Vriendschap in kleuren

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen voor de Goede Week en Pasen

palmzondag kijkbijbelPalmzondag

Vandaag komt de kleur rood terug op de kijktafel. Rood is de kleur van enthousiasme en van aanstekelijkheid.
Jezus is zijn weg begonnen met het roepen van een paar vrienden. Nu is er een enorme menigte die voor Hem juicht en Hem als koning ontvangt. Ze zwaaien met takken en spreiden hun jassen uit op de straat, als een rode loper. Hosanna voor de Zoon van David!

Je vindt het verhaal van de intocht in Jeruzalem o.a. in De Kijkbijbel van Kees de Kort.

klaarmaken voor het laatste avondmaalMaandag
Vandaag staat de kleur oranje centraal, de kleur van samen iets doen. Jezus vraagt zijn vrienden om alles klaar te maken voor de maaltijd die Hij met hen wil houden. In het overvolle Jeruzalem gaan ze op zoek naar een zaaltje waar zij samen kunnen eten. Jezus vertelt hen dat ze een man moeten zoeken met een kruik water. Hij zal hen naar een huis brengen, waar ze het Pascha met elkaar kunnen vieren.

Je vindt het verhaal over de voorbereidingen voor deze maaltijd in Woord voor Woord van Karel Eykman. De illustratie is afkomstig uit de Kijkbijbel gemaakt door Kees de Kort.

JudasDinsdag
Geel is de kleur van eerlijkheid, van laten zien wie je bent. Vandaag ziet Judas, een van de vrienden van Jezus, helemaal niet meer wie Jezus is. Hij had gehoopt dat Jezus een vechter zou zijn, iemand die de Romeinen zou verjagen en zo koning van Israel zou worden. Hij begrijpt niet dat Jezus op een andere manier koning is, en dat het Koninkrijk van Jezus anders is dan hij denkt. Hij is zo teleurgesteld dat hij besluit om Jezus te verraden.

Je vindt het verhaal over het verraad van Judas o.a. in Bijbel voor kinderen (NT) van Marianne Busser en Ron Schroder. De illustratie is afkomstig uit de Prentenbijbel.

 voetwassing op weg Woensdag
Vandaag luisteren we naar het verhaal van de voetwassing. Jezus is met zijn vrienden bij elkaar om samen te eten. Voordat zij aan tafel gaan, doet Jezus iets heel bijzonders. Hij neemt een teiltje met water en een doek en hij wast alle vieze voeten van zijn vrienden. Daarmee laat Jezus zien dat niemand belangrijker is dan een ander. Als je een goede vriend wil zijn, moet je elkaar helpen en iets voor elkaar willen doen. Daarbij past de kleur groen, de kleur van hoop, van bemoediging en van vertrouwen.

Je vindt dit verhaal o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen van D.A. Cramer-Schaap.
De illustratie is afkomstig uit Op weg. Verhalen uit de Bijbel voor kinderen van Baukje Offringa.

AvondmaalDonderdag
Lichtblauw is de kleur van vergeving, van opnieuw mogen beginnen. Vandaag viert Jezus met zijn vrienden voor de laatste keer het Avondmaal. Hij vraagt hen om steeds als ze met elkaar de maaltijd vieren, aan Hem te denken.

Joanne Klink legt in haar boek Het huis van licht uit waarom Jezus dat doet:
“Toen het stil was, nam Jezus het platte brood in zijn handen, brak het en gaf ieder een stukje. Hij zei: ‘Kijk, zo geef ik mijn leven voor de mensen als ik ga sterven.’ Ze aten het op. Zoals al deze stukjes één brood vormen, zo horen jullie bij mij en bij God.’ Alleen doordat het gebroken werd, konden ze ieder een stukje krijgen.

Toen nam Jezus de beker wijn. Allemaal mochten ze er een slokje uit drinken. Zo deelden ze allemaal in de liefde van God, die Jezus kwam geven. ‘Jullie moeten van elkaar houden, zoals ik van jullie gehouden heb. Nu zijn jullie verdrietig, maar ik zal jullie terugzien en dan zal je hart blij zijn. Ik ben van God de Vader gekomen. Nu ga ik weer weg uit de wereld naar God, mijn Vader. Al zal het moeilijk worden op de aarde, wees moedig! Mijn liefde heeft de wereld al overwonnen.’

Door de grote liefde van Jezus mogen wij steeds opnieuw beginnen, als wij iets verkeerd hebben gedaan.
De illustratie is afkomstig uit Hosanna! van Kolet Janssen

VerloocheningDe nacht van donderdag op vrijdag in de Goede Week

Op de Kijktafel staat de kleur donkerblauw, de kleur van de nacht. In de nacht ging Nicodemus naar Jezus, om Hem beter te leren kennen. In deze nacht gebeurt het omgekeerde: Petrus, die zoveel van Jezus hield en zoveel van Hem had geleerd, zegt tot drie keer toe dat hij Hem niet kent. Zo bang is Petrus dat hij ook gevangen genomen zal worden. Hij laat Jezus in de steek.

Je vindt het verhaal van Petrus o.a. in Van Palmzondag tot Pasen van Greet Brokerhof-van der Waa.
De illustratie is afkomstig uit Verhalen uit de Bijbel van Lize Stilma en Marius van Dokkum.

goede vrijdag Goede Vrijdag

Paars is de kleur van Goede Vrijdag. Het is de kleur van vriendschap door dik-en-dun, waarin het vrolijke rood en het donkere blauw samen komen.

Vandaag is een verdrietige dag: Jezus sterft aan het kruis. Toch heet deze dag ‘Goede Vrijdag’: Omdat Jezus liet zien hoeveel Hij van de mensen houdt, zelfs al kost Hem dat zijn eigen leven.

Je vindt het verhaal van Goede Vrijdag o.a. in De Kijkbijbel van Kees de Kort.
De illustratie is afkomstig uit Bijbel voor kinderen (NT) van Marianne Busser en Ron Schroder.

Stille Zaterdag

Vandaag is er geen kleur te zien op de kijktafel. Het is stil. Jezus is in het graf gelegd. Maar God laat Hem niet in de steek. Over Stille Zaterdag is weinig te vinden in de kinderbijbels. Het is een dag van wachten. Een dag van uitzien naar wat gaat komen.

Bij deze dag past psalm 130:

Ik ben wanhopig, Heer!
Daarom roep ik naar u.
Heer, hoor mijn stem,
luister naar mij,
hoor hoe ik smeek!
Heer, als u steeds op onze ​zonden​ let,
dan zijn wij altijd schuldig.
Maar u ​vergeeft​ ons,
en daarom eren wij u!
De Heer bevrijdt ons
Ik verlang naar de Heer,
ik wacht op hem,
ik vertrouw op zijn woorden.
Ik verlang naar de Heer,
meer dan een nachtwaker verlangt naar de ochtend,
naar het licht van de nieuwe dag.

pasenPasen

Vandaag breekt het licht door! Jezus is opgestaan. Hij leeft. Vandaag komen alle kleuren van vriendschap bij elkaar, in het witte licht van de kaars.
Als je met een prisma naar de kaarsvlam kijkt, breekt het licht uiteen in zeven kleuren. Zo komen in het Licht van Pasen alle aspecten van vriendschap bij elkaar.
Jezus is een Vriend gebleken door dik-en dun. Zijn vriendschap blijft altijd bestaan. Jezus is een vriend voor het Leven!

Je vindt het verhaal van Pasen in alle kinderbijbels.
De illustratie is afkomstig uit de Prentenbijbel.

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Vriendschap in kleuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook