Ik zie, ik zie...

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

kijktafel paastijd verborgen dingen

Op de kijktafelvoorbeelden die je hieronder ziet zijn verschillende dingen verborgen: een groot ei in schutkleur, vogeltjes, vlinders, een nestje.

Verstop op jouw kijktafel ook iets dergelijks en ga samen met je kind op ontdekkingstocht. Ik zie, ik zie...

detail onderzetter en lichtje in groen potje IMG 0227Een kijktafel bevat altijd de volgende vier elementen:
- een ondergrond (placemat + schaal)
- iets uit de natuur
- een symbool
- een lichtje (op een tekstonderzetter)

detail illusie IMG 0294Ik zie, ik zie

Via de zoekterm 'illusion art' kom je mooie voorbeelden op het spoor van afbeeldingen waar je verschillende dingen in kan zien.
Zie je een zittende vrouw die met een man praat in een poort in een muur?  Of zie je een gezicht van een man met een kaal hoofd? 

Deze kijktafel zet kinderen op het spoor dat je vanuit verschillende gezichtpunten iets kunt kijken. Dat de een iets heel anders ziet dan een ander. Maar dat allebei de gezichtpunten kloppen.

detail verborgen eitjes bij illusie IMG 0292De ondergrond wordt gevormd door een rieten, gras-groene placemat. Daarop ligt een ring van gras gevuld met wat klimopranken en ander groen die een nestje, waarin drie kievitseitjes, aan het oog onttrekken.

Zo valt er op deze lentekijktafel -als je goed kijkt- meer te ontdekken dan je op het eerste gezicht dacht.

Kijktafel Paastijd met illusie en verborgen eitjes IMG 0293

Een vaasje met daarin wat takjes gipskruid vormen een boom vol met lentebloesem! Het lichtje staat in een groen aardewerken potje. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

Vergeet me niet!

Kijktafel paastijd met vergeetmenietje en verborgen ei dichterbij IMG 0231

Op een lente-gele ondergrond staat een glazen schaal gevuld met aarde waarin in het midden een vergeet-me-nietje is geplant.
Het 'vergeet-me-nietje' vraagt ons op symbolische wijze om Jezus niet te vergeten.

Telkens als wij ons hart voor hem openstellen en hem in herinnering roepen, zullen we merken dat zijn aanwezigheid een levende aanwezigheid is.
Achter het vergeet-me-nietje staat een boom in volle bloesem!

In deze kijktafel zijn enkele dingen verborgen.detail verborgen groot ei IMG 0230
Je moet heel goed kijken om het te ontdekken.
Wie vindt het ei?
Wie het vlindertje?

In de tuin

Kijktafel Paastijd met grafsteen geheel2 IMG 0288

 

Op een lichtgele ondergrond staat een grote, platte zilverkleurige schaal.

Op de schaal staan enkele plantjes die in de lente bloeien en de 'bloesem'- boom.

In het midden een rondje van wilgetenen, ranken van maagdenpalm en klimop, waarin een nestje is verborgen. De lege plekken zijn gevuld met mos. In het mos c.q. gras lopen twee schapen met heel veel kleine lammetjes. Kan je ze allemaal vinden? Het zijn er tien.

detail vogeltje op grafsteen IMG 0284

De grote steen op deze kijktafel is de weggerolde steen van het graf van Jezus. (Lc 24, 2)

Een klein vogeltje zingt het hoogste lied: "Alleluia, Jezus is verrezen!"

Het lichtje staat in een geel glazen houdertje op de tekst-onderzetter met de tekst 'Leve het nieuwe Leven!'

Deze tekstonderzetter zit in het rode koffertje 'Beginnen maar!' en in de kaft van het Kijktafelboek.

detail grafsteen en schaapjes IMG 0285

Ook door het vrolijk geel/witte viooltje is deze kijktafel een lente- én Paaskijktafel ineen.

Kijktafel Paastijd lelietje van dalen illusie en caleidoscoop geheel IMG 0275Verblind door tranen

 De bloemen van een Lelietje-van-Dalen lijken wel wat op tranen. Het bloeit in de lente en heeft als bijnaam 'de tranen van Maria'. 

Maria Magdalena is de eerste getuige van de gebeurtenissen op Paasmorgen. Zij vindt samen met twee andere vrouwen de steen van het graf weggerold en het graf is leeg.

In  dit verschijningsverhaal staat zij buiten bij het lege graf en huilt. Omdat zij verblind is door tranen denkt ze dat ze met de tuinman praat. (Joh 20, 11-18).
Ze herkent Jezus pas als hij haar aanspreekt met haar naam.

detail illusie van lelietje van dalen IMG 0281Op een lente-gele ondergrond staat een rechthoekige houten schaal. Tussen de rotsen staat een lelietje-van-dalen. In het mos lopen enkele kippen en de afbeelding is weer een illusie. Zien we nu een jonge vrouw of juist een heel oude?

detail caleiscoop kippen IMG 0282Er ligt op deze kijktafel een caleiscoop.

Als je erin kijkt en eraan draait verschijnt er telkens weer een ander patroon!

Zo vormt deze kijktafel ook weer een mooie combinatie van een kijktafel waarop iets van de paaservaring wordt verbeeldt, een lentesfeer en waarop je kind wordt uitgedaagd goed te kijken!

Op weg naar Emmaus

detail kaart emmausgangers IMG 0253Twee leerlingen lopen teleurgesteld vanuit Jeruzalem naar hun woonplaats Emmaus. De man waarvan ze verwachtten dat hij een nieuw rijk zou vestigen is gekruisigd, gestorven en begraven. Hoe heeft dat toch kunnen gebeuren? Terwijl ze zo met elkaar praten en hun verdriet en teleurstelling delen, voegt een onbekende man zich bij hen.

Hij loopt met hen op en legt hen uit dat wat er gebeurd is in Jeruzalem al in de oude, bekende verhalen uit de heilige schift verklaard wordt. ( Lc 24, 13-34)

Een afbeelding van de Emmausgangers met de contouren van de onbekende derde man staat centraal op dit kijktafelvoorbeeld.

Uiteindelijk - 's avonds aangekomen in Emmaus - de onbekende met hen het brood breekt herkennen ze in dit gebaar Jezus. Hun hart wist het eigenlijk al lang. 'Brandde ons hart niet ons, terwijl hij met ons sprak?" maar hun ogen waren verhinderd hem te zien! 

Kijktafel Paastijd emmausgangers geheel IMG 0254

detrail verborgen vlinder emmausgangers IMG 0260verborgen nestjes emmausgangers IMG 0255

 

Vogeltjes houden zich verborgen, een vlinder en ook naar het nestje met eieren moet je goed zoeken...

Net als wij, moet het doordringen wat het betekent dat Jezus is verrezen. Je kunt het niet zien met je ogen, maar wel met de ogen van je hart!

 

Aan de oever van het meer

Op het laatste voorbeeld speelt weer een illusie een rol. Het is een schilderij van Oleg Shuplyak waarop we de leerlingen van Jezus zien aan de oever van het meer.  ( Joh 21, 1-13) Ook hier zien we weer de bekende elementen van een verschijningsverhaal van Jezus nadat hij verrezen is. De leerlingen ontmoeten echt iemand, het is zeker geen levende dode, want hij heeft niets van een geest. Het is een reeële ervaring, maar hun ogen zijn verhinderd Jezus te herkennen.

Kijktafel paastijd over meer geheel2 IMG 0250

Zie je op de afbeelding het gezicht van Jezus in het landschap verschijnen of zie je de hele Jezusfiguur waarboven een duif vliegt?
detail schaapjes oever meer IMG 0249

Tussen de rotsen die aan de ene kant op het rechthoekige dienblad liggen, lopen weer grote schapen en lammetjes. Er zijn er een paar bijna onvindbaar... wie zoekt ermee? 

Deze schaapjes kocht ik recent bij Xenos.


Wat groen en enkele viooltjes maken er een lente-kijktafel van.

 

Tot slot

Kies uit bovenstaande  voorbeelden de elementen die jou aanspreken en die passen bij de leeftijd van je kind(eren).
Bij een kijktafel is 'minder' altijd beter dan 'meer'. Verschiet niet in een keer al je kruit. Volgend jaar is het weer paastijd/lente en kan je weer een ander accent op de kijktafel verbeelden.

lentepag2 boek IMG 0367In het Kijktafelboek vind je een heel hoofdstuk gewijd aan de lente. Op de foto rechts de pagina uit het boek waarvan je absoluut in lentesfeer komt.
onderzetters in kaft boek IMG 0365In de kaft van het boek zitten vier (dubbelzijdige) tekst-onderzetters, die een centrale plaats kunnen vinden op jou eigen gemaakte kijktafel.

In het boek voorbeelden van kijktafels voor alle seizoenen en voor alle christelijke feesten. Met uitleg, toelichting en stap-voor-stap instrukties. Het boek is te koop voor een verlaagde prijs van € 24,00 nu voor €14,95 in onze webwinkel. Ga naar 'Producten' boven of onder in het scherm of klik hier Kijktafelboek

Het boek helpt iedereen die zelf kijktafels wil maken: thuis  op school of geloofsgemeenschap. Om zo kinderen en volwassenen een vorm van geloofscommunicatie aan te bieden, die zonder woorden, maar met beelden en symbolen hart en ziel aanspreekt.

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Ik zie, ik zie...

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook