In de buurt

Knutselen en Doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Hé, woon ik hier?

Je woont dag in dag uit. Je woont in een buurt, in een huis met een voordeur. Je loopt van je voordeur naar de straat, pakt je fiets en gaat naar school, de sportclub, de brievenbus of de supermarkt. Je hebt je vaste loopjes, je vaste adresjes. Sommige straten kun je dromen. Maar ken je je buurt ook echt? Zijn er plekken en mogelijkheden die je niet kent?

Het kan heel leuk zijn om je buurt eens wat beter te leren kennen. Laat je verrassen in je eigen omgeving. Hé, woon ik hier?

straatje-buurt-IMG 0252
MET DE JONGSTE KINDEREN

Bepaal zelf hoe groot het gebied(je) mag zijn dat je samen nader wilt verkennen. Misschien is een klein stukje straat genoeg, liefst met een om-de-hoek waar je nog niet eerder bent geweest. Denk van tevoren een pauze-plek.

Een ontdekkingswandeling...
‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is de terugkerende zin in deze ontdekkingsreis. Tijdens een wandelingetje spreek met je kind af: “Als je iets bijzonders ziet, zeg je ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is …, en dan moet ik het raden.” Je vindt het natuurlijk heel moeilijk. Al radend wijs je op andere dingen (die niet de goede kleur hebben), tot je de goede oplossing vindt. Probeer de fantasie verder te helpen door te praten over “Waarom zag je dit? Heb je het vaker gezien? Hoe lang is het er? Van wie is het? Hoe is het gemaakt/gegroeid?”, enzovoort. graffitti-IMG 0373

 

Een speurtocht ...
Maak voor elk kind een speurkaart waar bijvoorbeeld 8 plaatjes op staan van soorten dingen die in jullie omgeving te zien zijn, maar die je kind misschien nooit bewust heeft bekeken. Bijvoorbeeld een speciaal boerderijdier (zoals een koe, paard, schaap of geit); een vogel (zoals een eend, zwaan, meeuw, mus); een bepaald huis (deftig, vervallen, stokoud, pas nieuw); een herkenbare boom (zoals een kastanjeboom, appelboom, notenboom, palmboom); een kunstwerk (beeld, muurschildering, grafiti); een beestje (zoals lieveheersbeestje, vlinder, slak); een bepaalde aparte auto; een opmerkelijk hek; een uithangbord; een kerkelijk gebouw; een bankje. Teken bij het plaatje een invulhokje. Geef ieder kind zijn eigen speurkaart en een potlood en ga afstrepen wat je ziet. Eventueel turven hoeveel je er ziet.

 

IETS OUDERE KINDEREN

Pannenkoeken-picknick


Een pannenkoeken picknick
...
Bak (samen?) pannenkoeken, besmeer ze, rol ze op, pak ze in aluminiumfolie of een plastic doosje. Maak met de kinderen een picknickmand of tas gevuld met eenvoudig lekkers zoals pakjes sap, wat fruit, snoeptomaatjes, wat zoutjes of noten, rozijnen of snoepjes en de pannenkoeken. Doe er wat servetjes bij. Eventueel wat bestek en een theedoek als picknickkleed. Denk ook aan een bal of jeu de boules, vlieger of badmintonset. Ze mogen zelf op pad gaan om ergens te gaan picknicken. Geef ze je zegen mee in de vorm van een boekje waarin ze kunnen tekenen of opschrijven wat ze hebben ontdekt.

rommel-in-het-plantsoen-IMG 0480
Tuinguerilla...

Zijn er in de buurt plekken die wel een opfleur-beurt kunnen gebruiken? Waar helemaal geen bloemen bloeien, waar het gras te hoog staat of waar heel veel rommel ligt? Kun je die plek opvrolijken? Hou samen een tuinguerilla: een verrassingsactie die een beetje in het geheim gebeurt.

Probeer contact te leggen met de plaatselijke bloemist, kweker of tuincentrum en vraag of er soms bloeiende perkplantjes zijn die niet meer geschikt zijn voor de verkoop. Vraag of je die (bijna) gratis mag krijgen voor de tuinguerilla!
Ook mooi is om zelf stekjes te halen uit plantjes-rond-een-boomje eigen tuin, of zelf plantjes te zaaien en op te kweken voor de buurt.

Op een ochtend heel vroeg ga je de buurt in en zet je plantjes neer op plekken waar niemand ze verwacht. Het leuke is: ze zullen steeds mooier worden.
TIP: je kunt ook hier en daar zonnebloempitten planten en de buurt verbazen met de zonnebloemen die ze ineens op zien komen. Waar komen die ineens vandaan?

GROTE KINDEREN

Mijn buurtgeheimen...
Stuur de kinderen op pad met de opdracht om allemaal iets te ontdekken in hun eigen buurt dat ze nog nooit hebben gezien en wat misschien niemand anders weet. Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt. Van een eenvoudige groepswandeling waarin ze samen dingen opschrijven, tot teams of individuen die er een wedstrijd van maken met vader en moeder als jury: Wie heeft de meest bijzondere ontdekking gedaan (een verborgen tuin, een bijzonder ambacht, een paadje, een nest, een … tja dat is nou net geheim). Loof een prijsje uit en ga bijvoorbeeld samen kijken hoe het daar is.

Participatie-Lessinglaan-Boomspiegel

straatfeest-poppenkast

Buurt in actie!
Oudere kinderen/ jongeren kun je uitdagen iets in de buurt te organiseren met en voor andere kinderen. Laten ze een goed plan maken en taken verdelen. Wat gaan ze doen? Voor wie? Wanneer? Hoe maken ze dit bekend?


Hier enkele ideeën:
- een minirommelmarkt,
- een zomerschoon opruim-bezemactie,
- een speelgoed ruil-markt,
- een internationale hapjesmarkt.
- een spelletjesparcours
- een knutselmiddag op straat.

Het vraagt wel wat voorbereiding, maar iets betekenen in je wijk is voor jongeren een geweldige ervaring!

 MdJ

Artikelen in dit thema In de buurt

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook