

KinD-Adventskaars-+-uiltje-detail-uiltje

__________

Vooruit zien: zondagen tellen met uiltjes

KinD-Adventsbord-detail-uiltje-

Zowel bij de Action, Hema, Blokker en Xenos zijn (kerst)uiltjes te vinden. Bij de Action vond ik deze uiltjes die van vilt gemaakt zijn. Als je er vier koopt, dan kan je op de kijktafel zichtbaar maken hoelang het nog duurt voordat het Kerstmis wordt.

KinD-Adventsbord-met-vier-uiltjes-

Op een paars glazen bord is wat Adventsgroen geschikt. Zet vier waxinelichtjes in glazen houdertjes. Hou het veilig! De waxinelichtjes staan recht en stevig op een onderzettertjes gemaakt van een soort parelmoer. Steek elke zondag een kaarsje meer aan en zet daar het volgende uiltje bij.

KinD-Adventsbord-met-vier-uiltjes-geheel-2

samen doen
Je kunt elke dag een stukje van het Adventsverhaal lezen en het aantal lichtjes laten branden dat bij die week hoort. Je kan op de zondagen van de Advent (1, 8, 15 en 22 december) nog een klein ritueel toevoegen door het kaarsje plechtig aan te steken, het uiltje bij het lichtje te zetten en het bijbehorende couplet van het Adventsversje te zeggen. In de rubriek 'vieren', vind je een versje geschikt voor de kleinsten en een versje voor de wat oudere kinderen: 'dwars door het donker'.

__________

Adventshuisje
Bij de Hema is dit jaar een Adventshuisje te koop voor 6 euro. Als je 'met andere ogen' door de winkels loopt ga je steeds meer mogelijkheden zien om jullie kijktafel vorm te geven.

KinD-Adventshuisje-detail-huisje

voorbereiding
Print ons Adventsverhaal 'Kleine Uil wordt wijs', waarin Klein Uiltje de hoofdrol speelt, uit en knip het verhaal in 24 stukken. Vouw of rol de stukjes zo op, dat ze in de vakjes van het Adventshuisje passen. Nummer de stukjes en ruim ze in de goede vakjes op.
Knip 'Kleine Uil' uit (van de afbeelding onderaan het Adventshaal in de voorleeshoek) en plak of hang hem aan het Adventshuisje.

kleine uil op adventshuisje

of
Bevestig een uiltje van stof of vilt aan het Adventshuisje Ik maakte een gaatje boven in de nok van het huisje met de punt van een schaar en stak er een klein stokje in en hing het uiltje eraan.

KinD-Adventshuisje-detail-uil-+ophanging

Zet het huisje op een paarse placemat, servet of lapje stof. Paars is de traditionele kleur voor de Advent in de christelijke kerken. Paars is de kleur van bezinning, inkeer, voorbereiding. Schik achter en naast het huisje wat adventsgroen en zet op de voorgrond vier waxinelichtjes (in een glazen houder) of stompkaarsjes (op onderzettertjes) neer.

KinD-Adventshuisje-geheel-met-uil-I

samen doen
In het koffertje 'Beginnen maar!' zit de onderzetter met de tekst 'Verlangen naar Kerstmis' of 'Wachten op Kerstmis'. Leg de onderzetter onder het eerste kaarsje op de eerste zondag van de Advent (1 december) en verplaats de onderzetter elke zondag een kaarsje verder. In de rubriek 'vieren' vind je hiervoor een passend versje.

Steek elke dag op een rustig moment - bijvoorbeeld vlak voordat de kinderen gaan slapen - het lichtje op de kijktafel aan. Laat je kinderen elke dag 'het vakje van de dag' openmaken en lees het verhaal van de dag voor.

KinD-Adventshuisje-detail-onderzetter-+-lichtjes-

voorbereiden voor Kerstmis
Print de afbeelding van Jezus, Maria en Jozef uit en plak hem op de achterkant van het Adventshuisje. Je vindt deze afbeelding onderaan het Adventsverhaal in de voorleeshoek.

adventshuisje omgedraaid

Ook 'Kleine Uil' staat los getekend op de illustratie. Je kunt hem uitknippen en op de stal plakken waar je wilt. Maar je kunt ook je 'eigen' uiltje gebruiken. Vervang je de paarse ondergrond door een zilveren schaal of een witte lap voeringstof en zet er vijf lichtjes op. (vier van de Adventszondagen en eentje extra voor Kerstmis)

samen doen met Kerstmis
Draai het huisje om. Op de achterkant verschijnt dan - als een soort finale - het kersttafereel waarmee het adventsverhaal 'Kleine Uil wordt wijs' eindigt. Steek alle vijf de kaarsjes aan. Zing samen een kerstliedje.

Adventshuisje met kerstmis

__________

Licht in het donker zien: Verhalen-stralen-krans
Je kunt ook op een andere manier zichtbaar maken van het thema 'kijken in het donker'. Wij willen ons niet laten leiden door donkere gedachten.
De profeet Jesaja is hier een goed voorbeeld van. Hij hield er de moed in toen het Joodse volk in ballingschap was weggevoerd, hij hield de hoop gaande. In Jes 9,1-6 lezen we zijn woorden: 'Een volk dat wandelt in het duister, zal een groot licht zien'.
Ook christenen zijn mensen die leven van de hoop. Mensen die verlangen en weten dat er altijd toekomstperspectief is, want God is mens geworden en heeft ons leven geleefd. 'Emmanuel' , 'God-met-ons, is een van de namen van Jezus. Op de kijktafel maken we daarom een 'krans van licht'.

KihD-verhaal-in-stervorm-+-verlangen-naar-kerstmis

voorbereiding
Neem een ronde (paarse) platte schaal of kaarsenonderbord en leg in het midden de onderzetter 'Verlangen naar/wachten op kerstmis'. Zet op deze onderzetter een paarse stompkaars. Om de onderzetter heen liggen 24 verhalen-rolletjes.

KihD-knutselen-rolletje-met-lintje-I

Knip hiervoor het het Adventsverhaal in 24 stukken en rol ze op. Doe er een elastiekje omheen en verberg dit elastiekje met een stukje paars lint. Geef elk rolletje een nummer en schik de rolletjes tot een krans van licht.

KihD-verhaal-in-stervorm-detail-ster

samen doen
Steek op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld voor het eten, de kaars aan. Pak het rolletje van de dag, haal het lintje los en ontrol het verhaal. Lees het verhaal voor.

KinD-verhaal-in-stervorm-detail-midden-IMG_5229.jp

__________

Steeds lichter: Adventskrans + verhalenkrans
Een variatie op de klassieke adventskrans is de basis van deze kijktafel. In een ronde kandelaar staan de vier adventskaarsen. Zie je dat de derde kaars niet paars is maar roze? Op de derde zondag van de Advent zijn we op de helft van onze voorbereiding op Kerstmis. Deze zondag heet 'zondag Gaudete': 'Verheugt U! Het wordt steeds lichter!' Het wat sombere paars vermengt zich al met het wit van Kerstmis en wordt roze.

KinD-adventskrans-met-verhalenkrans-geheel-

De symboliek van de Adventskrans is viervoudig:
- rond, symbool van de kringloop van het leven
- groen, het leven overwint
- vier, het aantal zondagen van de Advent
- licht, naarmate Kerstmis dichterbij komt, wordt het steeds lichter

Omdat deze Adventskrans komt te staan in een gezin waar het adventsverhaal rond Klein Uiltje, die op zoek is naar de donkerste plek op aarde, wordt voorgelezen is er een uiltje in het midden gezet.

KinD-adventskrans-detail-uitltje-in-het-midden-

De 24 verhalen-rolletjes zijn er in een cirkelvorm onder gestoken.

KinD-knutselen-bij-schaal-steken-

samen doen
Steek op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld voor het eten, de kaars(en) aan. Pak het rolletje van de dag, haal het lintje los en ontrol het verhaal. Lees het verhaal "Klein Uiltje wordt wijs' voor. Blaas na afloop, of voor het naar bed gaan, de kaarsen uit.

__________

Advent-verhalen-lijn
Zijn je kinderen nog klein of van het ongeduldige soort, dan kan je de verhalen-rolletjes ook vastmaken aan een lijn en deze ophangen. Zo zijn zij buiten het bereik van grijpgrage vingertjes.

KinD-Adventsslingerverhaal-detail-stukje-slinger-

De verhalen-lijn is een zilveren lint waaraan kleine knijpertjes zijn bevestigd, gevonden bij de Hema.
De lijn op de foto hangt boven de schoorsteen-mantel, maar je zou deze ook kunnen bevestigen aan een boekenplank. Zorg dan voor voldoende afstand tussen de planken i.v.m. de kaarsjes.

KinD-Adventsslinger-verhaal-op-schoorsteen-geheel-

Op de schoorsteen of plank staan vier waxinelichtjes in een paarse glazen houder. Tussen het Adventsgroen kijkt het uiltje vanuit een hoekje toe.

KinD-Adventsslinger-detail-lichtjes-+-uiltje-

samen doen
Steek op een rustig moment het het lichtje (de lichtjes) aan. Help je kind met het rolletje van de verhalen-lijn af te halen. Lees het stukje van het verhaal 'Klein Uiltje wordt wijs' voor. Blaas na afloop de kaarsjes uit.

__________

Verhalen-ster
Op deze adventkijktafel staat een grote witte houten ster centraal. Ik zag dergelijke sterren in een aantal winkels en op de kerstmarkt van het plaatselijke tuincentrum.

KinD-verhalenster-geheel-

De ondergrond is een vierkant zilveren kaarsenbord. Hierop ligt de houten, witte ster. Sterren, zij verlichten de donkere decemberhemel. Een speciaal teken, een bijzondere ster, wees de drie koningen de weg naar de nieuw geboren koning. Eromheen is wat Adventsgroen geschikt. De aparte verhalen-rolletjes met elastiekjes erom heen worden nu bij elkaar gehouden door een paars lint en zijn in het midden van de ster gezet. Op de punten van het zilveren bord staan de vier adventslichtjes, in de vorm van waxinelichtjes in een paarse, glazen houdertjes.

KinD-verhalenster-detail-met-uiltje-

Op de ster staat weer een uiltje, zij verkondigt ons een vreugdevolle boodschap: 'Kijken in het donker? Dat kunnen we echt allemaal...'

samen doen
Op een rustig moment de kaarsje(s) aansteken. Verhalen-rolletje dat aan de beurt is opzoeken en uit de ster halen. Uitrollen en voorlezen. Na afloop blaas je de kaarsje weer uit

__________

Kijken in het donker
Zijn je kinderen te groot voor het voorleesverhaal? Dan is de ster ook zonder verhalen-rolletjes en uiltje een prachtige adventskijktafel. Je kan de onderzetter 'Verlangen naar Kerstmis' of 'Wachten op Kerstmis' in het midden leggen, maar dat hoeft niet.

KinD-ster-+-verlangen-naar-kerstmis-geheel-

De ster laat zien dat wij deze willen volgen. Dat we deze Advent op weg willen gaan, ons uiterlijk en innerlijk voorbereiden op de komst van Jezus in de kerstnacht. Zo heten we Jezus van harte welkom in ons midden!

EK

Artikelen in dit thema Kijken in het donker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook