In het ritme komen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Ritme in je gezin


Alles wat in een vast ritme gebeurt gaat makkelijker, gaat als vanzelf. Als je pasgeboren baby op allerlei momenten begint te huilen overdag en ‘s nachts, voelt het leven chaotisch en is het fijn als er een ritme in komt; dat geeft houvast, hier kan ik op rekenen.

levensregel-voor-beginnersGedijen bij een vast ritme
Een ritme, kinderen en ouders gedijen daarbij. Je hoeft niet over alles te onderhandelen en te overleggen. Als het ritme weg is, wordt steeds een beslissing van je gevraagd. Wat nu?
De laatste jaren is er veel geschreven hoe het ritme in een klooster heilzaam kan zijn voor het leven daarbuiten. Een bekend boek hierover is bv. 'Een levensregel voor beginners' van Wil Derksen. In kloosters heeft alles een vast ritme, een eigen tijd: eten, slapen, werken, ontspannen, bidden. Wil Derksen schrijft over ‘de kunst van het beginnen’ en ‘de kunst van het ophouden’, die zo beoefend wordt. Over hoe bevrijdend dat is, een vaste tijd voor ontspanning, even wandelen. Maar ook over hoeveel werk je verzet op zo’n dag. Over de aandacht, die je kunt opbrengen, als je niet alles tegelijk probeert te doen, maar alles op zijn tijd.

Dansen-voor-peutersMet kleine rituelen overgangsmomenten markeren
Ook de Benedictijner monnik Anselm Grün schrijft hierover, over hoe goed zo’n vast en afwisselend ritme is voor lichaam en ziel. Hij pleit voor kleine rituelen op allerlei overgangsmomenten van de dag, bijvoorbeeld als je van je werk naar huis gaat en je je werk achter je laat om nu echt thuis aanwezig te zijn.

Dansen na het avondeten
Een heel leuk ritueel maakte ik mee, toen ik als student op kamers woonde in een huis, waar ook een jong gezin woonde: elke dag na het avondeten en voor de kinderen naar bed moesten, zetten we de radio aan en gingen we even met zijn allen dansen, de kinderen op de arm.

NS

Artikelen in dit thema In het ritme komen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook