Wakker worden!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over wakker worden

Wakker zijn heeft in de Bijbel te maken met opletten. Als je wakker bent, sta je paraat. Je ogen zijn open. Je let goed op. Er ontgaat je niets. Soms ben je wakker, maar zijn je ogen nog dicht. Dat is bijvoorbeeld zo bij de Emmaüsgangers. Ze zijn al een tijd met Jezus aan het praten, maar hebben niet in de gaten dat Hij het is. Pas als Hij het brood breekt, gaan hun ogen open: het is Jezus! Als je wakker bent, leef je in het licht.Daarom zegt de apostel Paulus: word wakker! Kom uit het donker. Dan schijnt het Licht van Christus in je leven. ( Efeze 5: 14). Deze Bijbelverhalen maken duidelijk hoe belangrijk het is om wakker te blijven. Anders mis je zomaar iets heel belangrijks.

Dwaze en wijze maagdenVijf wijze en vijf dwaze meisjes

Jezus vertelt zijn vrienden een verhaal over 10 meisjes die uitgenodigd zijn voor een bruiloft. Vijf van hen letten goed op, maar de andere vijf worden moe en vallen in slaap. Daardoor missen zij het bruiloftsfeest. Jezus vertelt dit verhaal om zijn vrienden duidelijk te maken dat zij ook uitgenodigd zijn voor het feest van God. Wat zou het jammer zijn als ze zich niet voorbereiden op dat prachtige feest!

Je vindt deze gelijkenis o.a. in Het begon met licht van Gerrie Huiberts

De storm op het meer

Op een dag varen Jezus en zijn leerlingen het meer over. Als ze halverwege zijn, steekt er opeens een vreselijke storm op. De leerlingen zijn in paniek, maar Jezus slaapt rustig verder.
KB Jezus op de bootBoos maken ze Hem wakker: Jezus, help ons, we vergaan! Soms stormt het in ons leven en lijkt het net alsof Jezus het niet ziet. Dit verhaal leert ons dat we Hem altijd mogen wakker maken en dat Hij zelfs in de storm dichtbij is.
Je vindt dit verhaal o.a. in De Kijkbijbel van Kees de Kort

EmmausgangersDe Emmausgangers

Twee vrienden van Jezus lopen van Jeruzalem terug naar hun huis in Emmaus. Onderweg praten ze over alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd: hoe Jezus door soldaten gevangen is genomen en is gekruisigd. Plotseling komt er iemand naar hen lopen. Hij weet veel over de Bijbel en legt hen allerlei dingen uit. Als ze bij hun huis zijn aangekomen, nodigen ze de vreemde man uit om binnen te komen. En dan gaan opeens hun ogen open….

Je vindt het verhaal van de Emmausgangers o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (D.A. Cramer-Schaap)

sint petrus bandenPetrus in de gevangenis
Nadat Jezus terug is gegaan naar de hemel, vertellen zijn vrienden overal het goede nieuws dat Jezus leeft. Niet iedereen wil naar hen luisteren. Sommige mensen worden zo boos, dat ze hen in de gevangenis gooien. Zo komt ook Petrus in de gevangenis terecht. Maar midden in de nacht gebeurt er iets bijzonders: een engel schudt hem wakker en zegt dat hij zijn schoenen moet aantrekken. Petrus wandelt zomaar achter de engel aan de gevangenis uit!

Je vindt dit verhaal o.a. in Alle mensen (A.F. Troost)
afbeelding: schilderij van José de Ribera (1639)

Ruth Hartog

 

Artikelen in dit thema Wakker worden!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook