Ik zie, ik zie...

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen rond het thema ‘ Ik zie, ik zie’

Jezus keek op een heel bijzondere manier naar mensen. Juist voor mensen aan wie iedereen voorbij ging, had hij aandacht. Hij zag Zacheus in de boom, hij zag de man die al 38 jaar ziek was, hij zag de blinde Bartimeus langs de weg. Als je door Jezus gezien wordt, verandert er wat. Jezus zet mensen in het licht van God. Ze worden door Hem gezien en gaan zo ook zelf anders naar de wereld kijken. Huub Oosterhuis brengt dat prachtig onder woorden:

De Heer heeft mij gezien en onverwacht
ben ik opnieuw geboren en getogen.


Er zijn prachtige verhalen te vinden waarin Jezus iemand ziet en waardoor zijn leven helemaal verandert. Enkele voorbeelden zijn:
KB Zacheus

Zacheus


Zacheus dacht zich te verstoppen, maar Jezus merkt hem op. Hij roept hem naar beneden: Zacheus, vandaag wil ik bij jou te gast zijn.

Dankzij Jezus gaat Zacheus anders naar de wereld kijken. Hij heeft niet meer alleen oog voor zichzelf, maar ook voor de mensen om hem heen: hij deelt zijn rijkdom met de armen en maakt zijn fouten goed.


Dit Bijbelverhaal vind je in bijna alle kinderbijbels.
De illustratie komt uit Kees de Kort, Kijkbijbel


KB een griezelig mensDe man die zichzelf kwijt was

Karel Eykman vertelt op een prachtige en kernachtige manier het verhaal over ‘ een griezelig mens’ . Een man woont helemaal alleen in een rotsachtig hol. Hij is zichzelf kwijt en weet zelfs zijn naam niet meer.

Jezus ziet hem en bevrijdt hem van alles wat hem zo in de war maakt. Dan weet de man weer wie hij is: Adam, een nieuwe mens.


Karel Eykman, Woord voor Woord


De man bij de vijver van Betesda
In Jeruzalem is een bijzonder badhuis: Betesda. In de zuilengangen rond het bad liggen veel zieken. Af en toe komt het water in beweging. Wie dan als eerste in het water is, wordt genezen. Bij deze mensen is iemand die al 38 jaar wacht op genezing. Jezus ziet hem ( Johannes 5:6) en vraagt: wilt u genezen worden? ‘ Niets liever’, antwoordt de man, ‘maar er is niemand die mij naar het water kan helpen. Altijd is een ander mij voor.’ ‘ Sta op en wandel’, zegt Jezus. En het wonder gebeurt: de man neemt zijn slaapmat op en kan lopen.
Een vertelling van dit verhaal is gepubliceerd in Kind op maandag en te vinden via: http://www.algratekstenverhaal.nl/leesarchief/bijbelverhalen/51-genezing-te-betesda.html

Verschijningsverhalen
Na zijn opstanding verschijnt Jezus een aantal keer aan zijn discipelen. Ze herkennen hem niet direct. Hun ogen moeten geopend worden, schrijft de evangelist Lucas. Maar als ze Hem zien, breekt de vreugde door: Jezus leeft!

Thomas
Na zijn opstanding verschijnt Jezus aan zijn vrienden. Alleen Thomas is er niet bij. Dolgelukkig vertellen de anderen aan hem dat Jezus leeft, maar Thomas gelooft hen niet. Pas als hij Jezus met eigen ogen ziet, wordt het voor hem ook feest.
Dit verhaal vind je o.a. in: Alle mensen van André F. Troost


KB EmmausgangersDe Emmaüsgangers
Op de avond van de eerste Paasdag vertrekken twee vrienden van Jezus naar hun dorp, Emmaüs. Onderweg komt er iemand naast hen lopen. Hij vraagt waarom ze zo verdrietig zijn.
De vrienden vertellen wat er met Jezus gebeurd is. De man gaat met hen in gesprek. Ze zijn onder de indruk van de manier waarop hij over God spreekt. Als ze bij hun dorp zijn aangekomen, nodigen ze de vreemdeling bij hen uit.
Samen gaan ze aan tafel. Als de man het brood breekt, zien ze het opeens: Het is Jezus! Hij leeft!
Dit verhaal vind je o.a. in Hosanna! van Kolet Janssen


Verrezen Jezus Pasen Anne WesterduinDe verschijning bij het meer van Galilea
Na alle gebeurtenissen rond Jezus pakken zijn vrienden hun oude werk weer op: ze gaan vissen. De hele nacht proberen ze van alles, maar ze vangen niets.

Als de ochtend gloort, staat er een man aan de oever van het meer. Hij roept hen toe hun net aan de andere kant uit te gooien. Ze gehoorzamen en dan blijkt het net zo vol met vis te zijn, dat het bijna scheurt. Dolblij springt Petrus uit de boot: die man is Jezus!
Dit verhaal vind je o.a. in Het begon met licht van Gerrie Huiberts

Genoemde kinderbijbels:
Karel Eykman, Woord voor woord
André .F. Troost, Alle mensen
Kolet Janssen, Hosanna!
Gerrie Huiberts, Het begon met licht

RH

Artikelen in dit thema Ik zie, ik zie...

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook