Het ezeltje van januari

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken met een ezeltje in de hoofdrol

Prentenboeken leggen verschillende accenten in de eigenschappen en eigenaardigheden van een ezel. We zetten er een aantal bij elkaar, waaronder ook twee tips voor het verhaal over de 'vlucht naar Egypte'.

KLeine-ezel

 

Kleine Ezel gaat op stap en mamma Ezel mag niet mee.
'Hoeft niet,' zegt Kleine Ezel. 'Ik ben al een grote ezel.'
Daar gaat hij dan, voor het eerst alleen, op zijn kleine pootjes in de grote, wijde wereld...
Een ontroerend prentenboek over een ezeltje dat zo ontzettend graag op eigen benen wil staan.

Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen, Kleine ezel

Er zijn verschillende boekjes rond kleine ezel verschenen. Geschikt voor peuters en kleuters.

 

Bout-en-Moertje

 

Een ontroerend verhaal met weinig woorden over de vriendschap tussen Bout de ezel en Moertje de muis, die alles voor elkaar overhebben. Soms lijkt de vriendschap niet helemaal in evenwicht, omdat Moertje het zorgende type is en Bout een dromerige flierefluiter, maar dit boek leert je om niet alles op een goudschaaltje af te wegen en dat iets geven soms nog fijner is dan iets krijgen.

 Nicole de Cock, Bout en Moertje, 3+

 

van-de-ezel-die-bleef-staan(groot)

 

Een man knoopt een touw om de nek van een sterke ezel en zegt 'Jij bent van mij'. De man, zijn vrouw en zijn drie kinderen laden heel hun hebben en houden op de rug van de ezel en klimmen er zelf ook bovenop. Hoe hard ze ook roepen, wat ze ook doen... de ezel blijft staan. Een ontroerend en grappig verhaal over een ezel die weigert om zich te laten misbruiken.

Jan de Kinder, Van de ezel die bleef staan, 4+

 

Mikis-de-ezeljongen

 

Op een dag heeft opa een grote verrassing voor Mikis. In de schuur staat een ezel! En Mikis mag een naam voor haar verzinnen. Hij noemt haar Tsaki. Tsaki is de mooiste ezel van het h ele eiland. Haar vacht is lekker zacht en aan haar lange oren lijkt geen einde te komen. Opa heeft haar gekocht voor het zware sjouwwerk. Lekker handig, vindt hij, een tractor op poten. Maar al dat hout op haar rug is veel te zwaar voor Tsaki. Mikis en zijn vriendinnetje Elena gaan Tsaki helpen. En dat loopt heel anders af dan ze hadden gedacht...

 

Bibi Dumon Tak & Philip Hopman, Mikis de ezeljongen, 5+

 

 

 

de-kinderen-van-de-koning-Max-Lucado-vk-IMG 7555

 

De koning van het land wil vijf weekinderen adopteren. Vier van de vijf kinderen zijn zo hard bezig met iets om indruk te maken op de koning, dat ze de oude man die op zijn ezeltje de stad is binnen gereden totaal negeren. ezel-uit-de-kinderen-van-de-koning-IMG 7553Maar het vijfde weesking maakt tijd voor een praatje en borstelt de vacht van de ezel totdat hij glanst, terwijl de man die uitrust op een bankje in slaap is gevallen. Wie zou er uiteindelijk geadopteerd worden?

Max Lucado & Toni Goffe, De kinderen van de koning, 5+

 

 

 

__________

Het ezeltje van januari:

Twee prentenboeken waar ook het verhaal aan de orde komt van de vlucht naar Egypte. Het bijbelverhaal dat zich na het bezoek van de Driekoningen afspeelt, past dus uitstekend bij de maand januari.
Om koning Herodus te ontvluchten, die plannen heeft gemaakt om alle pasgeboren kinderen in de omgeving van Betlehem te laten vermoorden, vluchten Jozef en Maria met Jezus op de rug van hun ezeltje naar het veilige Egypte.

het verhaal van kerstmis

 

 

Het eerste boek is 'Het verhaal van Kerstmis' het boek dat op onze Advents-en Kerstkijktafel centraal stond. Opengeslapen bij het hoofdstuk 'Jozef droomt opnieuw' vind je in de rubriek 'Kijktafels' een voorbeeld van een januari kijktafel.

Heather Amery/Marjet de Jong & Elena Temporin, Het verhaal van Kerstmis

 

 

 

Marias-kleine-ezel-en-de-vlucht-naar-Egypte

 

Jozef koopt voor Maria het meest luie en meest trotse ezeltje. Het ezeltje komt bij de andere dieren in de stal en zij vertellen hem hun grote geheim.

Gunhild Sehlin, Maria's kleine ezel en de vlucht naar Egypte

 

 

 

 

 

 

EK

Artikelen in dit thema Het ezeltje van januari

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook