Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Wat vind jij het mooist in deze kerk?

mevrouw met kroontjeIedere architect van een een kerkgebouw heeft geprobeerd een prachtig gebouw neer te zetten waar God kan wonen onder de mensen.
Als je iets van schoonheid ervaart maakt je dat open.
Anselm Grün zegt in zijn boek 'Voluit leven' dat 'schoonheid een toevluchtsoord voor de ziel is, waar ze te midden van de onrust van dit leven rust vindt.'

De bouwstijl, de ramen, de inrichting ... alles in een kerkgebouw heeft tot doel om de God op het spoor te kunnen komen, om stil te kunnen worden en te komen tot gebed.

brandende lichtjesIn kerken gebouwd in de periode die we 'gotiek' noemen, maakte de ontwerpers daarom spitsbogen met hoge, lichte ramen in de kerken, om zo een ruimte te creëren die je het het ware vanzelf richt naar omhoog.
Maar er zijn ook architecten die een kerk bouwen dat je als het ware een schip is of een ruimte die je helemaal omhult.

Op zoek naar het mooiste:
Stap met je kind(eren) eens een kerkgebouw binnen. Laat je kinderen er een korte tijd (bijv. vijf minuten) in stilte rondlopen. Vraag of ze goed om zich heel willen kijken. Omhoog, omlaag, opzij ...

gemetseld gewelfVraag na een tijdje wat ze het mooiste vinden in dit gebouw.

tabernakelJe kinderen zien soms verrassende dingen. Een jongetje zei bijvoorbeeld dat hij de steentjes van de gemetselde gewelven zo mooi vond. Een ander kind is gefascineerd door de patronen van de tegels op de vloer, de kerkbanken die zo mooi in het gelid staan, de brandende kaarsjes voor het Mariabeeld of dat ene raam waar een mevrouw met een kroontje op te zien is - net een prinses, mama!- of iets heel anders.

Geniet samen een poosje door bewust een voor een naar de uitgekozen 'mooiste' dingen te kijken en vertel ook zelf wat jij het mooiste vindt en waarom.

Sluit jullie bezoek af door een kaarsje aan te steken en God te bedanken voor al het moois wat er op de wereld te zien is en waar we van mogen genieten.

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Wat mooi!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook