Spelen in de zomer

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Spelen en geloofsopvoeding

Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis’ . Albert Einstein.

rivier-uit-hoe-de-reus-zijn-naam-kreeg

 

Dat was de rivier...
Achter de hoge heg hoor ik de buurkinderen spelen. De oudste gaat naar groep 2, de jongste bijna naar de kleuterschool. Van een doos wordt een boot gemaakt en ze maken ook een rivier. Om de beurt mogen ze in de boot, af en toe ontstaat er hevige ruzie, maar dan hernemen de rivier, de verbeelding en het spel hun loop.

Het valt me weer eens op, hoe ernstig het spel van kinderen is, hoe hartstochtelijk, hoe ze er helemaal in opgaan. En hoe ze tegelijk weten dat het een spel is: dit was de rivier…

Verbeelding als bron
Als kinderen zo spelen, belevend, verbeeldend, leren ze dingen die van wezenlijk belang zijn. Van wezenlijk belang voor de wetenschap, volgens Albert Einstein. Maar ook voor geloven is verbeelding een belangrijke bron. Want je kunt niet op een volwassen manier geloven, als je niet in staat bent te ervaren wat een symbool oproept. Die ene paaskaars in die donkere kerk en iemand die – vaak een beetje vals - zingt: 'Licht van Christus!'

Of als je niet kunt aanvoelen hoe iets kan veranderen in wat het ten diepste is: hoe brood en wijn in de eucharistie Lichaam en Bloed van Christus worden. Hoe wij daar vervolgens zelf door veranderd kunnen worden...
Je wordt gezalfd, olie dringt diep door in je huid. Kracht van de heilige Geest maakt je sterk bij het Vormsel...
Er wordt een verhaal verteld: iemand loopt over het water en zegt ons keer op keer: wees niet bang.

Ernstig spel
Liturgie, het vieren in de kerk, is weleens betiteld als 'een ernstig spel'.
Soms een lichtvoetig en vreugdevol spel, bijvoorbeeld als met Pasen flink met de wijwaterkwast gezwaaid wordt. Of met Palmzondag, als alle kinderen hun Palmpaasstok in de lucht houden. Maar er blijft bij dit spel steeds een ernstige ondertoon, een diepe zeggingskracht. Daarom: een ernstig spel.

Over geloofsopvoeding hoor je tegenwoordig vaak opmerkingen als: ze weten er niks meer van, ook katholieke scholen doen er niks meer aan..… Kennis is zeker belangrijk. Maar wat leer je toch veel van spelen.

NS

Artikelen in dit thema Spelen in de zomer

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook