Het ezeltje van januari

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Grauw en trouw op de januari-kijktafel

verzameling-ezels-voor-kijktafel-januari-2015-IMG 7519

Vooraf

Kijk als eerste of je ergens een ezeltje hebt. Misschien kan je de ezel uit je kerstgroep gebruiken. Ik heb er zelfs drie: een ezeltje uit de houten Hema kerstgroep, de liggende ezel uit mijn 'volwassen' kerstgroep en een ezeltje van Ostheimer.

Misschien zit er eentje tussen het kinderspeelgoed bij de boerderij-dieren?

Maar ik vond er ook eentje bij de Hema (de geel-bruine) en het ezeltje met bagage komt uit de schappen van Xenos.

Maar je kan ook een afbeedling uitprinten vanuit  Google (die ligt op de voorgrond) of zelf een ezeltje knutselen.

 

EZ-met-onderzetter-bewaar-in-uw-hand

Zoek vervolgens een winterse of andere passende ondergrond. Dit kan een placemat zijn en/of een schaal gevuld met nep-sneeuw. Kies je voor een kijktafel in kinderboerderij-sfeer dan is het fijn als je stro hebt (bijv. uit het kistje wijn). Zet in een vaasje iets dat de winterse natuur vertegenwoordigt en een lichtje op een onderzetter.

kijktafelboek-2794

De onderzetter 'bewaar in uw hand' zit in  het rode geloofskoffertje 'Beginnen maar!' maar ook in de kaft van het 'Kijktafelboek' dat onlangs is verschenen.

De kijktafels in dit boek zijn fonkelnieuw en zijn nog nooit te zien geweest op deze site. Je vindt goede achtergrondinformatie over hoe een kijktafel op zijn eigen wijze bijdraagt aan de geloofscommunicatie en groeien in geloven. In het tweede hoofdstuk leer je stap-voor-stap hoe je zelf een thema-kijktafel kunt bedenken en maken. Het boek volgt in het derde hoofdstuk de seizoenen en de feesten van het (christelijk) jaar.Met veel voorbeelden is dit boek vol inspiratie!  Meer weten? Ga naar...

EZ-liggende-ezel-op-kinderboerderij-2-IMG 7589

 

Kijktafel voor de kleinsten: de ezel op de kinderboerderij

Op een grote houten snijplank staat een glazen schaal, deze is met zand gevuld.

Achter het hekje ligt het ezeltje lekker op het stro. Op de voorgrond wat winters gras en een waxinelichtje in een aardewerken bakje.

Zou het ezeltje opstaan en dichterbij komen als jullie komen om hem te aaien?

Vast wel, want een ezeltje houdt van kleine kinderen, soms mag je zelfs op zijn rug rijden, net als Maria met Jezus...

 

EZ-met-stal-buiten-in-de-sneeuw-1-IMG 7607

 

Buiten in de winterse kou

Een wit houten dienblad is met nepsneeuw gevuld. In een klein aardewerken potje staat wat winterse natuur (verdorde planten en uitgebloeide hortensia) achter enkele keitjes:

Daar stoot een ezel zich geen twee keer aan!

De winter is koud en hard, maar toch staat het ezeltje gewoon buiten. Een ezeltje heeft niet veel nodig en is met weinig tevreden.

 

 

Sommige baasjes zorgen niet goed voor hun ezel en slaan hen om ervoor te zorgen dat ze harder gaan lopen, maar dit ezeltje heeft een baasje dat goed voor hem zorgt: er is een warme stal met genoeg stro. EZ-buiten-met-winterse-boom-IMG 7604Deze stal wordt gesymboliseerd door wat stro achter een hekje te leggen.

De tekst op de blauwe onderzetter is een wens en een gebed tegelijk:

Lieve God,
Bewaar in uw hand ...
alle dieren die in de winterse kou buiten zijn:
de vogels,
de eekhoorntjes,
de herten
en natuurlijk ook het trouwe, hardwerkende, lieve ezeltje!

 

 

  ezeltje-met-kruis-op-rig-1-IMG 7521

Met een kruis op hun rug

Ezels hebben een tekening in hun vacht op de rug. Deze tekening heeft de vorm van een kruis. Daarmee zijn ezels echte Christusdragers! Gezeten op een ezel trekt Jezus op palmzondag Jeruzalem binnen, maar al veel eerder heeft hij Jezus gedragen.

De ezel draagt de zwangere Maria Maria op zijn rug naar Bethlehem. En als de drie koningen op bezoek zijn geweest bij Jezus, gaan ze expres niet aan koning Herodes verrtellen waar ze hem gevonden hebben. Als Herodes dat uiteindelijk merkt, moeten Jozef, Maria en de pasgeboren Jezus vluchten.

Hun trouwe ezeltje staat al klaar....

afbeeldingen-vlucht-naar-Egypte-IMG 7576

 

De vlucht naar Egypte

Misschien zit er een tussen je kerstkaarten, een afbeedling van Jozef, Maria die samen met Jezus naar Egypte vluchten.

Zo niet? Met de zoekterm 'vlucht naar Egypte' vind je snel een afbeelding via Google. Zoek er eentje die jouw aanspreekt. Print deze uit en plak hem op stevig papier of dun karton. Zo blijft de afbeeldlng zelfstandig staan op je kijktafel.

 

 

 

EZJozef-droomt-opnieuw-geheel-IMG 7599

 

Jozef droomt opnieuw, uit  'Het verhaal van Kerstmis'

In de Advent stond het prentenboek 'Het verhaal van Kerstmis' centraal op de kijktafel. Het verhaal 'Jozef droomt opnieuw' gaat over de vlucht naar Egypte. Zet het boek open op de kijktafel. De ondergrond is een wit houten dienblad, gevuld met sneeuw. Een houten ezeltje (van Ostheimer) staat op de voorgrond.

(als iets 'echts' uit de afbeelding van de achtergrond haalt, en op de voorgrond zet, maak je de kijktafel tot een eenheid)

 

 

EZ-vlucht-naar-egypte-2-IMG 7608

 

De vlucht naar Egypte met een ansicht-kerstkaart

Op een ronde zwart-met-witte placemat ligt een stuk schors en enkele grote kiezelstenen. Ze houden de kaart op zijn plek.

Het ezeltje brengt Jezus veilig naar Egypte. Jozef wijst de weg en Maria houdt Jezus stevig in haar armen. Het is een lange reis, die zeker enkele weken duurt ...

Daarom vragen we God om bescherming: Bewaar in uw hand...

 

 

EZ-vlucht-in-de-sneeuw-1-IMG 7575

 

De vlucht naar Egypte in wintersfeer

Schilders vertellen op hun eigen manier een verhaal. Erica van Kager laat het ezeltje door een winters landschap op weg gaan naar Egypte. Een mooie afbeelding om ook op de kijktafel aan de de winter aandacht te besteden.

'Het hagelde, het sneeuwde, het was er zo koud., de rijm lag op de daken....'

EZ-vlucht-in-de-sneeuw-detail-met-ezel-IMG 7570

 

 

 

Een ronde glazen schaal is met nepsneeuw gevuld en op de zwart-witte ronde placemat gezet. Enkele besneeuwde stukjes schors vormen de natuurlijke overgang tussen de afbeelding en de sneeuw op de voorgrond.

Het ezeltje hoort bij de houten hema kerstgroep en het waxinelichtje staat in een winters-blauwe-luchtkleur-glazen houdertje.

Als het lichtje brandt, komt de kijktafel tot leven!

EK

Artikelen in dit thema Het ezeltje van januari

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook