Ik zie, ik zie...

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Kijken met het hart


kleine prins2011In het boekje ‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry neemt de kleine prins afscheid van zijn vriend, de vos, die hij tam heeft gemaakt:
-Vaarwel, zei hij
- Vaarwel, zei de vos. Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.
- Voor de ogen is het wezenlijke onzichtbaar, herhaalde de kleine prins, om het goed te onthouden.
- Dat is een waarheid, die de mensen vergeten hebben, zei de vos, maar die moet jij niet vergeten.

ikoon maria magdela verrijzenis De heilige Augustinus zegt hetzelfde over de Verrijzenis van Jezus met Pasen. In de bijbel, in het evangelie van Johannes, gaat Maria Magdalena op Paasmorgen, als het nog donker is naar het graf.

De steen is weggehaald. Ze haalt Simon Petrus en Johannes: ‘Ze hebben de Heer uit het graf weggehaald en we weten niet waar ze hem nu neergelegd hebben.’ Beide leerlingen gaan naar het graf en zien daar inderdaad alleen nog de linnen doeken liggen. Ze geloven wat Maria hen heeft verteld en gaan weer naar huis.

Maria van Magdala echter blijft bij het graf. En ze huilt. Als ze zich huilend naar het graf buigt ziet ze twee engelen. Augustinus zegt over dat moment: “Haar ogen zijn verblind door tranen en daardoor wordt haar hart tot waarnemingsorgaan.” Maria moet zich nog twee keer omkeren in het verhaal voor zij Jezus herkent. Daarna keert ze terug naar de leerlingen, als apostel der apostelen, en zegt hen: “Ik heb de Heer gezien.”

NS

Artikelen in dit thema Ik zie, ik zie...

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook