Wakker worden!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijk je ogen uit, kijktafels voor de Paastijd/lente

Het is lente: er verschijnt een groene waas over de bomen, de knoppen gaan zwellen, jong groen! Witte en roze bloesem begint te ontluiken. In de tuin bloeien niet alleen de voorjaarsbolletjes, maar ook de anemonen. Allemaal tekenen van het nieuwe leven!

Kijktafel wakker worden kraaien geheel 1 IMG 1116KUKELEKU! WAKKER WORDEN! OPSTAAN!

Op het eerste voorbeeld voor de paastijd/lente koos ik voor de haan. De haan maakt ons bij zonsopgang wakker met zijn gekraai. Het teken dat de dag is begonnen: Hup uit de veren en wrijf de slaap uit je ogen ...

Een licht-roze onderbord staat op een voile-lichtgroen gedrapeerd stukje stof (decoratiestof).  Die verbeeldt de groene waas in de bomen.

De schaal is gevuld met groene kleine steentjes, die doen denken aan fris, nieuw gras.

Erop staat een wijnglas gevuld met lentegroen: uitlopende kronkelwilg, geknipt van de nu uitlopende paastakken, enkele uitlopende takjes buxus en anemonen. Zo wordt de natuur feestelijk 'geschonken'.

Het lichtje brandt in een mooie groene, bijpassende onderzetter.

Kijjktafel wakker worden met tuinkers en tuingereedschap geheel 2 IMG 1140ONTKIEMEN!

Het stukje voile-achtige stof vormt weer de basis van de kijktafel. Erop staat een klein acht-vormig aardewerken schaaltje. Omringd door tuingereedschap. Het blijft telkens een wonder als je de dode bladeren weg harkt en dode takken wegknipt, nieuwe groene scheuten te ontdekken.

Op dit kleine 'binnentuintje' voltrok zich ook het wonder....
Aan de ene kant van de 'acht' is in een klein laagje aarde tuinkers gezaaid. In de afgelopen week hebben we het zien ontkiemen en opschieten.

Aan de andere kant brandt het lichtje in een gele glazen houder op de lente-onderzetter met de tekst: Leve het nieuwe Leven! Deze tekst kan slaan op de ontluikende natuur, maar ook op de Levende: Jezus die verrezen is!

Kijktafel dwaze en wijze meisjes detail olielampjes IMG 1142OPLETTEND en ALERT ZIJN !

In het Bijbelverhaal ( Mt 25,1-13) van de vijf dwaze en vijf wijze meisjes is het de taak van tien meisjes om de bruidegom een hartelijk welkom te geven. Hun olielampjes moeten licht geven om de weg te kunnen wijzen. Maar vijf van de meisjes nemen wel hun lampen mee, maar geen olie. Vijf anderen zijn wel alert en nemen en lampen en olie mee. Alle tien de meisjes worden worden overmand door slaap. Als dan de bruidegom in aantocht is in aantocht is, missen de vijf dwaze meisjes zijn aankomst, omdat ze eerst nog olie moeten gaan kopen. Op de illustratie zie je voeten van de wegrennende meisjes! Hij komt uit Het begon met licht. Kinderbijbel.

Kijktafel de dwaze en wijze meisjes en olielampjes geheel IMG 1147De kinderbijbel staat open op een hemelsblauwe placemat en fungeert als achtergrond op de kijktafel.

Het boek wordt overeind- en open gehouden met behulp van enkele stenen. De grote steen heeft de vorm van een hart en staat voor een liefdevol, oplettend en alert hart!

Voor de kinderbijbel  staat een brandend en een gedoofd 'olie-lampje'. Je ziet nu wat 'wakker zijn' en 'onoplettend zijn' betekent.

Kijktafel wakker worden tuinkersoog geheel 2 IMG 1127

 

WAKKER WORDEN!

Op de schaal die ik ook gebruikte bij de serie van de Veertigdagentijd-Pasen, maakte ik nu een wakker oog. Je moet wel goed kijken! :-)

Kijktafel wakker worden tuinkersoog detail IMG 1155Leg witte of andere kleine steentjes in de vorm van een oog en vul het oog op met aarde. Zaai daarin tuinkers. Vergeet niet af en toe water te geven.

De 'pupil' is gemaakt van een omgekeerd nestje gevonden in mijn opruimbox gevuld met lente-symbolen.

De schaal staat op een lente-groene ronde placemat en in een glazen vaasje staan enkele takjes met kersenbloesem (moet nog ontluiken) en takjes kronkelwilg, waar al kleine blaadjes aan zijn verschenen.

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

Kijktafel wakker worden detail emmausgangers IMG 1129DE ZON IS AL OP!

Deze kaart is gevonden op de website www.klosterkunst.de en is een schilderij gemaakt door Christel Holl en heeft als titel 'Bleibe bei uns'.

Je ziet de 'Emmaüsgangers' waar zich iemand bij heeft gevoegd.  Het is Paasmorgen en de zon is al op. De twee vrienden van Jezus keren teleurgesteld terug naar naar hun woonplaats. Ze lopen vanuit Jeruzalem terug naar hun dorp Emmaüs. Vorige week zondag hadden ze Jezus nog toegejuicht als hun redder. Maar vrijdags werd hij aan het kruis geslagen als een misdadiger. Het is nu al drie dagen geleden dat ze hem hebben begraven. Hun hoop is vervlogen. Ze zijn misschien verblind door hun verdriet. Want ze denken het een vreemdeling is die hen vergezelt, maar het is Jezus zelf!

Lucas (Lc 24,13-35) schrijft "Maar hun ogen werden verhinderd Hem te herkennen". Maar terwijl de vreemdeling hen de gebeurtenissen toelicht vanuit de Schriften, begint hun hart warm te worden. Als ze de vreemdeling uitnodigen om bij hen te blijven logeren, herkennen ze Jezus als hij tijdens de avondmaaltijd het brood breekt!

Kijktafel wakker worden emmausgangers geheel dichterbij IMG 1135Een prachtig paasverhaal, waarin langzaam 'de ogen opengaan!'

De afbeelding 'Beibe bei uns' heeft een centrale plaats op deze kijktafel voor de Paastijd.

Het lichtje brandt op de onderzetter met de tekst 'Leve het nieuwe Leven.

Een vogeltje zingt het hoogste lied in de lentetakken.

De buxustakjes tussen de anemonen herinneren aan de Goede Week en de anemonen zelf zijn niet alleen lente-bloemen, maar hebben in de christelijke kunst een bijzondere betekenis.
Kijktafel wakker worden detail anemonen en vogeltje IMG 1130Ze staan voor 'trouw' en voor 'dood'. Anemonen bloeien vaak op de grond op schilderijen  van de kruisiging.

God is Jezus tot in de dood trouw gebleven. Zijn liefde wint het van de dood. Onze God is een God van levenden en doden! Bij hem leven we eeuwig geborgen in zijn Liefde. Jezus is ons als eerste mens op die weg voorgegaan.

HOE HET ROODBORSTJE AAN ZIJN RODE BORST KOMT!

Kijktafel wakker worden detail roodborstje IMG 1152In het voorjaar vliegen de vogeltje-stelletjes af en aan met strootjes, takjes, pluisjes. Druk met het bouwen van een nestje in het park, de tuin of het bos. Binnenkort worden er eieren gelegd en begint het broeden. Musjes, merels, vinken, meesjes, roodborstjes.... in de weer om na de doodse winter het leven door te geven.

Weet je waarom een roodborstje een rode borst heeft? Daar is een mooie legende over:

'God schiep de hemel en de aarde, de mens, de planten, de dieren… Na een dag rust besloot God de dieren namen te geven. Elk dier kreeg een naam die passend was bij zijn aard of bij zijn uiterlijk. Een klein bruin vogeltje ontving de naam ‘roodborst’. Toch had dit vogeltje helemaal geen rode kleur op zijn borst. Het vroeg God naar het waarom van zijn naam. God zei dat het vogeltje er zelf voor moest zorgen dat het z’n naam waard zou zijn. Generaties gingen voorbij. Het roodborstje kreeg maar nooit rode veertjes. Tot de dag waarop Jezus werd gekruisigd. Het roodborstje kreeg medelijden met Jezus en vloog naar de doornenkroon op Jezus’ hoofd.

Met al zijn kracht trok het kleine vogeltje een doorn uit het voorhoofd van Jezus, om zo zijn lijden te verlichten.. Een druppel bloed drupte van de doorn op zijn borstveertjes. De rode vlek die toen ontstond, is nooit meer weggegaan. Eindelijk was het roodborstje zijn naam waard. God gaf vanaf toen alle roodborstjes een daadwerkelijk rode borst. Tot de dag van vandaag herinnert daarom elk roodborstje ieder mens aan het lijden van Jezus en onze taak om het lijden te verlichten.'

Kijktafel wakker worden met roodborstje en anemonen en kruis op kant geheel IMG 1153'Geen Pasen zonder Goede Vrijdag' hoorde ik eens klinken in de Paasnacht. Die uitspraak is mij altijd bijgebleven. Deze kijktafel laat dit op symbolische wijze zien.

Op een hemelsblauwe placemat staat een bloesem-roze schaal. Deze is gevuld met lente-groene steentjes en een grote steen. Het zou de weggerolde steen van het graf kunnen zijn.

Het is de tijd na Pasen. Daarom ligt voor de anemonen, daar vertelde ik al over,  het kruis op zijn kant. In het 'gras' staat een roodborstje, ik kocht dit vogeltje in een winkel van het Utrechts Landschap.
Het lichtje brandt in een mooie groene houder.

Een mooie kijktafel die Goede Vrijdag met de Paastijd verbindt en een lente-achtige uitstraling heeft.

-----

Laat je inspireren door bovenstaande kijktafels. Maak er eentje na of geef er je eigen draai aan. Denk aan de vuisteregel: 'minder is meer'. Een kijktafel bestaat altijd uit een ondergrond, een natuurelement, een symbool (afbeelding of voorwerp) en een lichtje!

In het Kijktafelboek vind je achtergrondinformatie over dit model voor geloofscommunicatie en een hoofdstuk waarin je stap-voor-stap zelf een kijktafel leert maken. Verder heel veel voorbeelden van symbolische kijktafels rond allerlei thema's en de geloofsfeesten. Interesse? Ga naar...

Ellie Keller-Hoonhout

 

 

 

Artikelen in dit thema Wakker worden!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook