Binnen en buiten de lijntjes

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Jezus denkt na

adam en eva2Wanneer je in Genesis leest: "Niet van die boom eten!", dan weet je meteen dat daarvan gegeten zal worden. Want zo werkt een verhaal, en zo zit de mens in elkaar. We willen zelf weten hoe het aan de overkant is.

Wie zijn billen brandt ...
Toen ik klein was, zeiden mijn ouders tegen me: "Niet met vuur spelen". Toch heb ik dat gedaan. Ze waren even weg. Dus dook ik een kast in met lucifer en papier. Toen ze thuiskwamen zei mijn vader: "Ruik jij iets? Tim, loop om het huis heen, om te kijken of er iets in brand staat."
Ons huis stond niet in brand, maar later brandden mijn billen wel van de straf.

Regels, wetten, geboden – ze zijn er natuurlijk om een reden. Van die boom komt de dood, wist God, en dat wou God niet (Wijsheid 1:13). Het nut van grenzen zien we in ons dagelijks leven. Als ieder zelf richting mag bepalen op de snelweg, dan wordt rijden geen pretje. Daarom zijn er verkeersregels, huisregels, het burgerlijk recht, de Tien Geboden, de gouden regel – om het leven leefbaar te maken.

Welke wetten gelden er?
Regels hebben we dus, maar regels hanteren? Dat gaat niet zomaar. Want de mens blijft vrij. Bovendien is het niet altijd even duidelijk waar de grens ligt, en wat van ons gevraagd wordt, en wat we moeten doen als iemand anders de regels niet hanteert. Wat is wijsheid?

Het doet me denken aan Jezus met de overspelige vrouw (Johannes 8,1-12). In de Wet stond voorgeschreven dat ze gestenigd moest worden, de Schriftgeleerden en Farizeeën wilden dat, en Jezus nam de zonde van overspel erg serieus. Zijn eigen leer daarover was zelfs nog veeleisender dan die van de Wet. (Zie Matteüs 5:28: “Ieder die begerig naar een vrouw kijkt, heeft in zijn hart al echtbreuk met haar gepleegd.”) Wat moest Hij nu?

christ on a cold stoneJezus bukte zich om met zijn vinger op de grond te schrijven. Je ziet hem nadenken.
In zijn houding herken ik mezelf, geconfronteerd met al die lastige beslissingen door de jaren heen: als vader van twee kinderen, als echtgenoot, als burger, als gelovige. Welke wetten gelden? Wat fluistert God mijn geweten in?

Richtlijn is de liefde
Soms heerst er angst in de Kerk en onze samenleving. Men wil vooral duidelijkheid hebben, glasheldere regels , gehoorzaamheid en zo nodig straf. Mensen willen een oplossing voor elk probleem en alle onzekerheid uitbannen. Maar zo simpel is het leven niet. Want de mens blijft vrij en het hoogste gebod van God blijft de liefde, en de liefde vraagt iets nieuws van ons in elke situatie.

We weten niet wat Jezus op de grond heeft geschreven, maar wel wat hij gezegd heeft. Tegen de Schriftgeleerden en Farizeeën zei Hij, "Wie van u zonder zonde is, moet dan als eerste een steen werpen." En tegen de vrouw: "Zondig voortaan niet meer"’ En tenslotte tegen iedereen: "Ik ben het licht van de wereld. Wie Mij volgt, gaat zijn weg niet in de duisternis, maar zal het ware levenslicht bezitten."

Tim Schilling

Artikelen in dit thema Binnen en buiten de lijntjes

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook