Vriendschap in kleuren

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over vriendschappen die kleur geven

Vriendschap geeft kleur aan je leven. Zonder vrienden is het leven saai en grijs. Deze prachtige prentenboeken laten zien hoe vrienden je leven verrijken en veranderen. En soms verander je daardoor zelf ook! Ontdek het maar in deze prachtige boeken.

illustratie elmerElmer
Elmer is een kleurrijke olifant.

Hij heeft een prachtig gekleurd lapjesvel, maakt graag grapjes en brengt leven in de brouwerij. Maar Elmer vindt het niet altijd fijn om er zo anders uit te zien dan de anderen. Daarom gaat hij op een ochtend weg bij de kudde. Hij rolt zich om en om in het sap van grijze bessen, totdat hij er net zo uit ziet als de anderen.

Stilletjes gaat hij bij de andere olifanten staan, maar zij missen hun kleurrijke, grappige vriend.

Zcover Elmeronder de vrolijkheid van Elmer wordt het leven wel erg saai en grauw…

Een klassieker over jezelf durven zijn, en kleur brengen in het leven!
David McKee, Het grote boek van Elmer

illustratie geeltje en blauwtjeBlauwtje en Geeltje
Blauwtje en Geeltje zijn twee vrienden. Ze spelen graag samen. Als ze elkaar een dikke knuffel geven, gebeurt er iets bijzonders: ze worden groen!

cover geeltje en blauwtjeDit filosofische verhaal laat zien dat je in een goede vriendschap elk je eigen kleur inbrengt, waardoor je samen een nieuwe kleur maakt.

De eenvoudige illustraties bestaan uit stukjes gescheurd papier, waarbij er veel wordt overgelaten aan je eigen verbeelding.
Leo Lionni, Blauwtje en Geeltje


illustratie vogel pietVogel Piet
Piet is een kale vogel zonder veren.

Zijn vrienden zien er schitterend uit, met hun rode, groene of blauw veren. Piet vind het erg jammer dat hij zo kaal is, terwijl hij zoveel van kleur houdt.

vogel piet coverDaarom bedenken zijn vrienden een prachtig plan: ze geven Piet elk één van hun veertjes. Nu is Piet de mooiste vogel van allemaal!

Een prachtig boek voor de allerkleinsten, getekend en geschreven door Dick Bruna.

Dick Bruna, Vogel Piet. (Alleen tweedehands verkrijgbaar .

illustratie eefje donkerblauwEefje Donkerblauw
Eefje is een koningin, die gek is op donkerblauw. Ze eet elke ochtend donkerblauwe bessenjam, drinkt thee uit een donkerblauw kopje en slaapt in een donkerblauw bed.

Op een dag ontmoet ze koning Goudgeel. Hij vindt Eefje prachtig. Eefje houdt eigenlijk niet zo van geel. Volgens haar is de liefde blauw, want blauw is de kleur van de zee en echte liefde is net zo diep als de zee.

cover eefje donkerblauwMaar langzaam voert Eefje wat geel in haar leven in en besluit ze met koning Goudgeel te trouwen. Ze krijgen kinderen en kleinkinderen in alle kleuren van de regenboog. In dit schitterend vormgegeven boek zitten drie gekleurde velletjes. Kinderen kunnen door deze velletjes naar de prenten kijken en zo nieuwe kleuren zien ontstaan.
Geert de Kockere, Eefje Donkerblauw

illustratie bertje en blauwBertje en Blauw
Het leven van Bertje, een gewone giraf,  is ieder dag hetzelfde:
eten, drinken en slapen, samen met de andere giraffen.

Op een dag ontmoet hij een blauwe giraf.

bertje en blauw coverBlauw laat hem zien dat het leven veel meer te bieden heeft dan Bertje dacht.


Een mooi boek dat laat zien hoe vriendschap je leven kan verrijken.
Kristyna Litten, Bertje en Blauw


De stad zonder kleur IllustratieDe stad zonder kleur
Jasper verhuist naar de grote stad. Al gauw merkt hij dat hij zich er helemaal niet thuis voelt. Alles is even grijs en grauw.

Als hij ’s ochtends gewekt wordt door de stralen van de zon, weet hij wat er mist: kleur! Jasper besluit om met verf in alle kleuren van de regenboog de stad op te vrolijken. Maar de strenge agent wijst hem terecht: ‘ Grijs is wat we gewend zijn, dus grijs is wat we willen in onze stad! Spiksplinter-sprankelend, glimlachtend grijs’.

cover de stad zonder kleurJasper wil de mensen langzaam laten wennen aan kleur, en hangt vrolijke slingers op. Maar ook dat mag niet van de agent. Teleurgesteld besluit Jasper om de stad te verlaten. Maar dan zweeft er een roze vlieger zijn kamer binnen, waarop staat: Blijf alsjeblieft!
De vlieger komt van Floortje, een buurmeisje dat erg van kleur houdt. Samen bedenken ze hoe ze de stad tot leven kunnen brengen. Een schitterend boek over het belang van creativiteit, kleur en vriendschap!
Anne Schneider, De stad zonder kleur

Ruth Hartog

 

Artikelen in dit thema Vriendschap in kleuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook