Boom vol leven

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Bomen op hun paasbest

 

BvL-witte-boom-met-kaars-geheel-2-IMG 6210Bloesem-lente boom

Een witte, metalen boom, oorspronkelijk een sieradenboom, staat centraal op deze eerste lentekijktafel. Met zijn wortels zuigt hij het water uit de grond op en zo kunnen er niet alleen nieuwe blaadjes aan de boom komen, maar ook prachtige bloesem. De ondergrond is een lichtgele vilten placemat, met daarop een witte rechthoekige aardewerken schaal. Alleen al aan de ondergrond kan je zien dat het lente is. De houtwol onderaan de stam wekt de suggestie van wortels.

BvL-detail-bolkaars-op-gele-onderzetter-IMG 6211

 

 

 

 

 

 

 

Naast de boom ligt de gele onderzetter, deze zit in het koffertje 'Beginnen maar!'. De tekst 'Leve het nieuwe leven' kan slaan op het nieuwe leven dat in de natuur zichtbaar is, maar kan ook slaan op het nieuwe leven dat God aan Jezus heeft gegeven. Op de gele onderzetter brandt een gele bolkaars. Het licht van Pasen, het licht van Christus zorgt ervoor dat alles wat donker en duister is, is verdwenen. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven.

 

BvL-detail-bloesem-van-papier-IMG 6212

 

 

 

 

 

 

 

 

Knutsel samen met je kinderen van gekleurd papier bloesembloemetjes en plak deze op de boom met behulp van een lijmstift.

 

boom-in-vensterbank-DSC 5092

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je zelf een lenteboom knutselen? We doen het je voor in de rubriek 'Knutselen en Doen'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________

 

BVL-4-sesoenen-detail-afbeelding-boom-IMG 6221Vier-seizoenenboom

De afbeelding die gebruikt is voor deze kijktafel is gevonden in het afbeeldingenbestand van Google. (zoekterm: boom in vier seizoenen) Als je goed kijkt zie je dat deze boom takken heeft uit vier seizoenen. Winterse kale takken met sneeuw, takken getooid met lente-bloesem, takken vol in blad en als laatste met bladeren in herfsttinten. Deze afbeelding is echt een boom vol leven, in welk seizoen je ook naar een boom kijkt, hij draagt altijd de belofte in zich van het volgend seizoen en is zo een symbool van leven en hoop.

BvL-4-seizoenen-geheel-vlekloos-IMG 6223

 

 

 

 

 

 

 

De afbeelding is op stevig papier geplakt en staat midden in een weiland - een vierkant matje nepgras- dat op een lichtgroene placemat staat.

Omdat het lente is staan aan weerskanten van het waxinelichtje in een lente-gele glazen houder, op de voorgrond twee pasgeboren lammetjes, symbool van het nieuwe leven.

 

 

 

 

________________

 

BvL-met-vogelhuisjes-geheel-IMG 6246Boom vol met leven

Natuurlijk kan je het beste met echte bloesemtakken een kijktafel maken die een boom verbeelden vol met leven.

Van dag tot dag zie je samen de knoppen zwellen en uiteindelijk verschijnt de tere bloesem.

De ondergrond van deze kijktafel wordt gevormd door een lichtgroene ronde placemat, met daarop een gele ronde schaal. Op deze schaal staat een glazen vaas met bloesemtakken en ernaast op de gele onderzetter brandt een waxinelichtje.

 

BvL-vogelhuisjes-detail-IMG 6244

 

 

 

 

 

In de lente horen we de vogels weer volop fluiten en ze zijn druk in de weer met nesten bouwen, verborgen tussen

de takken en blaadjes of in een vogelhuisje.

Zo verwijst deze boom op een tweede, andere manier naar het thema: boom vol leven!

 

 

 

 

 

 
 

BvL-detail-eitjes-paasschaal-met-laart-levensboom-IMG 6237

 

 

 

 

 

 

Een klein nestje met eitjes daarin maakt deze lentekijktafel waar het accent ligt op vogeltjes en nieuw leven compleet.

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________

 

BvL-bloesem-met-kruis-geheel-3-IMG 6232Van kruis naar levensboom, transformatie

Als je kinderen al wat ouder zijn kan je deze kijktafel neerzetten waar iets zichtbaar is van de transformatie van het symbool van het kruis tot een levensboom. In de rubriek 'Wortels' vind je hierover meer achtergrondinformatie.

Op een grasmatje staat in een klein aardewerken potje een kruis. In veel katholieke gezinnen is wel een kruisbeeldje te vinden. Misschien gekregen bij het feest van de eerste heilige communie, maar er zijn ook kruisjes te koop in diverse webwinkels. Zet op deze lentekijktafel jullie kruisje centraal. Heb je geen kruisbeeldje, maak er dan een van twee takjes of latjes.

BvL-detail-kruis--bloesem-IMG 6229

 

 

 

 

Zet achter het kruis enkele bloesemtakken, echte of namaak. Zo groeien er uit het dode kruishout, bloeiende takken. Het symbool van het lijden en sterven van Christus wordt zo getransformeerd tot een een nieuw symbool: het kruis wordt een levensboom.

 

 

 

 

 

 

 

BvL-detail-koolmeesje--lichtje-en-onderzetter-bloesemboom-IMG 6230

 

 

 

 

Op de voorgrond staat een koolmeesje en het lichtje op de onderzetter 'leve het nieuwe leven'.

 

 

 

 

 

 

 

_________________

BvL-detail-vlinders-geel-IMG 6257Paastakken'boom', metamorfose

Het symbool van metamorfose is de vlinder. Een kleine onooglijke rups verpopt en wordt tot een mooie vlinder. Het Griekse woord voor vlinder 'psyche' betekent tegelijkertijd 'ziel'. We zien niet voor niets op begraafplaatsen vaak vlinders op of bij de grafstenen staan. In het christendom verwijst de vlinder naar de verrijzenis.

BvL-detail-vlinders-paastakken-IMG 6256

 

 

 

 

 

 

 

Versier de paastakken niet met de traditionele eitjes en/of paashaasjes, maar laat kleine vlindertjes in lentekleuren de takken bevolken.

 

 

 

 

 

 

 

BvL-detail-kruis-paastakken-IMG 6252

 

Zet voor de vaas een kruisje. Dit kruisje is gemaakt van twee latjes. Zo laat je zien dat Pasen, met de paastakken vol vlinders, een relatie hebben met Goede Vrijdag, de dag van Jezus lijden en dood.

 

Rupsen en vlinders ze lijken helemaal niet op elkaar, ze zijn totaal anders. En toch kan de werkelijkheid van de vlinder niet bestaan zonder de werkelijkheid van de rups. De horen wel degelijk bij elkaar.

Zo is het ook met de ervaring van de verrezen Jezus en de Jezus zoals de leerlingen hem kenden voor zijn lijden en sterven. De verrezen Jezus is totaal anders. Ze herkennen Jezus wel in hem, maar die ervaring is er nooit meteen. Ook verdwijnt de verrezen Jezus na een ontmoeting op de een of andere manier altijd weer uit het zicht.

Het is een tastbare, ervaarbare werkelijkheid, want waar twee of meer in zijn naam bijeen zijn, is Hij in ons midden. Maar tegelijkertijd kan je de verrezen Heer - net als een vlinder- niet vasthouden.

 

 

 

BvL-paastakken-met-kruis-en-vlinders-geheel-1-IMG 6251

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: Laat de Paastakken nog een poosje staan. Dan zul je zien dat de takken worteltjes krijgen. Je kan takken van de wilg in de aarde planten en ze kunnen zo uitgroeien tot een (kleine) wilgenboom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________

 

 

BvL-detaal-kaart-levensboom-paasschaal-IMG 6240Levensboom

Bomen lijken ook op mensen. Geworteld in de aarde, maar met een hoofd dat naar de hemel reikt. De gewoonte om bomen te planten bij de geboorte van een kind kennen we niet voor niets. Een boom weerspiegelt ook iets van een mensenleven. Richt zich weer op, draagt heeft littekens in de stam met zich mee, bruist van leven, kent zijn seizoenen van bloei en geluk, maar ook van verdriet en rouw, kan stormen van het leven doorstaan, kromgegroeid zijn...

BvL-schaal-met-drie-kaarsen-en-kaart-levensboom-geheel-IMG 6243

 

 

 

 

 

 

In mijn kaartenverzameling vond ik deze levensboom, waarin op het kruispunt van stam en takken zich een hart bevindt. Het zou het hart van een mens kunnen zijn, maar ook Jezus hart, dat vervuld was met liefde voor ons. Jezus geeft zijn leven voor ons en deze liefde is sterker dan de dood: leve het nieuwe Leven!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Boom vol leven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook