Binnen en buiten de lijntjes

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over grenzen

In de Bijbel spelen grenzen een belangrijke rol. God maakt de wereld door grenzen te trekken: tussen water en land, tussen dag en nacht, tussen licht en donker. Door af te bakenen ontstaat er ruimte om te leven. Later worden er juist grenzen doorbroken. Jezus laat zien dat er geen muren tussen mensen hoeven te zijn. Hij doorbreekt de grenzen tussen Joden en niet-Joden, tussen kinderen en volwassenen, tussen vrouwen en mannen. Iedereen mag meedoen in Gods nieuwe wereld!

KB BabelDe toren van Babel
Toen de wereld nog jong was, spraken alle mensen dezelfde taal. Op een dag besluiten ze een toren te bouwen die tot aan de hemel reikt. Zo willen ze onvergetelijk worden en onoverwinnelijk. Maar God wijst hen hun plaats. Hij zorgt ervoor dat de mensen elkaar niet meer kunnen verstaan. Zo raken de mensen verspreid over de wereld en kunnen ze zich niet opsluiten op één plek.

Je vindt het verhaal van de toren van Babel o.a. in De prentenbijbel van Marijke ten Cate en in 'Het begon met licht' van Gerrie Huiberts

KB VerkennersDe verspieders
Als de Israëlieten bij het beloofde land zijn aangekomen, worden er twaalf mannen op uitgestuurd om het nieuwe land te verkennen. Als ze terugkomen, vertellen ze wat ze gezien hebben. Tien mannen zeggen: het land is mooi, maar de mensen die er wonen zijn groot en sterk. Het lukt ons nooit om in dat land te gaan wonen. Maar twee mannen vertrouwen op God.
Zij zeggen: als God het wil, dan zal Hij het land aan ons geven. God heeft het toch beloofd? Zij durven verder te kijken en op God te vertrouwen.

Je vindt het verhaal van de verspieders o.a. in Op weg van Baukje Offringa.

KB SamaritaanDe barmhartige Samaritaan
Op een dag stelt iemand Jezus een vraag: wie is eigenlijk mijn naaste? Voor wie moet ik zorgen? Jezus antwoordt door een verhaal te vertellen. Een man wordt op reis overvallen door rovers en bestolen en gewond achtergelaten. Verschillende mensen komen langs, maar zij laten de man links liggen. Totdat er een Samaritaan voorbij komt, iemand die niet bij het Joodse volk hoort. Juist hij laat zien wat het betekent om een naaste voor iemand te zijn.

Je vindt het verhaal van de Barmhartige Samaritaan o.a in Verhalen uit de Bijbel van Lize Stilma

KB CorneliusPetrus bij Cornelius
Na Pinksteren trekken Petrus en de leerlingen van Jezus erop uit, om overal het goede nieuws te vertellen. Mensen sluiten zich aan. Maar ... mogen niet-Joden wel bij de beweging? Op een dag krijgt Petrus een bijzondere droom. Hij ziet hoe uit de hemel een groot laken naar beneden komt, met allerlei dieren erop. Een stem zegt: Neem en eet. Petrus schrikt: veel van deze dieren worden voor Joodse mensen verboden om te eten. Maar weer zegt de stem: eet er maar van. Als Petrus wakker wordt, is er een bericht voor hem. Een Romeinse hoofdman wil graag van hem over Jezus horen. Hij wil zelfs gedoopt worden. Nu begrijpt Petrus wat de droom wil zeggen: de grenzen tussen Joden en niet-Joden zijn voor God niet belangrijk. Iedereen mag bij hem horen.

Je vindt dit verhaal o.a. in Alle mensen van A.F. Troost

KB Onbekende godPaulus in Athene
Ook Paulus maakt lange reizen om overal over Jezus te vertellen. Op een dag komt hij in de stad Athene. Overal staan beelden voor de goden van dat land en altaren om aan hen te offeren. Bij een beeld staat: aan de onbekende God. Paulus legt uit dat dát de God is in wie hij gelooft. Een God die je niet kunt zien, maar waarvan Paulus zeker weet dat hij bestaat. Een God die niet woont in een tempel of een kerk, maar overal is waar mensen in zijn Geest willen leven. Een God die alle grenzen doorbreekt.

Je vindt dit verhaal o.a. in Het hoogste woord van Imme Dros e.a.

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Binnen en buiten de lijntjes

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook