Wat een verandering!

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Veranderen in hoe je ten diepste bedoeld bent.

Sommige kinderen hebben een scherp oog voor verandering. Een jongetje zit in de box en zijn ouders zetten een bakje in de kamer op een andere plaats neer. Als ze hem uit de box halen kruipt hij razendsnel naar het bakje toe en brengt het terug naar de oude plek.

babyVaste routines
Of wie heeft na een lange dag niet tevergeefs geprobeerd bij het voorlezen een stukje over te slaan? Nee, je vergeet wat, zo is het niet! Kinderen zijn gehecht aan vast gewoontes, vaste routines, het geeft ze houvast en veiligheid. Intussen zie je hen zelf voortdurend groeien en veranderen. Wel zijn er van het begin af aan grote temperamentverschillen tussen kinderen. De één kan heel lang onder de baby-gym liggen spelen, voor de ander is dat na een tijdje te onrustig, die moet weer even tot zichzelf komen. En een leerkracht vertelde, dat hij een jongetje af en toe een rondje om de school liet rennen, onder de les: hij hield het dan niet meer uit op zijn stoeltje. Overigens een goed idee voor alle kinderen.

Snelle en langzame veranderingen
In ons leven spelen verschillende soorten verandering. Er is de verandering die langzaam komt. De verandering tijdens de zwangerschap, het kindje groeit, je lichaam verandert. De verandering die je met kinderen kunt beleven door samen een moestuintje te beginnen. Je kunt er goed voor zorgen, maar het is ook geduld hebben. Een langzame transformatie. De verandering ook, die je je met een schok realiseert als je oude foto’s ziet: ze zien er opeens uit als iets van wel héél lang geleden. Wanneer is dat gebeurd? Maar er is ook de verandering, die plotseling komt, als een inbreuk in ons dagelijks leven. De geboorte van je kind, waar je je toch op voorbereid hebt, is zo veel ingrijpender dan je dacht. Of er gebeurt iets akeligs, een donderslag bij heldere hemel. De oude Grieken zagen de toekomst niet als iets waar we langzaam naar toe leven, maar als iets dat je plotseling van achteren inhaalt. En jij hebt het nakijken.

WEV-kijktafel-veranderen-onder-de-hoede-van-God-detail-IMG 9637Verwandlung: wie je kunt zijn in het licht van God
Een van de mooiste veranderingen is misschien wel, wat de Duitsers ‘Verwandlung’ noemen: een verandering waarin niet het ene in iets anders verandert, maar waarin het wezenlijke steeds meer doorbreekt door de uiterlijke schijn. Alles er mag zijn, ook de lastige dingen. Verandering, waarin je steeds meer wordt wie je ten diepste bent, steeds meer wordt ‘hoe je bedoeld bent’, wie je kunt zijn in het licht van God. Dat kun je aan je opgroeiende kinderen zien en dat is een groot geluk. Maar het is ook iets, waar je zelf bij geholpen wordt door je kinderen, die je zomaar aanvaarden zoals je bent, en die je tegelijk doen ervaren dat je veel meer belangeloos kunt geven, dan je ooit had kunnen denken.

NS

Artikelen in dit thema Wat een verandering!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook