Kijken in het donker

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over licht voor jongere kinderen

De Schepping: Er moet Licht zijnAlles begon door God. In het begin maakte God de aarde en de hemel. Want in het begin was er nog niets. Alles was woest en donker. God was er al wel, maar je kon Hem alleen nog niet zien. Je kon helemaal niets zien. Maar toch was hij er, ook toen al, in die woeste en donkere leegte.
En toen zei God: er moet Licht zijn. En er was Licht. En het licht was goed. Zo begon het, als allereerste bracht God licht in de wereld. Zo komt het dat er altijd licht is, hoe donker het ook soms lijkt. En er is nog steeds licht. Altijd, ergens. Ook al is het donker, ook al denk je dat je het niet kunt zien.
Zo schiep God dag en nacht, hemel en aarde, land en zee, zon en maan en sterren, vogels en vissen, dieren en mensen. Allemaal in het licht. Allemaal bij God.

het Scheppingsverhaal staat in alle kinderbijbels

Maria en de engel: een stralend licht

de engel bezoekt Maria

Maria is een gewoon meisje uit een klein dorpje. Ze zal gaan trouwen met Jozef, de timmerman. Een gewoon meisje. Tot op een dag alles anders wordt. In de donkere kamer verschijnt ineens een helder licht. En er staat plotseling iemand bij haar. Het is een engel, en hij brengt een boodschap van God. "Maria, wees niet bang. Je zult een kindje krijgen, En dit kindje zal bijzonder zijn. Hij zal de zoon van God zijn. Hij zal een licht voor de mensen zijn En je moet hem Jezus noemen." En dan verdwijnt de engel weer, even plotseling als hij gekomen is en wordt alles weer net zo als het was. Of nee, eigenlijk niet. Maria zal nooit meer dezelfde zijn. Een stukje van het licht dat de engel in de kamer bracht, blijft voor altijd bij Maria. Ze is er beduusd van. Een beetje bang. Maar het licht van de engel maakt haar ook dapper, en blij, heel erg blij. Blij met het nieuwe kindje. En blij dat God haar heeft uitgekozen.

Het verhaal van de engel die Maria vertelt dat Jezus geboren gaat worden vind je o.a. in de 'Kijkbijbel', 'Bijbelse verhalen voor jonge kinderen' en de 'Prentenbijbel'

Maria en Elizabeth

Maria en Elisabeth

Goed nieuws wil je delen, dat kan je niet voor je zelf houden. Zo gaat dat ook met Maria. Ze gaat op weg naar haar nicht Elizabeth, om te vertellen dat ze een kindje verwacht. Ze weet niet dat ook Elizabeth in verwachting is. Het is een lange reis. Eindelijk komt Maria aan bij het huis van Elizabeth en haar man Zacharias. Nog voordat de vrouwen elkaar kunnen begroeten, voelt Elizabeth haar kindje bewegen in haar buik. Het babytje zit nog veilig en wel in het donker, maar het voelt dat er een speciaal iemand aankomt. Nu weet ook zijn moeder het. Het kindje van Maria is een heel bijzonder kindje.

Dit verhaal vind je o.a. in de 'Kijkbijbel' en in 'Het begon met Licht'

De geboorte van Johannes: durf je uit de schaduw te stappen?

Maar ook met het kindje van Elizabeth en Zacharias is iets speciaals aan de hand. Ze zijn beiden al heel oud, ze hebben de hoop al opgegeven dat ze ooit nog kinderen zullen krijgen. Dit verdriet hangt als een donkere schaduw over hen heen. Op een dag heeft Zacharias dienst in de tempel, hij is druk bezig in het heiligdom. Dan komt ook bij hem de engel op bezoek.

zacharias in de tempel

"Zacharias, jullie zullen toch een kindje krijgen, je moet hem Johannes noemen." Wat een vreugde, de donkere schaduw zal verdwijnen en het wordt weer licht. Maar soms is het moeilijk om plotseling aan het licht te wennen als je zo lang in het donker bent geweest. Zacharias kan het niet geloven, hij twijfelt aan de woorden van de engel. Hij is er sprakeloos van, hij kan geen woord meer uitbrengen. Dagen, weken, maanden weet hij geen woord uit te brengen. Dan wordt het kindje geboren. Hoe gaat hij heten? Zacharias kan het niet vertellen, want hij kan niet praten. Maar hij schrijft het op: Johannes. Dat is de naam. Eindelijk durft hij het echt te geloven, hij is vader geworden. Hij durft het licht te zien. En dan kan hij ineens ook weer praten. Zo blij is hij met het kindje. Wat een prachtig geschenk heeft God hem gegeven.

Zacharias en Elisabeth

Dit verhaal vind je o.a. in de 'Kijkbijbel' en 'Op weg'
De illustratie is van Kees de Kort uit de Kijkbijbel.

Genoemde kinderbijbels:
* Kees de Kort, Kijkbijbel( vanaf 4 jaar)
* D.A. Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (vanaf 6 jaar)*
* Gerrie Huiberts & Anne Westerduin, Het begon met licht (vanaf 6 jaar)
* Marijke ten Cate, Prentenbijbel (vanaf 4 jaar)
* Bauke Offringa & Lika Tov, Op weg, verhalen uit de bijbel voor kinderen (7+)


MH

Artikelen in dit thema Kijken in het donker

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook