Vriendschap in kleuren

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Een bijbelverhaal bij de kleur van de week

Bij iedere week van de Veertigdagentijd heeft Ruth Hartog een passend Bijbelverhaal gezocht. De verhalen sluiten aan bij de kijktafel én bij het kleurenversje. Iedere week staat een andere kleur centraal, waarin een bepaald aspect van vriendschap oplicht. Zo ontdek je wat voor een bijzondere vriendschap Jezus had met zijn leerlingen, en met ons!

KB Jezus roept de leerlingenWeek 1: Rood
Rood is de kleur van enthousiasme, van actief bezig zijn en van in beweging komen. Voordat Jezus begint met vertellen over God, gaat hij eerst op zoek naar vrienden die voortaan bij Hem willen horen. Hij roept hen bij hun naam en vol vuur gaan ze achter Jezus aan.


Dit verhaal staat in Matteüs 4,18-22.

Je vindt het verhaal o.a. in de Kijkbijbel van Kees de Kort.

KB brood en vis
Week 2: Oranje

In de tweede week van de veertigdagentijd staat de kleur oranje centraal.
Oranje is de kleur van vreugde en plezier. Goede vrienden zijn graag samen. Zo is het ook bij Jezus en zijn vrienden. Ze genieten ervan om bij elkaar te zijn.

Ook veel andere mensen komen naar Jezus toe en willen naar zijn verhalen luisteren. Ze luisteren zo ingespannen, dat ze de tijd vergeten. Jezus wil hen niet zomaar naar huis sturen. Hij neemt brood en vis, breekt het, en deelt ervan uit, totdat iedereen genoeg heeft.

Als je samen deelt, gebeuren er bijzondere dingen!

Dit verhaal staat in Matteüs 14,13-21.

Je vindt dit verhaal o.a. in Bijbel voor kinderen van Marianne Busser en Ron Schröder.

verandering tabor schitterende bijbelverhalen IMG 9682

 

Week 3: Geel
Geel is de kleur van goud, van goud-eerlijk zijn. Bij vrienden kun je jezelf zijn en laten zien wie je bent. Bij de verheerlijking op de berg laat Jezus aan zijn beste vrienden zien wie Hij is: de Zoon van God. Hij verandert van een gewone man in iemand die helemaal straalt. De stem van God klinkt: Jij bent Mijn Zoon, in jou vind ik vreugde.

Dit verhaal staat in Marcus 9,2-9.

Je vindt dit verhaal o.a. in Alle mensen van A.F. Troost ( het verhaal van Jakobus, p.92) en in Schitterende bijbelverhalen

KB albasten kruik

Week 4: Groen
Tijdens de vierde week staat de kleur groen centraal. Groen is de kleur van hoop en nieuwe moed. Goede vrienden kunnen veel voor elkaar betekenen. Als je verdrietig bent, troosten ze je. En als je in de put zit, kunnen zij je weer nieuwe moed geven. Jezus weet dat Hij zal gaan sterven. Daarom is Hij soms heel verdrietig.

Maria, een goede vriendin van Jezus, weet dat. Zij geeft Jezus een heel bijzonder cadeau, om Hem moed te geven voor de verdrietige dingen die komen gaan.

Dit verhaal staat in Matteüs 26,6-13.

Je vindt dit verhaal o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen van D.A. Cramer-Schaap ( De albasten kruik).

KB illustratie schuldeisers
Week 5: Lichtblauw

Lichtblauw is de kleur van de hemel.

Als na een regenbui de lucht openbreekt en de wolken verdwijnen, zie je hoe fris en mooi de blauwe hemel is. Zo is het ook met goede vrienden: soms doe je stomme dingen, waar je spijt van hebt. Maar als je sorry zegt en opnieuw mag beginnen, dan waait de lucht weer schoon en voel je je opgelucht.
Jezus vertelt aan zijn vrienden een verhaal, om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om elkaar te vergeven.

Je vindt dit verhaal in Matteüs 18,23-35.

Karel Eykman schreef een bewerking van dit verhaal. Je vindt het in 'De werksters van halfvijf en andere gelijkenissen'. Als je het boek niet hebt, kun je de tekst ook hier vinden: http://www.dbnl.org/tekst/eykm001werk01_01/eykm001werk01_01_0008.php

KB Jezus en Nikodemus
Week 6: Donkerblauw

Donkerblauw is een kleur die veiligheid geeft en geborgenheid. In de donkerte van de nacht kun je makkelijker je geheimen vertellen.
Nicodemus is een vriend van Jezus, maar hij heeft nog veel vragen. Midden in de nacht gaat hij naar Jezus toe en vertelt wat hem bezighoudt. Zo ontstaat er een echt gesprek.

Dit verhaal staat in Johannes 3,1-21.
Je vindt dit verhaal o.a. in Alle mensen van A.F. Troost

Verrezen Jezus Pasen Anne Westerduin

 

Week 7: Paars/violet
De Stille Week is begonnen.

Bij deze week hoort de kleur paars/violet. Een kleur van vriendschap door dik-en dun, waarin het vrolijke rood en het donkere blauw samen komen.

In deze week gebeurt er heel veel met Jezus en zijn vrienden. Vrolijke en fijne dingen, maar ook moeilijke en verdrietige. Maar Jezus blijft zijn vrienden trouw, wat er ook gebeurt!

Je vindt de verhalen van de Goede week en Pasen elders op deze site.

 

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Vriendschap in kleuren

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook