Spelen in de zomer

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Spelen voor Gods aangezicht

Kies voor een zomers kijktafeltje een ondergrond die een zomersfeer heeft. Ik gebruikte een oranje glanzend vierkant kaarsenonderbord met opkrullende puntjes, een oranje/ blauwe/groene place-mat, een grasmatje van kunstgras en een wit, houten dienblad met een laagje zand. Kijk wat voor zomerse ondergrond jij thuis hebt: een lapje in een zomerse kleur is al voldoende.

Zet enkele bloemen in een klein vaasje en haal de roze onderzetter uit het koffertje 'Beginnen maar!' tevoorschijn. Zet in een glazen houder een - gekleurd - waxinelichtje. Als het lichtje brandt, komt de kijktafel tot leven en kun je samen God bedanken voor de fijne dag die jullie gehad hebben.

SZ-spelen-in-het-gras-1-IMG 6401

 

Gras dat kietelt

Op deze kijktafel spelen twee kinderen in het gras. Alleen een stukje gras is al genoeg om heerlijk te kunnen genieten: koprollen maken, de radslag doen, haasje over, lekker stoeien en onderussen voel je hoe het gras zachtjes je voeten kietelt.

De 'kinderen' zijn poppenhuispoppetjes. Zeker als je kinderen nog klein zijn, helpen poppetjes hen om zich met de kijktafel te identificeren.

"Kijk dat ben jij! Je speelt gezellig met Kevin net zoals vanmiddag toen we in het park waren."

 

 

                                            

SZ-detail-tentje-IMG 6406

 

Tentje bouwen

Bouwen jouw kinderen graag tentjes? Je kunt dat als het lekker warm is natuurlijk ook buiten doen. Waslijn, oude gordijnen of lappen: laat de fantasie maar werken! Wordt het een iglo, circus- of een indianentent? Bouw ter inspiratie op jullie kijktafel een tentje met behulp van ijsstokjes (maak ze aan elkaar vast met plakband of lijm) en een klein lapje stof.

Als jullie gaan kamperen deze vakantie is deze kijktafel natuurlijk ook een schot in de roos.

' Dank U wel God, voor deze fijne zomervakantie'!

 

SZ-met-ideeenzakje-op-gras-geheel-2-IMG 6443

 

 

Plannen voor als de verveling toeslaat!

Op deze kijktafel staat een zakje waarin kleine papiertjes zijn opgeborgen. Op elk papiertje staat een 'plannetje'. Deze plannen heb je zelf of samen met je kinderen verzonnen aan het begin van de schoolvakantie. Als de verveling toelaat dan trekken jullie je plan en gaan samen doen wat er op het papiertje staat.

Ideeënhoed-7-af-web2In de rubriek 'knutselen en doen' maken we een ideeën-hoed i.p.v. het zakje en vind je nog meer voorbeelden van vakantiewensen en ideeën.

 

SZ-varen-op-het-water-geheel-IMG 6439

 

Spelevaren op, in of langs het water

Op een ronde blauwe placemat ligt een houten snijplank. Deze heeft de vorm van een hart. Er staat een zomers bloemetje op het hart en de roze onderzetter met de tekst 'Dankuwel voor deze dag'.

Pluk de dag, maak er vruchtbare ( het schaaltje aardbeien), speelse zomertijd van! Huur bijvoorbeeld een dagje een roeiboot, of ga naar een plek waar je kinderen lekker kunnen zwemmen en/of spelen met zand en water.

Van modderige leem kun je prachtige dingen maken! Zo maakte God zelf de mens!

SZ-hut-bouwen-zonder-wolkenlucht-geheel-1-IMG 6432

 

Een pallet tover je om in een...

Een wit houten dienblad vormt de ondergrond van deze kijktafel. Er ligt een laagje zand in en daarop ligt voor de helft decogras. Van waardeloos materiaal bouwt papa samen met zijn kinderen een mooie hut!

Je kan een zomerse wolkenlucht als achtergrond gebruiken, maar zoals je ziet hoeft dat niet.

SZdetail-kinderen-bij-hut-IMG 6426

 

Op de kijktafel bouw je een hut m.b.v. ijsstokjes, piepschuim, coctailprikkers, verf-roerstokjes, plakband en/of stukjes touw.

SZ-hutten-bouwen-detail-hut-IMG 6424

 

 

 

 

 

In het echt van afvalhout, takken, pallets, grote dozen, oude lappen...

 

SZ-strand-geheel-1-IMG 6391

 

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...op het strand

Een houten dienblad  is bedekt met een laagje zand. Erop staat het opengeslagen zomer nummer van Natuurmonumenten. Op de afbeelding staan detailopnamen van dingen die je op ons Nederlandse strand kunt zien!

Fascinerend! Wat is de schepping toch prachtig, afwisselend en bijzonder. Zelfs elk schelpje verschilt van zijn soortgenoot!

 

 

 

SZ-strand-detail-vergrootglas-IMG 6397

Neem als je (een dagje) naar het strand
gaat je fototoestel en een vergrootglas mee...SZ-strand-detail-zeepokken-IMG 6392

 

 

 

Wie weet wat jij allemaal ontdekt!

 

 

 

SZ-scheppingsverhaal-geheel-1-IMG 6436

 

Spelen in en met Gods schepping

Deze kijktafel heeft een groene rieten placemat als ondergrond en de achtergrond is een afbeelding uit het scheppingsverhaal van de kinderbijbel 'Schittende bijbelverhalen om voor te lezen'.

Tussen enkele stenen (deze houden het boek open) figureren enkele kleine vogeltjes en een konijntje. Het lichtje staat op de onderzetter met de tekst:  'We zijn blij dat u er bent voor ons' .

 

SZ-aardbeiden-en-lieveheersbeestjes-IMG 6409

 

Spelen in en met Gods schepping II

Op een andere manier verbeeldt deze kijktafel hetzelfde. 

De lieveheersbeestjes herinneren ons eraan dat God altijd aanwezig is in zijn schepping. Juist in de zomer kunnen we er volop van genieten. Van het landschap, de natuur, de zomerse vruchten, de vrije tijd die we samen hebben:

" Dank u wel voor deze ervaringen, dank u wel voor deze dag, waarop we samen speelden, samen plezier hadden, samen op ontdekkingsreis gingen, dank u wel, God. Het was een fijne dag!" 

 

 

 

 

EK

 

 

 

Artikelen in dit thema Spelen in de zomer

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook