Binnen en buiten de lijntjes

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Buiten de lijntjes met de symbolische kijktafel

plaatje kind reikt naar de hemel1IMG 1239Een klooster wordt vrijwel altijd omringd door een muur. Als je er binnen bent kan je niet zo maar weg. Als je in de kloostertuin loopt, is er eigenlijk maar een kant waar je naar toe kunt: naar boven!
Je blik op de hemel is vrij en grenzeloos. Zo opent zich binnen de grenzen van de muren een bijzonder perspectief.

'Ook binnen de perken, zijn de mogelijkheden onbegrensd' las ik ooit op een kaart die ik kreeg van een vriendin, toen ik langdurig aan bed gekluisterd was door ziekte.
Binnen de perken, binnen de gegeven grenzen van waar je bent op dat moment, blijven je gedachten vrij. Je kunt ze richten op wat je wilt. Je kunt fantaseren, je kunt in je gedachten reizen naar verre oorden en andere werelden.

Maar je kan je ook richten op God, zoals een monnik in zijn kloostertuin wiens blik omhoog getrokken wordt richting hemel.

Kijktafel kind reikt naar de hemel 2 IMG 1235Iets van deze ervaring is ook zichtbaar bij een kijktafel.
Het lichtje, het natuurelement en het symbool staat nooit zomaar 'los' op de tafel.
Ze staan altijd op een schaal en vaak ook nog op een 'kleedje', bijvoorbeeld een lapje of een placemat. Zo is de kijktafel altijd een begrensde plaats. Een apart, afgezonderd plekje. Sommige mensen zeggen een soort 'altaartje', een 'heilige' plaats.
De kijktafel maakt zich zo los van de gewone alledaagse werkelijkheid als de eettafel.
Een plek binnen de lijntjes zou je kunnen zeggen, maar de kijktafel richt zich juist buiten de lijnen. Het is een afgebakend plekje, dat zich richt op een op dat moment niet zichtbare werkelijkheid die wordt opgeroepen door het symbool op de kijktafel, dat naar die werkelijkheid verwijst. Het verwijst naar een bijzondere ervaring, gebeurtenis of een religieuze/godsdienstige werkelijkheid.

Zeker als je het lichtje aansteekt, wordt een kijktafeltje een plaats die uitnodigt om even stil te zijn, je gedachten te concentreren, te mijmeren. Een plaats, die uitnodigt om het verhaal dat de kijktafel vertelt tot je te laten doordringen en zo tot leven te laten komen.

Kijktafel kind reikt naar de hemel 3 IMG 1237Een klein omlijnd plekje in je huis, een kijktafel, richt onze blik en die van onze kinderen op de hemel, op Gods werkzame aanwezigheid in onze wereld.

Het is ook een plekje dat op eenvoudige wijze uitnodigt tot gebed bij het brandende lichtje.

Wat een kostbaar instrument is een kijktafel! Daarom staan er bij elk van de tien thema's, die wij jullie elke jaar aanreiken om geloven thuis vorm en inhoud te kunnen geven, voorbeelden van  passende kijktafels die je thuis makkelijk na kunt maken of er je eigen draai aan te geven.

Misschien een idee om het komende jaar een plekje in je huiskamer te reserveren voor de kijktafel?
Je hebt er echt niet veel voor nodig: een neutrale platte schaal of een houten plateau, een placemat, een waxinelichtje in een eenvoudig glazen houdertje en een klein vaasje. In elk winkelcentrum zijn dergelijke spullen in de winkels te vinden. Het vierde element is een symbolisch voorwerp, dat je vaak al in huis hebt of een afbeelding, die kunt uitprinten via het afbeeldingenbestand van Google. Als je een afbeelding of kaart gebruikt op de kijktafel is een kaartenhoudertje wel erg handig.

vaasje met latyrus IMG 1240Foto's van thuis-gemaakte kijktafels kunnen gestuurd worden naar ekeller@intrakt.nl
en zullen -als je dat wilt- op de site of via onze Facebookpagina gedeeld worden met anderen, ter inspiratie.

Meer achtergrondinformatie en mijn aanbod voor workshops kan je vinden op www.kijktafel.nl

Veel succes!

Ellie Keller-Hoonhout

De afbeelding is de kijktafel is afkomstig uit onze kinderbijbel 'Het begon met Licht' en is getekend door Anne Westerduin

 

Artikelen in dit thema Binnen en buiten de lijntjes

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook