Het ezeltje van januari

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Op pad met ezels

In de kerstperiode was in menige levende kerststal een ezel te bewonderen. Maar ook na de kerst kun je op pad om ezels te ontmoeten.


op-kinderboerderij-met-ezel-IMG 1604

De plaatselijke kinderboerderij is altijd een leuk uitstapje om met kleine kinderen te maken. Er zijn vaak ezels te vinden, meestal de wat kleinere soorten. Ze laten zich makkelijk door kinderen aaien. Er bestaan ook kinderboerderijen die gespecialiseerd zijn in ezels, waar je bijvoorbeeld een wandeling met ezels kunt maken of je kinderfeestje kunt vieren. Op de site www.kinderboerderijen.nl kun je zien of er in jouw buurt een kinderboerderij is.

Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking of autisme bestaat er ook ezeltherapie. Van het rustige karakter van de beesten gaat een heel ontspannende werking uit en zo kan het verzorgen en aaien van de ezels therapeutisch werken.

Wil je echt met een ezel op pad? Bij diverse reisorganisaties kun je een wandelvakantie boeken waarbij de ezel (een deel van) de bagage draagt en de kleinste kinderen stukjes op zijn rug kunnen zitten.
Helaas worden niet overal ezels goed verzorgd. Gelukkig zijn er organisaties die zich het lot van slecht behandelde dieren aantrekken en ze een goed huis bieden. Of ze bieden opvang aan ezels voor wie hun baasjes niet meer kunnen zorgen. Soms hebben deze stichtingen ook open dagen, waar je kunt zien hoe de dieren verzorgd worden. Je kunt zelfs een ezel adopteren.

Oefening:

* Kijk eens een minuut naar een ezeltje dat je op een kinderboerderij of buiten ziet.

* Hoe ziet zijn vacht eruit? Hoe zou zijn vacht aanvoelen? (zacht, stug, ruig, harig?)

* Kijk eens naar zijn oren? Zou een ezel goed kunnen horen? Kunnen de oren bewegen?

* Zie je nog iets bijzonders aan de vacht? Welke kleur is zijn vacht? Zie je iets op zijn rug? (sommige ezels hebben een tekening van een kruis op hun rug)

ezel-aaien-IMG 1604* Kom een stukje dichterbij en aai het ezeltje voorzichtig over zijn flank of zijn neus. Vindt het ezeltje dat fijn?

Vind jij dat fijn?

* Waar ruikt een ezeltje naar?

* Wat kan een ezeltje denk je allemaal?

* Waar gebruiken de mensen een ezeltje voor?

* Zou het ezeltje iets lusten? Wat kan/mag jij het ezeltje geven?

MH

Artikelen in dit thema Het ezeltje van januari

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook