Spelen in de zomer

Knutselen en Doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Spelen dat het een lieve lust is

Vakantie – bij uitstek de tijd om ‘speels’ te zijn. Go with the flow, bekijk zaken eens van een andere kant. Het is de tijd om antwoorden te beginnen met: ‘Ja, en’ en niet met ‘Maar...’ Je hebt de tijd! Vergeet die niet te nemen.

kind-speelt-met-bal

 

Ga mee op ontdekkingstocht
Kleine kinderen hoef je niet te leren spelen, voor hen is alles speelgoed, een kans voor ontdekking én plezier. Volg ze maar, en ga samen op ontdekkingstocht.

Verveling?
Voor oudere kinderen ligt soms verveling op de loer, zeker als er geen elektronica in de buurt is. Geef ze eens de opdracht: ga je vervelen - op de bank! Grote kans dat er in no time plannen worden gesmeed. Leg verveling positief uit: daar begint creativiteit. 

Rode draad
Je kunt ook een ‘rode draad’ verzinnen die de hele vakantie meegaat. Hang bijvoorbeeld op een centrale plek een groot vel papier of stuk wit behang op. Elke dag voeg je weer iets toe, iedereen doet mee – plakken, tekenen, schilderen, het maakt niet uit. Aan het eind van de vakantie is er geen plekje wit meer over. Je kunt ook een goedkoop wit tafelkleed op tafel leggen. Met textielstiften kunnen de avonturen van de vakantie er op geschreven en getekend worden. Een klassieker - zeker voor regenachtige dagen - is natuurlijk de legpuzzel: met z’n allen telkens weer de goede stukjes proberen te vinden.

 

Hoge hoed of ideeëhoed...
Of ga met je gezin aan het begin van de vakantie om de tafel zitten en bedenk wat jullie allemaal zouden kunnen doen samen. Voorwaarde: het mag weinig geld kosten, dus niet naar een pretpark o.i.d. Schrijf deze ideeën op en stop ze in een hoge hoed. Elke dag, of telkens als zich een ‘verveel’ moment aandient, dan kan er uit de hoge hoed gegrabbeld worden. Zie het knutselvoorbeeld elders in deze rubriek.

Tijd genoeg!
Kies activiteiten waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt of die te veel ‘gedoe’ zijn. Wat denk je van dingen die je nog nooit hebt gedaan? Reis je nooit met je kinderen met de trein? Maak een NS-wandeling of bezoek een tante met de trein.
vader-en-meisje-timmeren-IMG 0714

Spijkers en hout
Pak een doosje spijkers in als cadeautje. Ga aan de slag met de spijkers, een hamer en oude latten/houtjes/pallets. Bouw bijvoorbeeld een hut of maak je eigen speelgoed. Als je nog ergens wielen van een oude kinderwagen hebt liggen kun je zelfs een zeepkist/karretje maken. Natuurlijk wordt hij in vrolijke kleuren geschilderd.

Verkleden
Verkleed je als sjieke dames en heren; laat de kinderen voor een keer de kleren van de ouders aandoen of neus eens rond bij de kringloopwinkel. Houd dan met zijn allen een theepartijtje of een diner.

 

cirushoepels-en-twee-meisjes-IMG 0674

 

Theater-of circusvoorstelling
Houd een theatervoorstelling. Duik in de verkleedkist of maak kleding van oude lakens of lappen (voering)stof. Sinaasappeldozen worden decorstukken. Kies een favoriet verhaal om na te spelen, of misschien verzin je zelf een verhaal. Een circusvoorstelling kan natuurlijk ook: met een hoepel, springtouw, diabolo, clowsneus....

 

 

 

 waterballet-2-IMG 6377Maak een feestje rond...
- Houd een make-up party (of een cupcake-, kleur-, goochel-, nagellak- enz. party)

- voor warme dagen: houd een zwembadparty met aloha-muziek, ‘cocktails’ van vruchtensap (compleet met parapluutje) of lekker spatteren met de waterslang.

- vier de verjaardag van het favoriete knuffelbeest: maak van vouwblaadjes (miniatuur)slingers, bak en versier de taart(je) en laat alle andere knuffels op bezoek komen.

Race op het water
Maak mini-bootjes, bijvoorbeeld van lege walnoothelften of een stukje boomschors, of maak een vlot van takken. Welk bootje blijft het beste drijven? Misschien kun je er zelfs een race mee houden.

Oppimpen
Pimp witte t-shirts met textielverf, knopen, kraaltjes en alles wat je maar kunt bedenken.

spelen-met-tentje-in-de-tuin

 

Wonen in een tentje
Ga kamperen in je achtertuin, of in je huis. Buiten zet je je tentje op, binnen tover je een slaapkamer om tot een kampeerterrein - oude gordijnen of lakens vormen een knus tentdak.

 

 
Tweedekans cadeautjes
Zijn kinderen bepaald speelgoed vergeten; waren ze er nog te klein voor? Pak het opnieuw in (zeg erbij dat het een tweedekans cadeautje is). Je kunt ook tweede hands, geruild of geleend speelgoed inpakken.
Of verpak spulletjes voor een leuke acitiviteit in cadeaupapier. Bijvoorbeeld: ingrediënten voor koekjes/cakejes bakken; een pak boetseerklei met boetseer stokjes; een vergrootglasje/jampot/opschrijfboekje voor de natuurwandeling.

 Veel speelplezier!

MH

 

 

Artikelen in dit thema Spelen in de zomer

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook