Boom vol leven

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Levensboom

babyboom-Sulawesi-2Kort geleden kreeg ik een opmerkelijk verhaal te horen. Mijn schoonouders waren in Indonesië geweest, in Sulawesi, en daar hebben ze kennis gemaakt met de traditie van de babyboom. Wanneer een zuigeling overlijdt, wordt hij of zij ‘begraven’ in een boom. Het kindje wordt dan door de boom beschermd en langzaam (door de groei) opgetild naar de hemel. Het is een mooi beeld.

Maar het verhaal viel me extra op omdat ook in de christelijke traditie de boom in verband wordt gebracht met het leven, de dood en de hemel. Als symbool neemt de boom een centrale plek in in de heilsgeschiedenis. Van de boom van de kennis van goed en kwaad mochten Adam en Eva niet eten. Toch hebben ze dat gedaan, met de dood als gevolg (zie Genesis 2,5-3,24).

 

tree-of-life-kruis-met-bloemen--martia-en-johannes-icoon-

 

 

In het Nieuwe Testament komen we een andere boom tegen: het kruis van Christus, die voor ons de ware levensboom wordt. Hij is in zijn lichaam onze zonden het kruishout opgedragen, opdat wij, dood voor de zonde, rechtvaardig zouden leven. – 1 Petrus 2,24 De vrucht van deze boom is Christus zelf, wiens leven voor ons voedsel wordt.

 

 

 

 

 

kruis-Sulawesi

 

Net als de babyboom voor de mensen in Sulawesi, is het kruis voor de gelovige een soort vervoer (een ladder?) naar de hemel. Hieraan moet ik toevoegen dat de mensen uit Sulawesi niet onbekend zijn met het christelijk geloof. De foto hier rechts laat een mengsel zien van christelijke en animistische invloeden.

 

 

Wij, gelovigen en zoekenden van de Lage Landen anno 2014, die net de Goede Week hebben meegemaakt zijn nu in de Paastijd aangeland. En alweer worden wij met die boom, dat kruis van Christus, geconfronteerd. Wat zegt het ons?

 

kruis-met-levensboom-sieraadWe kunnen ons daar makkelijk van afmaken. Het is maar een boom. Het is maar een mens, zomaar gestorven tweeduizend jaar geleden. Soms tijdens een wandeling sta ik stil vóór een boom. (Ik heb iets met bomen.) Misschien maak ik er een foto van. Dan vragen mijn kinderen, ‘Waar kijk je naar? Da’s maar een kale boom.’Wat ik zie is de gave, de uitnodiging, de belofte: ‘Wie overwint zal ik laten eten van de levensboom die in Gods paradijs staat’ (Openbaring 2,7). Maar wat ik zeg is, ‘Goed kijken. De bloei is al gaande. Jullie moeten gewoon beter leren kijken.

Zalig Pasen en mooie Paastijd!

 TS

 

Artikelen in dit thema Boom vol leven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook