Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel als bron van schoonheid

Kijktafel tijd met zonnebaan geheel 1 IMG 0569Een kijktafel is een mooie, zinvolle opstelling. Met een kijktafel kan je - zonder het gebruik van woorden - iets zichtbaar maken wat jouw bezig houdt, raakt, bezielt of inspireert.

Het bijzondere in het gewone ontdekken
Vier vaste elementen vormen een klein toegewijd plekje in je huiskamer. Zo krijgt ietsn in het gewone leven - bijvoorbeeld de eettafel - een bijzonders gestalte. 

De vaste elementen zijn:
- een ondergrond bestaande uit een lapje of placemat en/of een schaal
- een natuurelement
- een lichtje in een houder
- een symbool, dit kan een voorwerp of een afbeelding zijn

Kleuren afstemmen
Deze vier elementen worden qua kleur op elkaar afgestemd en passen bij het seizoen of het feest dat in de periode valt waarin je de kijktafel neerzet.

Kijktafel de wolf in de spiegel 1 IMG 0690Herfst: oker, oranje, rood, bruin, aardetinten
Winter: zwart, grijstinten, ijsblauw, zilver, wit
Lente: pasteltinten als lichtgroen, geel, roze
Zomer: groen, korenbloemblauw, felroze, oranje, klaproosrood

Zorg, liefde en schoonheid
Een kijktafel wordt met liefde en aandacht gemaakt. Er wordt zorg aan besteed, omdat je aanvoelt dat het een plekje moet zijn wat mooi moet zijn, in harmonie. Daarmee draagt elke kijktafel een zekere schoonheid in zich en kan zo tot een rustpunt worden.

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven. Datgene wat je hebt willen verbeelden komt komt leven en spreekt onze ziel aan.

MInder is meer
Als ik de voorbeelden maak passend bij het maand thema, probeer ik het altijd simpel en eenvoudig te houden. Liever te weinig op een kijktafel dan te veel. Minder is in dit geval meer.

kijktafel reis naar dichtbij picknick dichterbij IMG 9492Dat betekent dat je echt geen kast vol spullen hoeft te hebben:

Enkele placemats (passend bij elk van de vier seizoenen) en een neutrale schaal zijn voldoende om te beginnen met een kijktafel.
Een lichtje in een eenvoudig glazen houdertje is in elk huishouden wel te vinden evenals een klein vaasje om wat takjes/bloemen/bladeren in te zetten.
Symbolische voorwerpen of mooie kaarten heb je vaak ook al of zijn makkelijk te vinden. Ik loop met 'religieuze' ogen door de Action, de Blokker, Xenos of het tuincentrum...

Kijktafel ritme rozenkrans maria IMG 9570Je bewijst je kinderen (en jezelf) een grote dienst door regelmatig een kijktafel neer te zetten!

Meer (achtergrond)informatie vind je op mijn website www.kijktafel.nl en het Kijktafelboek, verkrijgbaar in onze webwinkel.

De afbeeldingen van de thema-kijktafels zijn achtereenvolgens:
- Tijd: Van zonsopgang tot zonsondergang
- Wie zie jij in de spiegel?
- Zomerkijktafel: Reis naar dichtbij
- Oktober: Mariamaand

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Wat mooi!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook