Spelen in de zomer

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over veranderen in iets anders

Gemaakt uit aarde en water
Zet een kind in de zandbak met een schepje en een emmertje en wat vormpjes... en er worden taartjes gebakken. Op de rand van de zandbak verschijnt een hele rij omgekeerde vormen, al dan niet versierd met steentjes en takjes. Soms worden deze vormen tot een trein, of ze krijgen een gezichtje en worden een fantasie-vriendje.

Ulises Wensell Adam Eva tuin

Op de eerste bladzijden van de bijbel zien we God ook in de weer met zand en water: leem. 'Hij boetseert de mens uit leem', lezen we en 'blaast er zijn levensadem in'. Zo wordt de mens een levend wezen. De mens krijgt de naam 'Adam', dat 'gemaakt uit aarde' betekent. Dat is een speelse God!

Even verderop in het scheppingsverhaal lezen we dat Adam alle dieren een naam geeft. Het lijkt een beetje op een kind dat alle dieren bij naam noemt als je het voorleest uit een dierentuinboek. Wat is dat? Dat is een aap. En dit dier met zijn lange slurf, hoe heet deze? Olifant. En deze met zijn lange nek? Een giraffe. Zo geeft ook Adam alle dieren een naam. Maar, zegt het verhaal 'er zat niemand bij zoals hij'. Iemand waarmee hij als gelijke kon spelen. Dan schept God nog een mens, een vrouw.
Als Adam haar voor het eerst ziet zegt hij: 'Kijk, iemand als ik! Eindelijk iemand die naast me staat'. Eindelijk heeft Adam iemand om mee te praten, te spelen, samen te leven, en zorgen te delen, een maatje.

Het scheppingsverhaal vind je in alle kinderbijbels

 _________________________________________

Hoe een steen een trap naar de hemel wordt
Als je je fantasie gebruikt, kan bijna alles veranderen in iets anders. Een stuk karton wordt een vliegend tapijt, een grote doos een boot, een rij stoelen een auto, de ruimte onder de tafel een huis...Ulises Wensell Jacob ladder

Ook in de bijbel zien we dit gebeuren, bijvoorbeeld in het verhaal van Jacob.

Jacob heeft ruzie gekregen met zijn broer Esau. Hij is op de vlucht. Onderweg rust hij uit. Hij gebruikt een steen als kussen. Dan krijgt hij een droom over een ladder die tot in de hemel reikt en waar de engelen van God van boven naar beneden gaan en andersom. 

Als hij wakker wordt zegt hij: 'God woont hier en dat wist ik niet!. Deze plek is de poort naar de hemel. Ik wil niet vergeten waar deze plek is, dus hij zette de steen rechtop en noemt de plek 'Bethel' dan huis van God betekent.'

Het verhaal van de droom van Jacob vind je o.a. in de Kijkbijbel (pag 56), Bijbelse verhalen met jonge kinderen (pag 67), Het begon met Licht (pag 32) en onze nieuwe Geloven thuis bijbel Schittende bijbelverhalen (pag 50)

 __________________________

David danst zo blij als een kind
David is al een tijdje koning van Israël en hij vindt het de hoogste tijd worden dat de ark van het verbond ondergebracht moet worden op een veilige, stevige plek. De ark is de mooie, gouden kist waarin de stenen tafelen opgeborgen zijn met de tien leefregels van God erin gegrift. David woont in een prachtig palies en de ark van God staat nog steeds in een tent! Dat kan toch niet! Kosten noch moeite worden gespaard voor de bouw van tempel waarin de ark van het verbond een ereplaats krijgt.

Op de dag dat de ark naar de tempel wordt gebracht is David zo blij als een kind. Hij heeft zijn zware koningsmatel afgegooid en danst als een gewoon mensenkind, zoals God hem heeft geschapen, voor de ark uit.

Het verhaal van de dansende koning David vind je o.a. in de Kijkbijbel (pag 116), Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (pag 189) en Op weg (pag 118)

___________________

Niets is wat het lijkt
De bijbel gebruikt vaak vergelijkingen om iets uit te leggen. In het Hooglied, het gedicht waaruit vaak wordt voorgelezen bij een bruiloft, gaat het over verliefd zijn. Over in vuur en vlam staan. In de kinderbijbel 'Het hoogste woord' verwoordt Karel Eykman het zo:

'Het slaat in als een bom.
Het slaat uit als een steekvlam waar je niet op was bedacht.
Het begint als een binnenbrandje
en wordt een lopend vuurtje
dat niet stopt..."

Een feest dreigt in het water te vallen. We kennen het allemaal. Je hebt een feestje georganiseerd en er komen meer mensen dan je had verwacht. Of iedereen wil cola, terwijl je dacht dat iedereen liever sinas dronk. Er is taart te weinig...

SB-Bruiloft-van-Kana-IMG 6464

 In Kana op een bruiloftsfeest gebeurt dit ook. Er zijn veel mensen gekomen en ook Jezus en zijn  moeder Maria horen bij de gasten. Maar het feest dreigt letterlijk in het water te vallen. Wel zeven kruiken vol met water, maar wijn te weinig. Jezus wil dat het feest doorgaat.En zonder dat iemand het eigenlijk merkt, behalve dat de wijn ineens wel heel erg lekker smaakt, zorgt Jezus achter de schermen ervoor, dat het feest door kan gaan....

Het verhaal van de bruiloft van Kana vind je o.a. in de Kijkbijbel (pag 166), Schitterende bijbelverhalen (pag 116), Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (pag 269) en Het begon met Licht (pag 115).

Ulises Wensell bruiloft Kana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________

Tenten bouwen
Als je ergens een tentje neerzet, dan wil je op die plek blijven. Je slaat er minstens voor een nacht je kamp op.

SB-tabor-IMG 6467

In de bijbel komen vaak tenten voor. In het oude Testament trekken de hoofrolspelers met hun kudde mee. De aartsvaders Abraham, Izaak en Jacob waren nomaden met kuddes en woonden in tenten. Op hun reis door de woestijn woonde het volk Israël in tenten. De ark van het verbond reisde ook in een tent met hen mee.
Een tentje biedt bescherming tegen de wind en regen. Tegen de hitte en tegen de kou. Als je ergens je tent opslaat, dan wil je daar 'wonen', voor even.

In het Nieuwe Testament gaat het ook over tenten. Jezus, die met beide benen in de Joodse traditie staat en die de wet (Mozes) en profeten (Elia) als zijn broekzak kent, is met drie van zijn leerlingen bovenop een berg aangekomen. En daar zien de leerlingen iets bijzonders. Jezus wordt ineens stralend licht en praat met Mozes en Elia. Hij wordt even boven het gewone leven uitgetild. Zijn vrienden kunnen als het ware een blik in de toekomst werpen. Dat moment willen ze vasthouden! Daarom stelt een van hen voor om daar drie tenten te bouwen: eentje voor Jezus, eentje voor Mozes en eentje voor Elia....

Het verhaal van de gedaanteverandering op de berg staat in Schitterende bijbelverhalen (pag 130) en de verhalen van Abraham, Izaak en Jacob en verhaal van de tocht door de woestijn staat in vrijwel alle kinderbijbels.

 

 

Bovenstaande illustraties van Ulises Wensell komen uit 'Schittende bijbelverhalen om voor te lezen'. Deze echte 'Geloven thuis kinderbijbel' voor kinderen van 4-9 jaar is pas verschenen, ook te koop in onze webwinkel voor € 22,50. Interesse? Ga naar...

Voor de iets oudere kinderen is er de Geloven thuis kinderbijbel 'Het begon met licht', van Gerrie Huiberts en Anne Westerduin. Die kost € 24,50. Interesse? Ga naar...

EK

Artikelen in dit thema Spelen in de zomer

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook