Binnen en buiten de lijntjes

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Hoe verder je kijkt, hoe groter het lijkt

put2Een kikker in een put denkt dat de hemel zo groot is als de rand van de put. Dit las ik in een verzameling spreuken. En ik moest denken aan een dichtregel van Jules Deelder over het heelal: “Hoe verder men keek, hoe groter het leek.” Grenzen aan ons blikveld, aan ons denken, grenzen in een oneindige ruimte.

Voor kinderen is het belangrijk dat er grenzen zijn in de opvoeding: dat geeft veiligheid, geborgenheid, structuur en richting. En zo geef je je kind ook mee wat jij van waarde vindt in het leven, wat ertoe doet, je belangrijkste erfenis. En door er in de puberteit tegenaan te schuren en zich ertegen af te zetten, leren ze op eigen benen te staan.

“Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.” Weer een dichtregel van Jules Deelder. Hij staat op een kaart van stichting Plint op mijn bureau.
Hij zegt me: je moet het doen op de plek waar je bent. Je moet het doen met wat het leven je gegeven heeft. Maar op dat kleine beperkte plekje is tegelijk ieder moment de Oneindigheid, het verlangen, het geheim, aanwezig, zowel buiten ons, als diep binnen in ons. Tenminste, als we ons ervoor openstellen.

smal wandelpadjpgKun je je kinderen hier iets van meegeven? Van innerlijke oriëntatie, van de ster van het verlangen, van het geheim van het leven? Zomaar midden in het dagelijks leven? Daarvoor moet je wel eventjes buiten de lijntjes treden van alles wat moet, van de taken- en activiteitenlijst, van het dagelijks programma. En je moet geen haast hebben.

Een mooie jeugdherinnering van mijn man: hij ging een wandelingetje maken met zijn vader en een stel broertjes en zusjes. Ze liepen over een heel gewoon fietspaadje met hopen aarde en bosjes vlak bij huis. Maar dit weggetje veranderde door toedoen van hun vader in zo’n geheimzinnige plek: het was namelijk het Olifanten-keutelpaadje… Zagen ze daar die olifantenkeutels niet? Sluipen moesten ze , achter elkaar, heel zachtjes. Wat kreeg dat paadje een glans.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Binnen en buiten de lijntjes

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook