In de buurt

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Dichtbij ons

God woont bij ons - zoals Johannes zegt aan het begin van zijn evangelie. God is in de buurt, op verschillende manieren: omdat de heilige Geest in ieder mensenhart zijn intrek wil nemen. En God is aanwezig in onze woonomgeving, omdat Hij bij en tussen mensen is, daar waar ze zijn. Ellie Keller maakte daarom kijktafels met verschillende accenten. Kies er een uit en maak deze na. Of geef er je eigen draai aan!


ACCENT: GOD WOONT IN ONS

Kies een ondergrond in Pinksterkleuren, de kleuren van vuur en enthousiasme dus bijvoorbeeld rood of oranje. In alle voorbeelden zie je een oranje placemat en/of een vierkant rood kaarsenonderbord.

IDB-kring-mensen-rond-pinkstervuur-IMG 6303


Blij dat U er bent voor ons
Een kijktafel voor de allerkleinsten. De goudgele onderzetter uit de laatste druk van het koffertje 'Beginnen maar!' past mooi bij de tijd van Pinksteren met de tekst: 'Blij dat U er bent voor ons'. De onderzetter ligt in het midden van het bord. Eromheen staan verschillende mensen, klein en groot, wit en zwart. Het zijn poppenhuispoppetjes. Kleine kinderen identificeren zich makkelijk met zo'n poppetje. 'Kijk, dat kleine jongetje/meisje, dat ben jij... Zie je ook waar papa staat?'

Jezus is naar zijn hemelse Vader gegaan, maar laat ons niet in de steek, hij vergeet ons niet.Met Pinksteren stuurt hij de helper, de heilige Geest. Bidden wij niet: 'Kom heilige Geest, vervul de harten van ons gelovigen en ontsteek in ons het vuur van uw liefde'.

IDB-vergeet-me-nietjes-detail-samen-naar-d-ekerk-IMG 6299Op de kijktafel staan enkele bloemetjes waartussen wat vergeet-me-nietjes. Een bloemetje dat ook op symbolische wijze vertelt dat we door Jezus en zijn hemelse Vader nooit  vergeten worden. Het Pinkstervuur brandt op deze kijktafel in de vorm van een waxinelichtje.

 

 IDB-detail-onderzetter-kring-mensen-IMG 6301

  ____________

IDB-God-is-dicht-bij-ieder-van-ons-geheel-IMG 6310


De zeven gaven
Op deze kijktafel staan zeven stompkaarsjes in pinksterkleuren centraal. Er zijn zeven kaarsjes neergezet, zij staan symbool voor de zeven gaven de Geest: De geest van wijsheid en verstand, van inzicht en sterkte, van kennis en ontzag en van de liefde voor God. Wat een geschenk!

 

IDB-bij-ieder-in-debuurt-detail-lichtjes-en-lieveheersbeestjes-IMG 6312Naast ieder mensenkind bevindt zich een lieveheersbeestje. God wil bij ieder van ons in de buurt zijn. Maken we ruimte voor God in ons leven?

Er zijn genoeg lieveheersbeestjes voor iedereen. Er zijn er zelfs over. God geeft zijn liefde in overvloed.

_______________

IDB-wij-zijn-blij-met-de-komst-van-de-H.-Geest-geheel-IMG 6317


Kom, heilige Geest!
Deze pinksterkijktafel is voor wat oudere kinderen. Opnieuw zie je de zeven kaarsen als symbool voor de zeven gaven van de Heilige Geest. In het midden van de kijktafel ligt de onderzetter samen met een klein houten kruisje. Op dit kruisje staat een duif afgebeeld omringd door oranje/rode/gele stralen.

 De duif is het christelijke symbool voor de Geest van God. 

 

 

 

 

ACCENT: GOD IN DE BUURT

IDB-straat-variant-met-onderzetter-vergeet-me-nietjes-en-duifje-IMG 6329


Onze straat
Maak een foto van de straat waar jullie wonen en zet deze op de kijktafel als je accent wil leggen op 'in de buurt'.

Iedereen woont in een buurt. Groot en klein. We willen graag dat de buurt ook onze buurt is. Dat we er deel van uit maken. Dat we de mensen uit onze straat kennen en ons verbonden met hen weten. Dat we opmerkzaam zijn: hoe gaat het met de buurman van de overkant die pas zijn vrouw verloren is? Hoe is het met die mevrouw die net een baby heeft gekregen? Hoe is het met dat gezin dat je eigenlijk maar weinig ziet. Gaat daar alles wel goed achter de voordeur? Hoe kunnen we het verstandelijk beperkte meisje betrekken bij het spel van onze kinderen?

IDB-detail-onderzetter-en-duifje-uit-straat-IMG 6328Met deze kijktafel vragen we de heilige Geest of hij bij ons wil zijn in onze buurt. Dat we ons hart openstellen voor onze buurtgenoten en samen met hen een kleine gemeenschap vormen van mensen die omzien naar elkaar, opdat niemand verloren loopt...

Als symbool van de komst van de heilige Geest is er een klein duifje in de straat gezien: ja, God is in onze buurt!

 

  _________________

IDB-op-bezoek-geheel-IMG 6333


Contact
maken
Op deze kijktafel staat een boek met voorleesverhalen open op de achtergrond: Anne Takens 'Jij hoort erbij, tien heerlijke voorleesverhalen over Tom en Kikie'. Het zijn twee ondernemende vriendjes. Je ziet hoe Tom op bezoek is bij mevrouw Peters om een mandje fruit te brengen namens de mensen in de kerk.

Op de voorgrond staat het pinkstervuurtje op de goud-gele onderzetter, de heilige Geest is aanwezig als duifje en het vergeet-me-nietje kan nu ook symbool staan voor het feit dat mensen elkaar niet willen vergeten!

________________

IDB-samen-naar-d-ekerk--duifje-geheel-IMG 6321Kerk zijn in de buurt
Het Pinksterfeest wordt ook wel eens de verjaardag van de kerk genoemd. Op die eerste Pinksterdag vonden de eerste leerlingen de moed om naar buiten te gaan en de mensen te vertellen over Jezus en de bijzondere betekenis die zijn leven en sterven voor iedereen heeft. Onze kerk wil ook graag kerk-in-de-buurt zijn.

We kennen in veel steden het presentiepastoraat, waar mensen van de kerk aanwezig zijn in de buurt, nabij en toegankelijk voor alle wijkbewoners. Dat kun je in je eigen gemeenschap ook doen. In je eigen wijkkerk, parochie of gemeente ontmoet je medegelovigen die vaak in dezelfde buurt wonen. Samen kunnen we initiatieven bedenken en uitvoeren waardoor we ook als geloofsgemeenschap zichtbaar worden in de wijk: Verzorg een maaltijd voor de vrijwilligers die het wijkfeest organiseren. Knap een tuin op van iemand die dat zelf niet meer kan. Richt in de kerk een verzamel- of uitdeelpunt in van de Voedselbank. Houd open huis op de zondagmiddag. Bied ruimte voor de muziekmiddag van en voor wijkbewoners. Wees creatief, laat de Geest maar waaien!

Het boekje op de kijktafel heet: Ik ga mee naar de kerk en is verkrijgbaar in de webwinkel. Ga naar....

 ________________

 IDB-kijktafel-met-kaart--vergrootglas-helemaal-IMG 6291
Opmerkzaam zijn
In hoeverre kennen wij onze buurt? Weten we alle straatnamen? Waar wonen de mensen die wij kennen?
Deze kijktafel is weer voor wat oudere kinderen. Op de kijktafel ligt de kaart van jullie woonplaats of woonwijk.
Er staat een vlijtig Liesje, dit plantje blijft bloeien. Het zegt dat ook wij telkens nieuwe 'bloemen' krijgen: contact leggen met nieuwe mensen, nieuwe plekken ontdekken, nieuwe dieren zien...

IDB-detail-vergootglas-IMG 6296

Daar heb je nieuwe ogen voor nodig en een opmerkzaam hart.

 

 

  __________________

IDB-park-geheel-IMG 6304


Enthousiast aan de slag
Onze buurt heeft waarschijnlijk ook plaatsen met 'groen': een parkje, een grasveld, bomen, stukjes gemeenteplantsoen...
Hoe staat dit groen erbij? Ligt er zwerfvuil tussen? Hangen er nestkastjes voor de vogels? Is het struikgewas een ondoordringbare warboel? Tiert het onkruid welig tussen de stoeptegels?
Als hoeders van de schepping kunnen we er iets aan doen: adopteer een boomspiegel, maak nestkastjes tijdens het straatfeest en hang ze op, hou een veegactie samen met de buurt, ruim het zwerfafval op. Iemand die dagelijks - terwijl hij of zij de hond uitlaat -  een plastic zakje met zwerfvuil vult, maakt echt al het verschil.

IDB-detail-park-bankje-IMG 6307

Op de kijktafel staat het boek 'De Pinksterduif' waar ene kleine duif op zoek gaat naar vrede. Vaak zie je op de pagina een veertje - met een gouden glans en de gloed van vuur - Daar is de Pinksterduif geweest en heeft nieuwe hoop gegegeven.

 

 

EK

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema In de buurt

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook