Ik zie, ik zie...

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over zoeken en zien

Veel prentenboeken dagen kinderen én hun ouders uit om goed te kijken. Vertellen tekst en beeld hetzelfde verhaal? Op welke manier vullen tekst en beeld elkaar aan? Wie merkt de kleine grapjes op die de illustrator in zijn tekening verstopt heeft? Een goed prentenboek kun je steeds opnieuw bekijken en elke keer ontdek je weer iets nieuws. In deze rubriek tippen we een aantal boeken waarin de illustraties een belangrijke rol spelen. Ze nodigen uit om samen gelezen en bekeken te worden. Daarbij kan steeds de vraag gesteld worden: zie jij wat ik zie? Dat levert verrassende ontdekkingen op!

Eentje is anders en Kijk! Twee zijn gelijk.
PB eentje is anders


Voor jonge kinderen is het bekijken van zoekboeken een feest.

Kijk twee zijn gelijkHet mooi vormgegeven boek Eentje is anders met illustraties van Eric Carle is een lust voor het oog. Elke dubbele pagina bevat een rijmpje, dat een aanwijzing bevat voor de bijbehorende illustratie, waarop in een vast patroon dieren zijn afgebeeld. Eén dier is anders, maar welke? Welke vleermuis heeft zijn ogen dicht? Welke zeeleeuw heeft al een visje gevangen? Welke schildpad verstopt zich in zijn schild?

Dit prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf 2,5 jaar. In dezelfde uitvoering is verschenen: Kijk! Twee zijn gelijk, waarin kinderen de twee identieke dieren moeten proberen te vinden.

Britta Teckentrup: Eentje is anders en Kijk! Twee zijn gelijk

Waar is de taart?
Ook het tekstloze prentenboek Waar is de taart? is een zoekboek. Mevrouw Hond bakt op een mooie voorjaarsdag een heerlijke taart, maar onderweg naar de picknick wordt de taart gestolen. In het boek zijn talloze verhaallijnen verstopt.

PB illustratie binnenkant waar is de taartBij het boek is een prachtige dvd gemaakt, waar in ieder kort filmpje een van de personages centraal staat. Steeds volg je de gebeurtenissen door zijn of haar ogen. Zo word je ervan bewust dat iedereen zijn eigen kijk op de zaak heeft.

Thé Tjong- Khing: Waar is de taart?

Op Youtube zijn enkele filmpjes te bekijken:


KB cover bij jezus in de buurt

Bij Jezus in de buurt
Bij Jezus in de buurt is een kinderbijbel zonder tekst.

In twaalf grote platen wordt het leven van Jezus getoond. Op de afbeeldingen is heel veel te zien: naast het levensverhaal van Jezus zijn er nog tien verhaallijnen te ontdekken.

KB illustratie bij jezus in de buurtOp elke pagina komen dezelfde figuren terug. En ook zijn verschillende parabels op de platen 'verstopt' bijvoorbeeld het verhaal van het verloren schaap of de verloren zoon.

Dankzij de gedetailleerde tekeningen krijg je bovendien een goed beeld van het dagelijkse leven in de tijd van Jezus. Iris Boter, Bij Jezus in de buurt


PB cover krokodil en het meesterwerk

Krokodil en het meesterwerk
Olifant wil graag iets moois aan de muur, maar hij kan niet kiezen tussen alle prachtige schilderijen die Krokodil gemaakt heeft.

PB illustratie krokodil en het meesterwerkGelukkig weet Krokodil de oplossing: hij geeft Olifant een leeg doek, waar je met je ogen dicht alles op kunt zien wat je maar wilt!

Dit boek is een ode aan de verbeelding.
Max Velthuijs, Krokodil en het meesterwerk

Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar kan gelukkig nog digitaal bekeken worden:

 

PB cover de gele ballon

De gele ballon
In dit tekstloze prentenboek van Charlotte Dematons is veel te ontdekken. De grote platen nemen je mee op wereldreis.

Bovendien duiken op iedere prent dezelfde elementen op:
- een fakir op een vliegend tapijtje,
- een boef,
- een autootje en
- natuurlijk een gele ballon.

Het vraagt om heel wat zoekwerk om deze figuren terug te vinden. Een prachtig boek om samen te bekijken en daarbij de vraag te stellen: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is...

Charlotte Dematons: De gele ballon

cover waarom jij er bent Waarom jij er bent

In “Waarom jij er bent” formuleren verschillende mensen, dieren en dingen hun antwoord. Zo geeft de vogel ‘om het hoogste lied te zingen’ als antwoord, de steen zegt ‘je bent er om er te zijn’, de dood zegt ‘je bent er om van het leven te genieten’ en op het einde verklapt moeder waarom jij er bent...

Een filosofisch prentenboek waarin door verschillende ogen naar het bestaan gekeken wordt.
Zo heeft ieder zijn waarheid. Op het einde van het boek is er ruimte voorzien waarop de lezer zelf antwoorden kan neerpennen, want ‘als je groter wordt, vind je nog veel meer antwoorden op de vraag waarom jij er bent’.

Wolf Erlbruch, Waarom jij er bent

RH

Artikelen in dit thema Ik zie, ik zie...

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook