Wat een verandering!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Vijf herfst-kijktafels over verandering

Een kijktafel vertelt zonder woorden een verhaal. Een prachtig middel voor de geloofscommunicatie. Want de taal die beelden en symbolen spreken, past bij de taal van de bijbel en de geloofstaal. Als je dus thuis een kijktafel maakt en neerzet, breng je je kinderen op en hele andere manier in aanraking met ons geloof, dan bijvoorbeeld met uitleg in gesproken taal. 

Deze keer maakte ik vijf voorbeelden over 'veranderen'. Laat je inspireren, pas ze aan, maak ze na op jouw manier: kortom maak je eigen kijktafel over veranderen. De ondergrond met de bruine gevlochten placemat of het grijze dienblad samen met de afgevallen bladeren, maken er tegelijkertijd een herfstkijktafel van. Nemen je kinderen 'herfstschatten' mee naar huis? Leg ze er in kleine groepjes omheen. Zo zien we meteen hoe de natuur verandert en zijn zaden verspreidt. Want het is uiteindelijk de bedoeling dat er uit die eikels, beukenootjes of kastanjes nieuwe bomen gaan groeien...

Veranderen onder de hoede van God

WEV-kijktafel-veranderen-onder-de-hoede-van-God-geheel-IMG 9640

Wat zie je?
Op een bruine, open gevlochten placemat staat een ronde bronskleurige schaal. Deze schaal is gevuld met verkleurende herfstbladeren in bruin, oker, oranje, geel...
Rietjes in de kleuren van de regenboog vormen een boog (schuif twee buigrietjes in elkaar en buig ze tot een boog. Doe dit met de zeven kleuren van regenboog. Steentjes houden de bogen op hun plaats) ) Onder de boog staan drie poppenhuispoppetjes, een vader, moeder en kind. Het lichtje brandt in een onderzetter in de vorm van een herfstblad.

WEV-kijktafel-veranderen-onder-de-hoede-van-God-detail-IMG 9637Welk verhaal vertelt deze kijktafel?
De boog symboliseert de trouw en de geborgenheid van God, die ons behoed en helpt. De drie poppetjes zijn mensenkinderen. God heeft een bedoeling met ons, wil dat we mensen worden die zijn liefde voor ons beantwoorden en daardoor langzaam maar zeker worden tot hoe we door God bedoeld en gezien zijn.
We kunnen dus van mensenkinderen veranderen in een kind van God. Een kind van God is iemand waarvan je kan zeggen: Kijk! Op een bepaalde manier lijkt hij/zij op Jezus: Net zo geduldig, net zo barmhartig, net zo attent, net zo rechtvaardig, net zo... Wat een verandering!

Een ander 'Onze Vader'

WEV-kijktafel-onze-vader-geheel-2-IMG 9629
Wat zie je?
Op een grijs, houten dienblad staat een boom. Deze boom is gemaakt van enkele afgevallen takjes. De onderkant van de 'boom' is omwikkeld met paktouw. Zo is er een 'stam' gecreëerd. Er ligt een mooi stuk schors en enkele (nep)paddenstoelen geschikt op enkele herfstbladeren. In een houder staat de nieuwe tekst van het 'Onze Vader'.
Het lichtje brandt in een houdertje in de vorm van een herfstblad.

WEV-kijktafel-met-tekst-nieuwe-onze-vader-detail-tekst-IMG 9630Welk verhaal vertelt de kijktafel?
Allereerst dat de tekst van het 'Onze Vader' binnenkort gaat veranderen. Deze nieuwe versie wordt m.i.v. de eerste zondag van de Advent de officiële tekst in Vlaanderen en Nederland. In onze rubriek 'bidden en vieren' vertellen we er meer over. Als het lichtje brandt kunnen jullie samen deze nieuwe versie bidden en inoefenen. Dat is een hele verandering en ook lastig, want de oude tekst kennen de ouderen echt uit hun hoofd en dan vergis je je snel. Wat een verandering!

Door het kale boompje op de kijktafel neer te zetten vertel je het verhaal van de herfst. De bomen bereiden zich voor op hun winterslaap. Ze laten hun blad vallen en zo kunnen ze zich weer veranderen, voor als de lente komt. Een stille metamorfose. Paddenstoelen zijn er meestal heel plotseling. In een nacht kunnen ze verschijnen. Allemaal anders, allemaal prachtig...wat weet de natuur zich toch steeds te veranderen.

Uw rijk kome, bede om verandering van onze wereld

WEV-kijktafel-uw-rijk-kome-geheel-2-IMG 9669

Wat zie je?
Op een grijs houten dienblaadje liggen enkele herfstbladeren en een stukje schors met enkele (nep)paddenstoelen. Op de herfstbladeren staat een regenboog en aan de voet van de regenboog een glazen blok met daarin twee biddende handen in 3D. Het lichtje brandt in een houdertje in de vorm van een herfstblad.

WEV-uw-rijk-kome-detail-biddende-handen-IMG 9666Welk verhaal vertelt deze kijktafel?
Een van de bedes van het 'Onze Vader' is 'Uw rijk kome'. We bidden dus om een verandering! Dat onze wereld verandert in het koninkrijk van God, waar plaats is voor iedereen. Waar iedereen gelukkig kan zijn en vrij. Een plaats van vrede en gerechtigheid.  De regenboog staat symbool voor de trouw van onze God, symbool voor het verbond tussen God en de mensen, dat zijn rijk er echt gaat komen. En soms is het er al! Niet overal hier op aarde, maar op wisselende plaatsen. Je moet opmerkzaam zijn, en niet denken dat alles vroeger beter of mooier was:

'Blijf niet staren, op wat vroeger was,
Sta niet stil bij het verleden.
'Ik' , zegt hij, 'Ga iets nieuws beginnen,
het is al begonnen. Merk je het niet?'

Laten we bidden dat het rijk van God steeds meer zichtbaar wordt op onze wereld, dat onze hoop zich hierop versterkt en ons handelen Gods rijk op aarde helpt groeien. Wat een verandering!

Mensen veranderen, zeker als ze heel erg oud worden

WEV-kijktafel-geheel-mijn-opa-is-een-boom-IMG 9650

Wat zie je?
Op een grijs, houten dienblad liggen enkele herfstbladeren, een stukje schors en enkele paddenstoelen en een vogeltje.  Achter de kijktafel staat het prentenboek "Mijn opa is een boom" open.
Voor het prentenboek staat een boom -gemaakt van dode takjes, met een stam van omwikkeld paktouw- die al zijn blad verloren heeft. Het lichtje brandt in een glazen onderzetter in de vorm van een herfstblad.

WEV-detail-mijn-opa-is-een-boom-IMG 9647Welk verhaal vertelt deze kijktafel?
Het prentenboek 'Mijn Opa is een boom' vertelt op delicate wijze hoe de opa - die alles over bomen weet- van een klein jongetje steeds stiller wordt, in zichzelf gekeerd.

Hij zit stil en gaat zelf steeds meer op een boom lijken. In zijn hoofd is een nestje met gaten ontstaan. Het geluksvogeltje vult de gaten met veertjes, rust en mos op, tot er voor angst geen plaats meer is.

In de rubriek 'vertellen' wordt dit prentenboek uitgebreider besproken.
Een kijktafel dus over hoe opa's of overgrootvaders door dementie kunnen veranderen.

Dat eventjes duurt wel erg lang.
de zomer loopt op zijn eind.
Ik tel de laatste warme dagen.
Het gras verdort. De grond is droog.
Mijn Opa zit vol groeven.
Zijn huid lijkt van schors.
Zijn handen zijn knoesterig.
Zijn benen zijn ruw.
Mijn Opa IS een boom, zeg ik.
Nu ik het snap, zegt geen mens er nog wat van.

Doodgaan is van plaats veranderen: van de aarde, naar de hemel gaan

WEV-kijktafel-allerzielen-metamorfose-geheel-2-IMG 9657

Wat zie je?
Op een grijs, houten dienblad liggen enkele herfstbladeren. In een hoekje staat een boom die zijn blad heeft verloren en er ligt een stukje schors met enkele paddenstoelen aan de voet van de boom.
In de andere hoek staat een aardewerken kruisje op een voetstukje. Zo lijkt het op een graf.
Op het 'graf' ligt een pop en op het kruisje is een vlinder neergestreken.
Op de voorgrond brandt het lichtje op de onderzetter met de tekst 'bewaar in uw hand'.

WEV-kijktafel-allerzielen-detail-vlinder-en-pop-met-grafkruis-IMG 9659Welk verhaal vertelt deze kijktafel?
Deze kijktafel is geschikt voor het feest van Allerheiligen/Allerzielen wat we op 1/2 november vieren.

De rups die zich verpopt en binnen in die pop een totale metamorfose ondergaat en in een prachtige vlinder verandert!

In het Grieks is het woord voor 'vlinder' en 'ziel' hetzelfde.

Het is ook een prachtig beeld om iets te verbeelden van verrijzenis.
Dezelfde mens en toch totaal anders!

'Als een mens sterft, gaat hij naar de hemel' zeggen we.
Zoals een vlinder vrij naar de hemel vliegt, zo reist onze ziel naar zijn bestemming. Onze ziel komt thuis bij God en verblijft daar voortaan in het ontoegankelijk, prachtige licht.

'Daar zal geen pijn meer zijn en geen verdriet
God zal onze tranen afwissen'

Je kan bij deze kijktafel natuurlijk ook een foto zetten van een overleden dierbare. De tekstonderzetter 'bewaar in uw hand' zit in het rode koffertje 'Beginnen maar!' en in de kaft van het kijktafelboek.
Als we het lichtje aansteken, komt de kijktafel tot leven en kunnen we aan God vragen om ons en alle levenden én doden te bewaren in zijn hand.

EK

---------

Als je een kijktafel wilt maken bij de feesten die in deze periode vallen bijv. het feest van Sint Maarten of Sint Nicolaas dan verwijs ik je graag naar ons archief. Er is een knop 'archief' onder en boven in het scherm.
In het archief kan je per periode zoeken ( kijktafels voor deze periode vind je onder 'herfst') of per jaargang.
Ook de zoekfunctie - klein vergrootglas- rechtsboven in donkerrode balk van de header- kan je bij het zoeken in ons archief van dienst zijn.

--------

Kijktafelboek-voorkant-verkleind1Prachtige voorbeelden voor Kijktafels het jaar door staan in het 'Kijktafelboek'.

Alle kijktafels in dit boek zijn speciaal gemaakt voor dit boek en nog nooit op de site te zien geweest. Een kijktafel helpt je in je gezin bij de geloofscommunicatie, maar vertelt op de eerste plaats zonder woorden 'een verhaal op schaal'. Het verhaal van wat jij belangrijk vindt en wat jij wil laten zien aan je kinderen, je bezoek, je leerlingen.

In dit prachtige boek legt Ellie Keller in het eerste deel uit hoe een kijktafel helpt bij het vullen en activeren van het symbolisch bewustzijn. Het symbolisch bewustzijn speelt een grote rol bij religieuze gevoeligheid en geloofsgroei. Ook leer je hoe je zelf stap-voor-stap een kijktafel kunt bedenken en maken.

Het tweede gedeelte van het boek bevat veel voorbeelden van kijktafels, passend bij het seizoen, bij een thema en bij de christelijke feesten.

Het kijktafelboek kan elk gezin, school of geloofsgemeenschap inspireren om datgene wat jij belangrijk vindt, zichtbaar- en ervaar te maken. Met eenvoudige middelen als een schaal, een lapje, een lichtje, iets uit de natuur en een voorwerp of afbeelding kan iedereen - zeker met de hulp van dit boek- een kijktafel maken. Voor € 24,00 ben je de blijde bezitter van dit boek én van de gebedsonderzetters die achterin de kaft zitten als start van jouw kijktafel..

Het is een prachtig -december-cadeau voor iedereen die thuis, op school, parochie of elders een kijktafel zou willen maken. Meer weten? Ga naar...    

Artikelen in dit thema Wat een verandering!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook